Tuareški uporniki so po državnem udaru prevzeli nadzor nad severom države. Foto: EPA
Tuareški uporniki so po državnem udaru prevzeli nadzor nad severom države. Foto: EPA

Islamske skupine in tuareški uporniki so prevzeli nadzor nad severom Malija, potem ko so marca strmoglavili predsednika. V tem času je mednarodno skupnost med drugim močno pretreslo njihovo uničevanje starih svetišč iz na soncu sušenega blata, ki so bila pod zaščito Unesca.
Resolucija zahteva od afriških organizacij v roku 45 dni podroben načrt operacije. ZN je vse do zdaj zavračal podprtje zahtevkov za vojaško intervencijo brez podrobnosti načrta. Tako malijska vlada kot zahodnoafriška organizacija Ecowas sta zaprosili za avtorizacijo mednarodnega posredovanja.

Pred srečanjem
Do resolucije prihaja teden dni pred srečanjem predstavnikov Ecowasa, Afriške unije in generalnega sekretarja ZN-a v malijski prestolnici Bamako. Resolucija, katere osnutek je sestavila Francija, poziva članice ZN-a ter regionalne in mednarodne organizacije, da malijski vojski zagotovijo koordinirano asistenco, strokovno znanje, usposabljanje in drugo podporo.

Besedilo tudi poziva malijske oblasti in uporniške skupine, ki nadzirajo sever, da začnejo proces pogajanj, in izraža zaskrbljenost nad infiltracijo Al Kaide v regiji.

Za avtorizacijo kakršne kolli vojaške akcije v Maliju je sicer potrebna še druga resolucija Varnostnega sveta.