Bavarska je najbogatejša nemška zvezna država, ki pa ohranja močno regionalno zavest. Foto: EPA
Bavarska je najbogatejša nemška zvezna država, ki pa ohranja močno regionalno zavest. Foto: EPA
Horst Seehofer
Vodja CSU-ja Horst Seehofer je v nedeljo izjavil, da bo njegova stranka 'žogo postavila na točko za izvajanje enajstmetrovk, Merklova pa jo bo morala čez en teden le zabiti v mrežo'. To se je uresničilo. Foto: Reuters

Krščanskosocialna unija (CSU) Horsta Seehoferja je pričakovano postala velika zmagovalka deželnih volitev na Bavarskem. Po uradnih končnih izidih je prejela 47,7 odstotka glasov in s tem absolutno večino mandatov v deželnem zboru. Njihovi dozdajšnji koalicijski partnerji liberalci (FDP) so na drugi strani doživeli poraz, saj se jim ni uspelo uvrstiti v deželni parlament. Potem ko jim je leta 2008 po 14 letih ponovno uspel vstop v deželni parlament - takrat so dobili osem odstotkov glasov podpore -, pa so tokrat dobili zgolj 3,3 odstotka glasov, kar bi lahko bil alarm za kanclerko Merklovo.

Teden dni pred zveznimi volitvami v Nemčiji je vstop v deželni parlament Bavarske uspel še socialdemokratom (SPD), ki so dobili 20,6 odstotka glasov podpore, kar je njihov tretji najslabši rezultat na Bavarskem po letu 1946. V parlamentu bodo sedeli še Zeleni, ki so dobili 8,6 odstotka glasov, in Svobodni volivci (FW) z devetimi odstotki.

Razdelitev sedežev v deželnem zboru uradno še ni znana, po volilnih napovedih televizij ARD in ZDF pa naj bi CSU dobil 101 mandat in s tem v 187-članskem parlamentu absolutno večino, SPD naj bi imel 43 sedežev, Zeleni in Svobodni volivci pa po 18. Volilna udeležba je bila 63,9-odstotna, kar je nekoliko več kot leta 2008, ko je bila 57,9-odstotna.

"CSU živi kot ljudska stranka"
Seehofer je v prvem odzivu na izide volitev dejal, da gre za zgodovinski uspeh. "CSU živi kot ljudska stranka, ki je globoko ukoreninjena v bavarsko tradicijo. Vsak drugi Bavarec je glasoval za nas," je dodal. Bavarsko, najbogatejšo nemško državo, ki ima 3,8-odstotno brezposelnost, je dom avtomobilskih velikanov BMW-ja in Audija ter promovira slogan "prenosni računalnik in usnjene hlače", je opisal kot "pot v raj".

V Krščanskodemokratski uniji nemške kanclerke Angele Merkel menijo, da je zmaga sestrskega CSU-ja na Bavarskem veter v jadra za zvezne volitve prihodnji teden. "Za nas to pomeni potreben zagon, da bomo zadnji teden dali vse od sebe," je dejal vodja poslanske skupine CDU/CSU v bundestagu Michael Grosse-Brömer.

Liberalci, zbudite se!
Prvi kandidat SPD-ja Christian Ude pa je izjavil, da gre za "spremembo smernic" za socialdemokrate. "CSU je dobil volitve, a za SPD velja - ponovno navzgor," je še dejal. Vodja FDP-ja Philipp Rösler pa je v odzivu dejal, da je njegova stranka doživela "grenak poraz", hkrati pa rezultat pomeni "budnico za vse liberalce v Nemčiji".

Po prvih analizah volitev na Bavarskem strokovnjaki sicer opozarjajo, da izidi nedeljskih volitev še ne dajejo končnih sklepov za zvezne volitve čez teden dni, saj je skoraj tretjina vprašanih v anketi izrazila mnenje, da so rezultati izključno deželne narave. Kot razlog za zmago CSU-ja pa so navedli velik ugled stranke, močnega ministrskega predsednika in odlično podobo gospodarskega položaja Bavarske. Da izidi deželnih volitev niso pomembni, je dejal tudi vodja SPD-ja Peer Steinbrück, ki je poudaril, da "se v nedeljo ni odločalo o usodi države".