Proti pripadnikom Islamske države tako v Iraku kot v sosednji Siriji trenutno potekajo letalski napadi pod vodstvom ZDA. Foto: Reuters
Proti pripadnikom Islamske države tako v Iraku kot v sosednji Siriji trenutno potekajo letalski napadi pod vodstvom ZDA. Foto: Reuters
Turški vojaki
Turčija je okrepila varovanje svoje meje s Sirijo. Foto: Reuters

Komisar ZN-a za človekove pravice Zejd Rad Al Husein je v Ženevi predstavil skupno poročilo o ofenzivi sunitskih skrajnežev v Iraku od 6. julija do 10. septembra.

Na 29 straneh so opisane "sistematične in razširjene" brutalne zlorabe ter kršitve mednarodnega humanitarnega prava, ki jih izvajajo pripadniki skrajne skupine Islamska država in povezanih oboroženih skupin.

Med njimi so napadi na civiliste, vključno z usmrtitvami in plenjenji, pa tudi umori zajetih vladnih vojakov in uradnikov. Poročilo posebej opozarja na ugrabitve, posilstva in druge oblike nasilja nad ženskami in otroki, tudi prisilno novačenje mladoletnikov med borce in žensk za spolne sužnje. Obsoja uničevanje in skrunjenje verskih in kulturnih objektov ter izpostavlja, da so prav manjšine najbolj na udaru sunitskih džihadistov.

Poročilo je kritično tudi do iraških varnostnih sil in z njimi povezanih milic, ki so prav tako kršile mednarodno vojno pravo in človekove pravice. Med kršitvami so izpostavljeni nediskriminatorni in nesorazmerni letalski napadi ter obstreljevanje. Pri sestavi poročila je sodelovalo 500 prič.

Irak naj se priključi ICC-ju
Al Husein je iraške oblasti ob predstavitvi poročila pozval, naj vendarle pristopijo k Mednarodnemu kazenskemu sodišču (ICC) in mu dajo pristojnost, da preišče "strahovite razmere" v državi. Zločini, kakršnim smo priča v Iraku, so po njegovih besedah razlog, zaradi katerega je bil ICC vzpostavljen.

Misija ZN-a v Iraku je že v sredo sporočila, da je bilo letos v Iraku ubitih najmanj 9.347 civilistov in 17.386 ranjenih, od tega več kot polovica od začetka junija, ko so skrajneži sprožili bliskovito ofenzivo in zavzeli velike dele iraškega ozemlja. Še na stotine ubitih v to uradno bilanco ni vključenih, ker njihove smrti niso formalno potrdili.

Turki v boj proti skrajnežem
Turški parlament je potrdil predlog vlade, po katerem bo turška vojska lahko izvajala čezmejne operacije proti pripadnikom Islamske države v Iraku in Siriji. Z glasovanjem v parlamentu je odprta pot tudi uporabi vojaških oporišč na turškem ozemlju za tuje sile, ki se borijo proti skrajnežem.

ZDA so že nekaj časa pritiskale na Turčijo, da odigra pomembnejšo vlogo v boju proti Islamski državi, ki se je v Siriji nevarno približala tudi turški meji.

RTV na meji med Turčijo in Sirijo
RTV na meji med Turčijo in Sirijo