Iran bi bogatil uran le za namene civilne uporabe. Foto: EPA
Iran bi bogatil uran le za namene civilne uporabe. Foto: EPA

Že v soboto je neimenovani diplomatski vir povedal, da je "98 odstotkov celotnega besedila končanega". Sklenitev dogovora naj bi naznanili v ponedeljek. "Upam, da končno vstopamo v sklepno fazo teh maratonskih pogovorov. Verjamem v to," je novinarjem povedal francoski zunanji minister Laurent Fabiusa.

S tem se je strinjal tudi iranski diplomat Alireza Mirjusefi, ki je prek Twitterja dodal, da je "na tej točki potrebna le politična volja". Visoka zunanjepolitična predstavnica EU-ja Federica Mogherini, ki predseduje skupini P5+1 (ZDA, Rusija, Kitajska, Velika Britanija, Francija in Nemčija) - pa je tvitnila, da gre za "odločilne ure".

Odprava sankcij
Mednarodna skupnost želi doseči celovit dogovor, ki bi končal 13 let trajajoč jedrski spor z Iranom in zagotovil, da Iran pod krinko civilnega jedrskega programa ne bo razvijal jedrskega orožja. V zameno bi Zahod odpravil sankcije proti Iranu, a odprto ostaja, kdaj točno in kako hitro.

Že v soboto je ameriški državni sekretar John Kerry po srečanju z iranskim kolegom Mohamedom Džavadom Zarifom sporočil, da nekatera težka vprašanja še vedno ostajajo odprta.

Intenzivni pogovori na najvišji ravni med šesterico velesil in Teheranom na Dunaju trajajo že 16 dni, rok za končni dogovor je bil že dvakrat zamujen, najprej 30. junija in nato 7. julija.