Po poročanju sirskih državnih medijev se je v glavnem mestu Damask zbrala množica v podporo predsedniku Al Asadu. Foto: Reuters
Po poročanju sirskih državnih medijev se je v glavnem mestu Damask zbrala množica v podporo predsedniku Al Asadu. Foto: Reuters

V petek, 12. avgusta, smo prejeli ukaz, da gremo v mošejo Omar Al Katab v Dumi, kjer se je zbralo okoli 150 ljudi. Začeli smo streljati. Umrlo je več ljudi. Skušal sem meriti visoko. Pozneje sem spoznal, da so nas varnostne sile fotografirale. Na fotografiji se vidi, da sem streljal v zrak. Zaslišali so me. Obtožili so me, da sem tajni agent. Člani Republikanske garde so me dva dni pretepli vsako uro in me mučili z elektrošoki.

Pričanje enega izmed prebeglih vojakov
Homs
V Homsu so se zbrali nasprotniki režima. "Z Al Asadovim režimom bi morali ravnati kot z Gadafijevim režimom," piše na transparentih. Režim libijskega dolgoletnega voditelja Moamerja Gadafija je padel konec avgusta po posredovanju mednarodnih sil. Foto: Reuters

Neodvisna mednarodna preiskovalna komisija Združenih narodov v svojem poročilu ugotavlja, da so vladne varnostne sile v Siriji od začetka zatiranja protirežimskih protestov ubile najmanj 256 otrok in zagrešile druge zločine proti človečnosti. Med več sto otroki so nekatere mučili do smrti, tako moške kot dečke so spolno mučili v vojaških zaporih, dveletno deklico pa so ubili samo zato, da bi preprečili, da bi zrasla v protestnico.

"V enaki meri so mučili odrasle in otroke," ugotavlja poročilo, ki ga je komisija pripravila za Svet ZN-a za človekove pravice in v katerem so objavili tudi številna pričevanja, ko so dečke spolno mučili pred odraslimi. Po podatkih ZN-a je bilo v nasilju režima nad protestniki doslej ubitih najmanj 3.500 ljudi.

Komisija je ugotovila, da so vladne sile izvajale čezmerno nasilje s "streljanjem na slepo na neoborožene protestnike", medtem ko so ostrostrelci ciljali v glave in zgornje dele teles. Sirske varnostne sile, ki so sodelovale z milicami, so imele ukaz, da streljajo na protestnike s ciljem, da jih ubijejo, še ugotavlja komisija.

Komisija ni smela v Sirijo
Član komisije, brazilski profesor Paulo Sergio Pinheiro, je povedal, da imajo "trdne dokaze", da so varnostne sile zakrivile "umore, mučenja, posilstva in druge oblike spolnega nasilja".

Članom komisije oblasti niso dovolile obiskati Sirije, kljub temu pa so opravili pogovore z 223 žrtvami in pričami, vključno z dezerterji iz sirske vojske in varnostnih sil. Tričlansko komisijo je Svet ZN-a za človekove pravice imenoval avgusta, ko so se začele razmere v Siriji zaostrovati. Ob strokovnjaku za človekove pravice Pinheiru sta v njej še strokovnjakinja za človekove pravice žensk Yakin Ertürk in Karen Abu Zayd, nekdanja vodja agencije ZN-a za pomoč Palestincem (UNRWA).

Aretacije, pretepanje, mučenje
Komisija je tudi ugotovila, da imajo varnostne sile na nadzornih točkah sezname ljudi, ki jih iščejo oblasti, imajo pa tudi ukaz, da streljajo na protestnike, ki bi skušali prečkati nadzorne točke. Več deset nabornikov, ki so 25. aprila v Dari streljali v zrak, namesto da bi v skladu z ukazom streljali na hiše, so ubili vojaki, ki so bili za njimi.

V 39-stranskem poročilu piše še, da so ranjene protestnike, ki so jih odpeljali v vojaške bolnišnice, med zaslišanji pretepali in mučili. Ugotovili so razširjene samovoljne aretacije in pridržanja. Večino prijetih so vklenili in jim zavezali oči, niso jim dali hrane, odrekli pa so jim tudi zdravniško pomoč. Več tisoč ljudi so ugrabili in so zdaj pogrešani.

Sankcije "razglasitev gospodarske vojne"
Sirija je medtem obsodila sankcije, ki jih je proti Damasku v nedeljo uvedla Arabska liga. Sankcije med drugim vključujejo zamrznitev premoženja članov režima v državah članicah Arabske lige, ustavitev poslovanja s sirsko centralno banko in umik naložb iz Sirije.

Sirski zunanji minister Valid Al Moualem je dejal, da odločitev Arabske lige, da ustavi poslovanje s sirsko centralno banko, pomeni "razglasitev gospodarske vojne". Dodal je, da je Sirija že umaknila 95 odstotkov svojih sredstev, ki bi bila sicer predmet sankcij Arabske lige. "Sankcije so dvosmerna cesta. Branili bomo interese naših ljudi," je napovedal.

"Sirija bo izšla še močnejša"
Al Moualem meni, da je Arabska liga sankcije uvedla prezgodaj in da želi z njimi okrepiti napetosti s Sirijo, po drugi strani pa ignorira navzočnost "oboroženih teroristov" v državi. Vodja sirske diplomacije se je na novinarski konferenci v Damasku predvajal grozljive videoposnetke "množičnih grobišč mučenikov varnostnih sil", teh pa okrivil teroriste, katerih obstoj v Siriji arabske države nočejo priznati. Teroriste je okrivil tudi ugrabitev in napadov na javnih krajih. Dodal je, da so arabske države s sankcijami zaprle možnosti za pogovore o končanju krize v Siriji, zagotovil pa, da bo Sirija sankcije prestala in iz njih izšla "še močnejša".

Sirska državna televizija je pokazala posnetke velikega shoda v Damasku v podporo Al Asadu, na katerem so obsodili sankcije, podprli narodno enotnost in zavrnili tuje vmešavanje. Protestov proti sankcijam Arabske lige se je po trditvah Damaska udeležilo več deset tisoč ljudi. O sankcijah proti režimu, ki brutalno zatira proteste, razpravlja tudi Evropska unija.

V novi ustavi večstrankarstvo
Al Mualem je sporočil še, da namerava Sirija iz ustave izpustiti člen, ki stranko Baath predsednika Al Asada določa kot vodilno stranko. Pojasnil je, da odbor, ki je dobil nalogo reformirati sirsko ustavo, v novo različico zapisal večstrankarstvo in tako odpravil diskriminacijo drugih strank.

V petek, 12. avgusta, smo prejeli ukaz, da gremo v mošejo Omar Al Katab v Dumi, kjer se je zbralo okoli 150 ljudi. Začeli smo streljati. Umrlo je več ljudi. Skušal sem meriti visoko. Pozneje sem spoznal, da so nas varnostne sile fotografirale. Na fotografiji se vidi, da sem streljal v zrak. Zaslišali so me. Obtožili so me, da sem tajni agent. Člani Republikanske garde so me dva dni pretepli vsako uro in me mučili z elektrošoki.

Pričanje enega izmed prebeglih vojakov