Ni znano, iz katerih držav prihajajo pripadniki mirovnih enot, ki naj bi zakrivili zlorabe. Foto: EPA
Ni znano, iz katerih držav prihajajo pripadniki mirovnih enot, ki naj bi zakrivili zlorabe. Foto: EPA

Predstavnik generalnega sekretarja ZN-a Ban Ki Muna Stephane Dujarric je dejal, da so štirim žrtvam nudili zdravstveno in psihosocialno oskrbo, ni pa pojasnil, kdaj so se domnevne zlorabe zgodile ali koliko pripadnikov mirovnih enot je vpletenih.

Dujarric prav tako ni sporočil, iz katerih držav prihajajo obtoženi pripadniki teh enot, kar je sicer v skladu s politiko ZN-a, da tega podatka ne razkriva, poroča Al Džazira. Je pa ZN pozval te države, naj nemudoma sprožijo svoje preiskave. Posamezne države so namreč svoje enote v takšnih primerih dolžne poklicati na odgovornosti.

Nove obtožbe o spolnih zlorabah sledijo vrsti takšnih obtožb zoper mirovne enote v tej državi v lanskem letu. Kot poroča Al Džazira, je decembra neodvisni panel sicer ostro kritiziral odziv ZN-a na trditve, da so se med decembrom 2013 in 2014 v centru za razseljene ljudi blizu letališča v Banguiju dogajale zlorabe otrok.

Decembrsko poročilo ugotavlja, da ZN ni ustrezno preverjal, ali so pripadniki mirovnih enot v preteklosti že zlorabljali, poleg tega pa bi morala organizacija narediti več za zaščito otrok.

Zadnje obtožbe v Srednjeafriški republiki so sprožile razprave glede ustanovitve posebnih policijskih enot, ki bi pomagale nadzirati taborišča in druga območja z visokim tveganjem za zlorabe, sporočajo iz ZN-a.

480 obtožb med 2008 in 2013
Lani je ZN sprejel poročilo o obtožbah spolnih zlorab v več državah, v katerih so prisotne mirovne enote ZN-a, vključno z Demokratično republiko Kongo, Liberijo, Haitijem in Južnim Sudanom. Med letoma 2008 in 2013 je bilo podanih 480 takšnih obtožb, navaja poročilo. V tretjini primerov naj bi bili vpleteni mladoletniki.

Misijo ZN-a v Srednjeafriški republiki MINUSCA sestavlja 11.000 pripadnikov. V državi je poleg tega še 5.600 vojakov Afriške unije in 2.000 francoskih vojakov.

Spomnimo, avgusta lani je mednarodna organizacija za človekove pravice Amnesty International pripadnike mirovne misije v tej državi obtožila posilstva 12-letne deklice in uboja dečka ter njegovega očeta med operacijo v Banguiju. Dan po tem je zaradi obtožb odstopil vodja mirovne misije v Srednjeafriški republiki Babacar Gaye.