V Evropskem centru za jedrske raziskave (Cern) v Ženevi iščejo Higgsov bozon. Foto: EPA
V Evropskem centru za jedrske raziskave (Cern) v Ženevi iščejo Higgsov bozon. Foto: EPA

Adlene Hicheur je bil aretiran leta 2009, potem ko je policija prestregla njegova elektronska pisma domnevnemu kontaktu v mednarodni teroristični mreži Al Kaida. Iz elektronskih pisem je razbrati, da je bil v Alžiriji rojen Hicheur pripravljen biti del "aktivne teroristične enote", ki bi napadala cilje v Franciji.

Odvetniki obtoženega so trdili, da ta ni bil nikoli del zarote in da je žrtev preveč zagretih francoskih protiterorističnih zakonov. Priznali so, da je na spletu raziskoval o džihadu, a da ni nikoli naredil konkretnih korakov proti terorizmu.

Hicheur, 35-letni fizik, je v priporu preživel že dve leti in pol čakajoč na sojenje. Na začetku sojenja konec marca je povedal, da je bil v "turbulentnem" psihološkem stanju oziroma je jemal morfij zaradi bolečin v križu, ko je napisal elektronska pisma. Zanikal je, da je načrtoval izvedbo napadov.

Tožilstvo je trdilo, da je bil znanstvenik "nadobuden terorist", ki je potreboval le "določeno srečanje", da bi se lotil konkretnih terorističnih dejanj.