Brez
Brez "šuma v komunikaciji" ni šlo. Foto: EPA
Sprejem albanskega premierja v Beogradu. Foto: EPA

Gosti ga srbski premier Aleksandar Vučić, ki je obisk označil za nov začetek in napredek v odnosih tako med državama kot na celotnem območju. Nezadovoljen pa je bil z Ramovim pozivom za priznanje Kosova, kar je označil za provokacijo.

"Da se po 68 letih voditelja obeh držav srečata na tak način, je pomembna vest ne samo za Srbijo in Albanijo. Moram reči, da najini pogovori niso bili lahki, a sem prepričan, da lahko skupne težave rešujemo s pogovorom," je po srečanju dejal Vučić.

Rekel je, da ve, da je danes tako v Srbiji kot Albaniji enostavno izzivati šovinistične in nacionalistične težnje in izgovarjati najtežje mogoče besede, ker to prinaša politične točke, a da on ni izbral populističnih in demagoških ukrepov. Želi namreč poskrbeti za gospodarski razvoj države in boljše življenje njenih državljanov, je dejal. "Ponosen sem, da obračamo novo stran v prihodnosti odnosov med Srbijo in Albanijo in na naši skupni poti v EU."

Kosovo še vedno točka spora
Pred televizijskimi kamerami sta se premierja sicer zapletla v besedni dvoboj glede Kosova, saj so Vučića zbodle Ramove besede glede tega vprašanja. Albanski premier je dejal, da je Kosovo neodvisna država in da je to resničnost, ki jo je treba sprejeti. K njenemu priznanju je pozval tudi Beograd. "Pričakujemo, da bo Srbija naredila vse v tej smeri, in to bomo vsekakor pozdravili," je dejal na konferenci, ki jo je neposredno prenašala srbska televizija, a zaradi tehničnih težav ni bilo prevoda.

"Žal mi je, da je Rama izkoristil to priložnost, da govori o nečem, za kar se nismo dogovorili, a moja dolžnost je, da nikomur ne dovolim, da ponižuje Srbijo v Beogradu," je dejal Vučić in dodal, da od Rame ni pričakoval provokacije. "Kosovo je del Srbije in nikoli ne bo imelo nikakršne zveze z Albanijo," je poudaril.

Več sporazumov med državama
Premierja sta se na pogovoru sicer dogovorila o več sporazumih med državama. Med drugim bo za prečkanje meje med Srbijo in Albanijo za njune državljane po novem zadostovala osebna izkaznica. Dogovorila sta se tudi o programih za izmenjave za mlade, govoril pa tudi o gospodarskem sodelovanju, ki ga želita okrepiti.

Nikolić se z Ramo ni želel srečati
Z Ramo pa se ni želel srečati srbski predsednik Tomislav Nikolić. Srečanje je zavrnil, ker naj bi bilo mogoče "pričakovati provokacije", so sporočili iz njegovega urada. Zapisali so, da je bilo Ramovo obnašanje pričakovano, zaradi njegove provokacije pa srečanja z Nikolićem ne bo. Dodali so, da se bo "Albanija težko pridružila družini sodobnih evropskih držav, dokler se ne bo odrekla svojim sanjam o Veliki Albaniji". Prizadevanja, da bi Balkan postal varna in cvetoča regija, bodo, "dokler bodo neodgovorni politiki, kot je Edi Rama", težka naloga, polna izzivov, so še zapisali v uradu predsednika Srbije.

Ramov obisk so že večkrat preložili. Nazadnje zaradi izgredov med nogometno tekmo med albansko in srbsko reprezentanco v Beogradu 14. oktobra, ki jih je povzročil prelet daljinsko vodenega kvadrokopterja z zastavo Velike Albanije.