Moža, sicer po poklicu zobozdravnika, je policija ranila med aretacijo. Foto: EPA
Moža, sicer po poklicu zobozdravnika, je policija ranila med aretacijo. Foto: EPA

Pohlep in maščevanje so 46-letno vzgojiteljico Inesso, 35-letnega moža Romana in 25-letno hčer Viktorijo vodili v umor najmanj devetih ljudi na jugu Rusije, čeprav jih povezujejo tudi z drugimi umori in kaznivimi dejanji.

"Rojena zločinka sem," je Inessa povedala po aretaciji pred nekaj dnevi, med katero je bil njen mož ustreljen. Po navedbah medijev naj bi par leta 1998 iz maščevanja ubil nekega varnostnika, nekdanjega Inessinega ljubimca.

"Odsotnost posledic je oba motivirala k nadaljnjemu prelivanju krvi," je povedal preiskovalec v mestu Rostov, okoli 1.100 kilometrov južno od Moskve.

Skupaj z Inessino hčerko iz prvega zakona je par svoje prve žrtve, voznika taksija, trgovca in lovca, umoril, da bi prišel do orožja. Družina je hladnokrvno ubila tudi otroke, ki bi lahko pričali proti njim. Enega med njimi so zabodli kar 37-krat.

Njuna druga hči, stara 13 let, je nedolžna in živi pri sorodnikih.

"Kaj takega se v Rusiji še ni zgodilo. To je pogled v brezno," je za Novajo Gazeto dejal neimenovani predstavnik ruskega pravosodnega ministrstva.

Preiskovalci so bili šokirani nad hladnokrvnostjo storilcev, ki bi jih lahko zaustavili prej, če bi bili nanje pozornejši, je razkrila Galina Gagalajeva iz preiskovalne komisije v mestu Rostov na Donu.

Zločinsko trojico je ves čas ščitil svak, ki je delal na policijski postaji. Skupaj z ženo naj bi odstranjeval dokaze in skrival nakradene stvari, med drugim nakit, vodko in elektroniko. Oba so že aretirali.

Mediji kritizirajo površnost preiskovalcev. Zaradi suma umora, ki ga je v resnici zakrivila morilska družina leta 2009, je neki 26-letni moški nedolžen dve leti sedel v preiskovalnem zaporu.