Mugabe je na čelu Zimbabveja že od leta 1980, predsednik države pa je od leta 1987. Foto: Reuters
Mugabe je na čelu Zimbabveja že od leta 1980, predsednik države pa je od leta 1987. Foto: Reuters
Zimbabve se v zadnjih mesecih spopada s hudo sušo, tako, da se več milijonov prebivalstva za preživetje zanaša na pomoč Zahoda. Foto: Reuters

Mugabe, ki je na čelu južne afriške države že 36 let, častitljivo obletnico praznuje danes, državna televizija pa že ves dan objavlja voščila najstarejšemu sedečemu predsedniku na svetu. Časnik Sunday Mail - tudi ta je v državni lasti - je danes objavil 16-stransko prilogo, posebno številko pa so oglaševali z letaki, na katerih je z velikimi črkami pisalo, da je "Mugabejev rojstni dan tak kot od Jezusa Kristusa".

Kot je običaj že od leta 1986, bodo Mugabejev rojstni dan praznovali z javnim slavjem, ki bo potekalo naslednji teden, 27. februarja, v mestu Masvingo na jugovzhodu države. Politično vodstvo sicer noče razkriti proračuna za letošnje praznovanje, se je pa v preteklih letih številka gibala okoli milijon dolarjev, v kar so zajeti prevoz, nastanitev in prehrana za več tisoč povabljencev.

Letos med drugim načrtujejo tudi 92 kilogramov težko rojstnodnevno torto, poroča zimbabvejski Eyewitness News. Lani je Mugabe 91-letnico praznoval z osmimi orjaškimi tortami, na jedilniku pa je bilo kar 91 krav in dva slona, milijon dolarjev drago slavje pa je gostil na Viktorijinih slapovih.

Finančna sredstva, ki jih vodstvo revne države namenja za rojstnodnevna praznovanja Mugabeja, so bila vedno tema burnih razprav in polemik. Tudi letos ni nič drugače, še posebej, ker se država spopada s hudo sušo, zaradi katere je več kot tri milijone prebivalcev odvisnih od pomoči ZDA in Evropske unije. Mugabejevi politični nasprotniki zato ostro kritizirajo napovedano slavje, ki pa naj bi kljub temu potekalo v neokrnjenem obsegu, vztrajajo predsednikovi podporniki.

Sredstva zbirali na banketu
Politiki iz vladajoče stranke in poslovneži so po poročanju Guardiana plačali med 5.000 in 10.000 dolarjev za mizo za deset ljudi na petkovem banketu, kjer so zbirali sredstva za rojstnodnevna praznovanja. Večerja je bila razprodana, je povedal organizator dogodka Tongai Kasukuwere, član podmladka vladajoče stranke Zanu-PF.

"Da nam je uspelo mobilizirati finančne vire, da v tako težkem času počastimo eno največjih afriških ikon, kaže na našo žilavost," je povedal Kasukuwere. "Saj ne jemljemo žita, namenjenega za žrtve suše, da bi nasitili goste na slavjih. Gre za prostovoljne donatorje."

A običajni smrtniki so do rojstnodnevnih načrtov bolj kritični. "Morda pa ne poznajo sramu, ko se sredi take lakote vsem na očeh gostijo in mastijo," ugiba 27-letni diplomant Denias Munongoza, ki družino preživlja s prodajo cigaret in kondomov. "Letos bi predsednik res moral reči Ne."

Obert Gutu, tiskovni predstavnik opozicijskega Gibanja za demokratično spremembo, pa: "Mugabe in njegovi tovariši načrtujejo pojedino, namesto da bi se ukvarjali z oživljanjem omrtvičenega gospodarstva in naslavljanjem posledic suše."

Mugabe je dejal, da bo na svojem stolčku ostal, "dokler Bog ne reče, pridi", do zdaj pa še ni nakazal, katerega kandidata si želi za naslednika.