L'Aquilo je streslo 6. aprila leta 2009. Foto: EPA
L'Aquilo je streslo 6. aprila leta 2009. Foto: EPA
Sodba iz Italije odmeva

V ameriški zvezi zaskrbljenih znanstvenikov so obsodbo označili za "absurdno in nevarno", saj bi lahko druge znanstvenike po svetu odvrnila od tega, da svetujejo vladam in podajajo ocene tveganj. Hkrati so italijanskega predsednika Giorgia Napolitana pozvali, naj se izreče proti ponedeljkovi obsodbi znanstvenikov.

"Kaj bi bilo, če bi neka vlada vlekla pred sodišče vremenoslovce, ker niso predvideli točne poti tornada? Znanstveniki imajo pravico povedati, kaj vedo in česa ne, brez strahu pred sojenji," so še dejali ameriški znanstveniki.

Sedem italijanskih strokovnjakov je bilo v ponedeljek obsojenih na šest let zapora, ker naj bi spomladi leta 2009 podcenili nevarnost in prebivalcev niso ustrezno opozorili pred potresom. Šest znanstvenikov in en uradnik so člani vladne komisije za zaščito pred velikimi nesrečami. Obsodba še ni pravnomočna.

Odstop vodje komisije
Eden vodilnih italijanskih fizikov in vodja omenjene vladne komisije Luciano Maiani je medtem odstopil in pojasnil, da komisija ne more več mirno in normalno delati, zaradi česar bodo odstopili tudi drugi člani.

Za časnik Corriere della Sera je še ocenil, da je bila obsodba "velika napaka", saj gre za strokovnjake, ki so govorili "v dobri veri" in ne iz kakršnih koli osebnih interesov.

Naloga omenjene komisije je sicer svetovati italijanski civilni zaščiti glede nevarnosti potresov, vulkanskih izbruhov, gozdnih požarov, kemičnih nesreč, poplav in plazov.

Eden izmed obsojenih, nekdanji predsednik italijanskega inštituta za geofiziko in vulkanologijo (INGV) Enzo Boschi je ob ponedeljkovi odločitvi sodnika pretresen.

"Še zmeraj ne dojamem, kaj se mi očita. Pri tem sem vse svoje življenje posvetil raziskovanju potresov," je izjavil in dodal, da potresov pač ni mogoče predvideti.

"Nihče v znanstvenem svetu ne bo trdil drugače," je poudaril Boschi.

V potresu z magnitudo 6,3 v mestu L'Aquila je pred tremi leti in pol umrlo 309 ljudi, več tisoč jih je bilo poškodovanih, še več pa jih je ostalo brez strehe nad glavo.

Sodba iz Italije odmeva