Chebundo je dejal, da se bo obrezovanja morda udeležil tudi predsednik države Robert Mugabe. Foto: EPA
Chebundo je dejal, da se bo obrezovanja morda udeležil tudi predsednik države Robert Mugabe. Foto: EPA

Glavni cilj akcije je spodbuditi druge državljane, da bi sledili zgledu, je povedal predsednik organizacije Zimbabvejski parlamentarci proti aidsu Blessing Chebundo, saj je raziskava Združenih narodov pokazala, da lahko obrezovanje moških zmanjša širjenje aidsa in HIV-a.

Tveganje okužbe s HIV-om med moškimi se, kot piše v poročilu UNAids-a in Svetovne zdravstvene organizacije (WHO), lahko zmanjša za kar 60 odstotkov.

Chebungo je dodal, da je zanimanje za program obrezovanja pokazalo 120 članov in zaposlenih v parlamentu. V namen obrezovanja parlamentarcev so pred parlamentom v Harareju postavili zasilno kliniko. Obrezali so najmanj 10 parlamentarcev in 13 zaposlenih v parlamentu. Chebungo je bil prvi, ki je prestal okoli 10-minutno operacijo.

V Zimbabveju je HIV-pozitivnih več kot milijon ljudi, okoli pol milijona pa jih prejema protiretrovirusno zdravljenje. Leta 2007 sta WHO in UNAids Zimbabve uvrstila na prednostni seznam 13 afriških držav, kjer je treba razviti program obrezovanja moških.

Program obrezovanja je požel veliko zanimanja v Zimbabveju in razdelil mnenja. Ko je septembra 2011 namestnica premierja Thokozani Khupe k obrezovanju pozvala druge politike, je večina parlamentarcev predlog prezrla.