Svet
Alep
Nekoč več kot dvomilijonski Alep je povsem razdejan. Foto: Reuters
Ameriški in francoski zunanji minister John Kerry ter Jean-Marc Ayrault na sestanku v Parizu, kjer je bil namen oživiti mirovne pogovore za Sirijo. Foto: Reuters

Dodaj v

Znova podaljšali premirje v Alepu; v Parizu o oživitvi mirovnih pogovorov

Premirje pogoj za končanje vojne
10. maj 2016 ob 08:26
Alep, Pariz - MMC RTV SLO

Po navedbah poveljstva sirske vojske so premirje v Alepu, ki je razdeljeno med vladne sile in upornike, podaljšali do srede do polnoči.

Začasno premirje v največjem mestu Sirije je začelo veljati pretekli teden, po dveh dneh pa so ga podaljšali do torka in zdaj še za novih 48 ur. Rusija in ZDA, ki v vojni podpirajo vsak svojo stran, vidijo Alep kot ključ za okrepitev premirja, ki so ga na njihovo pobudo vladna vojska in uporniki sprejeli februarja. Dogovor o prekinitvi sovražnosti sicer ni vezan na boj proti terorističnim skupinam, kakršni sta samooklicana Islamska država in sirska veja Al Kaide Fronta Al Nusra.

V Parizu so se z namenom oživiti mirovne pogovore v Siriji sestali zunanji ministri več držav. Poleg gostitelja Jean-Marca Ayraulta so bili v francoski prestolnici tudi zunanji ministri ZDA, Nemčije, Italije, Turčije, Savdske Arabije, Združenih arabskih emiratov, Jordanije in Katarja. Srečanja se je udeležila tudi visoka zunanjepolitična predstavnica Evropske unije Federica Mogherini. Sirsko opozicijo, ki je zaradi izbruha zadnjega nasilja v državi zapustila mirovne pogovore pod vodstvom Združenih narodov, pa zastopa njen koordinator Rijad Hidžab.

Premirje pogoj za končanje vojne
"Iščemo možnost za mir v Siriji,"
je pred pogovori po poročanju nemške tiskovne agencije DPA dejal nemški zunanji minister Frank-Walter Steinmeier. Dodal je, da je prihodnost za Sirijo mogoče doseči zgolj s politično rešitvijo. Prehodna vlada ne pomeni, da "izberemo nekaj glav, treba je tudi spremeniti strukture v državi", je dejal in dodal, da je "trajna prekinitev ognja pogoj za končanje državljanske vojne v državi".

Francoski zunanji minister Ayrault je po pogovorih dejal, da Francija poziva sirsko vlado in uporniške sile v državi, da se "kakor hitro bo mogoče" vrnejo za pogajalsko mizo v Ženevi. Pozval je tudi h "konkretnim zagotovilom za spoštovanje dogovora o prekinitvi ognja" in neoviranemu dostopu za humanitarno pomoč, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Skupna izjava ZDA in Rusije
Ameriški zunanji minister John Kerry in njegov ruski kolega Sergej Lavrov sta v telefonskem pogovoru izpostavila potrebo po nadaljevanju pogovorov, so zapisali v skupni izjavi ZDA in Rusije, ki jo je objavilo rusko zunanje ministrstvo. Prizadevali si bodo tudi za dostavo humanitarne pomoči vsem ljudem, ki jo potrebujejo.

Rusija se bo v sodelovanju s sirsko vlado zavzemala za zmanjšanje letalskih napadov na območjih, kjer večinoma živijo civilisti. Washington pa se je zavezal, da bo zaveznikom v regiji pomagal pri preprečevanju pretoka borcev, orožja in finančne podpore prek njihovih držav v teroristične organizacije. Državi sta sklenili, da bosta okrepili napore za dosego politične rešitve sirskega konflikta in razširitve premirja na območje celotne države, ki pa ga je treba spoštovati.

V manj kot mesecu v Alepu 300 žrtev
Na območju Alepa je od 22. aprila v spopadih umrlo skoraj 300 ljudi. Nemiri v tem mestu so močno ogrozili prizadevanja za nadaljevanje mirovnega procesa, cilj katerega je končanje krvave državljanske vojne. Ta traja že več kot pet let, umrlo pa je več kot 270.000 ljudi, skoraj polovica nekoč 22-milijonske Sirije pa je morala zapustiti svoje domove.

T. J.
Prijavi napako
Komentarji
Bučko_z_lučko
# 10.05.2016 ob 09:18
Asad ne gre nikamor, sam da to še USA in podrepnikom ni jasno.
kolnkista
# 10.05.2016 ob 09:23
@fah-q
Neverjetno je res kako je možno, da je v 21. stoletju možno in dopuščeno tako uničenje takorekoč celotnega dvomiljonskega mesta.
Take devastacije tako velikih mest smo nazadnje videli v II.sv. vojni. Res žalostno.
SF-SN
# 10.05.2016 ob 09:28
Ta traja že več kot pet let, umrlo pa je več kot 270.000 ljudi, skoraj polovica nekoč 22-milijonske Sirije pa je morala zapustiti svoje domove.

Lahko bi se še dopolnilo s tem kam je šlo 70% beguncev.
Pred ISISom in "zmerneži" so zbežali na ozemlje pod nadzorom SAA
SF-SN
# 10.05.2016 ob 09:27
Rusija in ZDA, ki v vojni podpirajo vsak svojo stran, vidijo Alep kot ključ za okrepitev premirja, ki so ga na njihovo pobudo vladna vojska in uporniki sprejeli februarja.

Lepo povedano, da ZDA podpirajo islamske šeriatske norce.
Vodja Al-Kaide je namreč včeraj tudi javno povedal, da je Nusra zelo blizu ustanovitvi Islamskega emirata v Idlipu.
V napadu na Khan Touman pa je sodelovala tudi skupina Ahrar al Sham, ki je največja "zmerna skupina" v Idlipu. Pa tudi največja FSA divizija je sodelovala s Al-Nusro v napadu na Khan Touman.
Celo objavili so uživitev koalicije Jaish al-Fateh. Torej so vse te skupine zaradi sodelovanja s Al-Kaido postale LEGITIMNE TARČE.
Novak Gregor
# 10.05.2016 ob 10:31
ZDA & njihovim zaveznikom (Izrael. S.Arabija, Bahrein,..Imena povedo vse) je jasno, da je Aleppo izgubljen, zato ta mirovna pogajanja. Saj se povrh tega pripravlja masovna ofenziva SAA na Raqqo, glavno mesto glavorezcev. Preko 10.00 vojakov (niso všteti Iračani, Kurdi,...) z novim ruskim orožjem (tanki, havbicer, pa še Aligator helikopter bo zraven zagotovo, kot v Palymiri) se pripravlja nanjo. In 10.000 vojakov je bilo 2 tedna nazaj.. Je vprašanje ne dneva, meseca pa zagotovo, kdaj bo IS v Siriji in Iraku padel. Toda problem je Libija, kjer Vel.Britanija že trenira in oborožuje "zmerne upornike" (se vam zdi znano?), skupaj z Italijani (Libija je bilka včasih ITA kolonija). Tam pa ni drugega Assada, ki bi poklical Ruse na pomoč. Libija je danes v bistvu razrušena država brez vojske & policije (hvala ti, Killary, da si podpisala te dokumente. Naj te rak počasi razžre!), le nafta (zdi znano?) in država, razdeljena na pol. Polovico "nadzoruje" šibka vlada plemen, drugo pa "zmerni ekstremisti". In IS se bo prestavil iz Sirije v Libijo zagotovo! In takrat bomo res imeli problem! Upam le, da bodo sosednje, relativno mirne države prav čas spoznale, da IS ne priznava meja. Oni hočejo prokle*o Šeriatsko pravo, vsi ostali smo pa neverniki za ubit! Ja. pa verjemite SF-SN-u in podobnim, ker kar oni napišejo, je res. Sem sam parkrat preverjal trditve le-teh, da bi vedno ugotovil, da je res. Če samo 5% Američanov še verjame medijim, zakaj jim vi (ne vsi)? V ZDA zakonu je napisano, da se mediji (Fox, CNN, MSNBC, BBC,...) lahko izkoristijo v politične namene! Kako jim lahko še verjamete na besedo? Pa če bi napisali, da dežuje, bi šel ven preveriti, ali res.
Follow Me
# 10.05.2016 ob 10:22


Treba očistit državo.
SF-SN
# 10.05.2016 ob 09:53
Medtem je visoki iranski diplomat obiskal tako vodjo Hezbolaha in Damask.
Napovedal je maščevanje za vse iranske svetovalce ubite v napadu "zmerne opozicije" in Al-Nusre na Khan Touman kljub premirju
SF-SN
# 10.05.2016 ob 09:44
Vojna se bo končala, ko bo Aleppo v rokah SAA.
Zato se ZDA tudi upirajo s vsemi štirimi in še naprej podpirajo "zmerne teroriste"
Kekec99
# 10.05.2016 ob 09:02
Podaljšanje premirja je še vedno boljše kot pa podaljševanje vojne.
SF-SN
# 10.05.2016 ob 10:01
"Zmerneži" so tudi že usmrtili enega od dveh pri Khan Toumanu zajezih vojakov SAA.
Dejansko "zmerneži", ker jim je Nusra predala ujetnike
fah-q
# 10.05.2016 ob 09:19
No, tu so našteti ti o katerih govorim..

Poleg gostitelja Jean-Marca Ayraulta so bili v francoski prestolnici tudi zunanji ministri ZDA, Nemčije, Italije, Turčije, Savdske Arabije, Združenih arabskih emiratov, Jordanije in Katarja.
SF-SN
# 10.05.2016 ob 10:08
Se pa Khan Touman "obdeluje" s vsemi sredstvi, saj je SAA nazaj osvojila hrib, ki ima pregled nad samim mestom.
Uničili so jim že 100 vozil in 400 klalcev
simnov
# 10.05.2016 ob 11:39
namesto da bi zda eu pomagele asadu kot rusija pa nebi bilo vojne
džeko
# 10.05.2016 ob 09:35
@fah-q
Neverjetno je res kako je možno, da je v 21. stoletju možno in dopuščeno tako uničenje takorekoč celotnega dvomiljonskega mesta.
Take devastacije tako velikih mest smo nazadnje videli v II.sv. vojni. Res žalostno.

Mislim, da je tole samo predigra še na kaj hujšega in nas počasi na to pripravljajo....
Saj veš o žabi: če jo daš v vrelo vodo skoči ven. če jo pa počasi segrevaš, pa ostane noter.
fah-q
# 10.05.2016 ob 09:47
no, pa sem brisan....bom tokrat politično korekten...sem jezen zarad dogajanj in me moti kako z lahkoto se uničuje vse samo da se doseže nek cilj...in ker vem, da lahko padem v to kolesje vojne tako kot večina ljudi v siriji mi je to še tolk bolj nerazumljivo, da ne reagiramo...vsaj na posamičnem nivoju, z bojkoti...če bi nas blo dovolj bi šlo...
SF-SN
# 10.05.2016 ob 11:42
@Novak Gregor
Prav tako bo ofenziva na Raqqo šekar malo počakala, najmanj do takrat ko iraška vojska preseka še zadnjo povezavo med Mosulom in Raqqo. Še bolj vrjetno na samo ofenzivo na Mosul.
Prav tako je iraška vojska s šiitskimi milicami v Anbarju samo 120km od sirske meje in bodo lahko potem s strani Irana podprte iranske milice vdrle v sedaj popolnoma nezaščiteno zaledje ISISa

Trenutno je najbolj nujno nazaj osvoboditi Al-Shaer plinsko polje, kjer Sirija dobi veliko večino plina za svoje elektrarne
SF-SN
# 10.05.2016 ob 11:37
@Novak Gregor
Te moram glede Libije malo dopolniti.
Še vedno imajo dve vladi, vsako na svoji strani.
Na JV imajo svojo etnično ozemlje pod nadzorom Tuaregi.
Vmes pa je ISIS in več kot 100 manjših lokalnih ostankov "zmernih islamističnih" upornikov, ki nimajo šans proti nekajkrat bolj organiziranem ISISu, ki že nadzoruje veliko naftnih črpališč in največjo rafinerijo.

Ampak imajo pa "demokracijo" v Libiji, koga briga varnost, stabilnost, socialna država, štipendije, zastonj zdravstvo, urejena infrastruktura itd...
SF-SN
# 10.05.2016 ob 11:01
Francoski zunanji minister Ayrault je po pogovorih dejal, da Francija poziva sirsko vlado in uporniške sile v državi, da se "kakor hitro bo mogoče" vrnejo za pogajalsko mizo v Ženevi

Potem bodo pa med temi "uporniškimi" skupinami še vedno skupine, ki pridno sodelujejo s Al-Nusro s Ahrar al-Shamom načelu
democenzus
# 10.05.2016 ob 10:52
e je kdo mislu da je treba hillary pa obamo pa kerrija vikat al kaj, a zato ker ima kravato al zato ker je gospod
democenzus
# 10.05.2016 ob 10:51
sovrazni govor ja, kaj pa sovrazni napadi na suverene drzave, pa z nami v natu
Ni_Nicka
# 10.05.2016 ob 10:18
@zamudnik: ozemlja je potrebno očistiti teroristov. Ostalo so pacifistična sr*, ki so jih pripeljala do tega....
zamudnik
# 10.05.2016 ob 10:14
Gledam fotografijo uničene avenije v Aleppu in si ne morem kaj, da ne bi pomislil: fantje bradati, poglejte jo tudi vi in pomislite, kaj delate.

Ker je svet že tako zelo s tečajev, bi bilo morda spet smiselno začeti vse konflikte puščati, da se razrešijo sami. pomoči teh in onih od zunaj so na nek način samo potuha. Enako velja za možnost, da vsaj zvizne, kamor mu poželi srce. Če bi bil vsak na svojem teritoriju odgovoren za to, kako se bo tam živelo, bi bilo teh morij sčasoma morda manj.
Ramus
# 10.05.2016 ob 21:06
"Nekoč več kot dvomilijonski Alep je povsem razdejan. Foto: Reuters"

Pa ne pozabite dati Obami še ene Nobelove nagrade za mir,... tako namreč izgleda izvoz ameriške demokracije in svobode po svetu.
SF-SN
# 10.05.2016 ob 16:47
Nažalost se zgleda ISIS nemisle ustaviti s okupacijo Al-Shaer naftnega polja...
Danes so sprožili napad v smeri letališča Tiyas (T4) med Palmiro in Homsom.
A so "zmerni" uporniki skupaj s Al-Nusro res morali prekršiti premirje na treh koncih, da se je udarna sila SAA zbrana pri Palmiri spet raztepla po drugih frontah, namesto da bi vzpostavila linijo Ithriya-Palmira...
Šamolin
# 10.05.2016 ob 16:13
Mirovni pogovori bodo le ob brezpogojni predaji teroristov - sicer pa le naprej v boj do njihovega bridkega konca .........
Hopi
# 10.05.2016 ob 18:23
Dokaj čudne, res nedorečene zaobljube Rusije in ZDA:

»Rusija se bo v sodelovanju s sirsko vlado zavzemala za
zmanjšanje letalskih napadov na območjih, kjer večinoma
živijo civilisti.«
Torej se je doslej napadalo tudi civilne žrtve. Vedimo pa, da
bodo teroristi še naprej civile s silo uporabljali za živi zid.
Ko teroristi napadajo mošeje, (muslimanom sveto stvar) se ve
da so vsega slabega zmožni. Zato z njimi ne more-ne sme biti
pregovarjanj. Kot nekoč s Hitlerjem ne.

»Washington pa se je zavezal, da bo zaveznikom v regiji
pomagal pri preprečevanju pretoka borcev, orožja in finančne
podpore prek njihovih držav v teroristične organizacije.«
Ah, Kerry in njegovi "zavezniki"! Kerry, ki doma obljubljeno vedno
obrne za 180°.
Njegovi "zavezniki" dovoljujejo pretok borcev, orožja in finančne
podpore prek njihovih držav v teroristične organizacije. Saj so
teroristi vendar njih soborci. Oboji hočejo podreti Asada. To pa je
tudi Kerryu - Pentagonu v interesu.
WeeBay
# 10.05.2016 ob 13:14
Follow Me

Dober video na prvi strani ampak se mi zdi tale še boljši.Pa še v 30 sekundah pove vse kar je potrebno.
democenzus
# 10.05.2016 ob 10:14
zakaj pa civilistov ne oborozijo, ce ze govorijo o milijonih, potem pride vsaj 100 civilov na enga upornika, ne vem no, a samo cakajo pomoc in hrano al se sam druzijo z uporniki
Lu Yehi
# 10.05.2016 ob 09:44
v nemčiji na bavarskem je terorist ravnokar popikal nekaj ljudi menda so tudi mrtvi.

prepeval si je alah je velik in ni boga razen alaha
Bivši uporabnik
# 10.05.2016 ob 08:59
Assad mora iti, opozarjajo neimenovani visoki Zahodni poznavalci razmer, še navaja isti vir.
Kazalo