V nedeljo naj bi uspelo pobegniti 94 civilistom, v taborišču pa je še vedno ujetih okrog 3.500 otrok. Foto: MMC RTV SLO/EPA
V nedeljo naj bi uspelo pobegniti 94 civilistom, v taborišču pa je še vedno ujetih okrog 3.500 otrok. Foto: MMC RTV SLO/EPA
Sirija
V begunskem taborišču Jarmuk še vedno živi okoli 18.000 ljudi. Foto: MMC RTV SLO/Reuters

Sirska vlada se je vseskozi bala, da bodo uporniki zavzeli Jarmuk, ki leži na strateško pomembni lokaciji - od Damaska je oddaljen le sedem kilometrov. Po poročanju BBC-ja imajo borci Islamske države (IS), ki so v taborišče vdrli 1. aprila, pod nadzorom okoli 90 odstotkov območja.

Borci IS-ja in uporniške skupine v Siriji so od začetka državljanske vojne pred štirimi leti tako bliže prestolnici Damask kot kdaj koli prej.

Nekaj sto beguncem uspelo pobegniti
"V taborišču ni hrane, vode in na voljo je zelo malo medicinske oskrbe ... Ljudje so zaprti v svoje domove, na ulicah se streljajo. Obstajajo poročila o bombardiranju. To se mora končati in civiliste je treba evakuirati," je dejal predstavnik Agencije Združenih narodov za pomoč in zaposlovanje palestinskih beguncev na Bližnjem vzhodu Chris Gunness.

Taborišče Jarmuk je bilo prvotno zgrajeno za Palestince, ki jih je v beg pognala arabsko-izraelska vojna leta 1948. Nekoč je bila to cvetoča četrt, dom okoli 160.000 palestinskih beguncev in Sircev, več kot leto dni pa je ujeto v spopade med sirskimi vladnimi silami in uporniki, zaradi česar so številni zbežali in je v njem ostalo le še okoli 18.000 ljudi. Po izbruhu novih spopadov je iz taborišča uspelo pobegniti nekaj sto palestinskim beguncem.

Zaradi državljanske vojne v Siriji je v taborišču tudi veliko Sircev. Taborišče ima svojo mošejo, šole in javne zgradbe. Združeni narodi, ki zahtevajo takojšen in neoviran humanitarni dostop do taborišča, opisujejo življenje ljudi v taborišču "več kot nehumano". V nedeljo naj bi uspelo pobegniti 94 civilistom, v taborišču pa je še vedno ujetih okrog 3500 otrok.

IS sodeluje s Fronto Al Nusro
V taborišču so v ponedeljek med vladnimi silami in uporniki izbruhnili hudi spopadi. Celotno območje namreč obkroža vojska sirskega predsednika Bašarja Al Asada. Opazovalci v Siriji so sporočili, da se proti vladnim silam skupaj bojujejo borci IS-ja in z Al Kaido povezani borci organizacije Fronte al Nusra, ki so se v preteklosti bojevali na nasprotnih bregovih. Po poročanju BBC-ja so vladne sile na Jarmuk odvrgle več bomb.

Uporniške skupine so sirsko vlado obtožile, da pravzaprav spodbuja širjenje Islamske države, da bi lahko tako uporniške skupine v državi, proti katerim se bori v državljanski vojni, označila za teroriste.