V sirski državljanski vojni je umrlo že več kot 190.000 ljudi. Foto: Reuters
V sirski državljanski vojni je umrlo že več kot 190.000 ljudi. Foto: Reuters
Fronto Al Nusra so Združeni narodi, ZDA, Avstralija, Velika Britanija in Turčija uvrstili na seznam terorističnih organizacij. Foto: Reuters
Zračni napadi na cilje Islamske države se nadaljujejo, pri čemer jih je večina osredotočena na branjenje naftnih polj, kot izpostavljajo kritiki. Foto: EPA
Islamska država ustavljena pred Bagdadom

Valid Al Mualem je v govoru na zasedanju generalne skupščine Združenih narodov dejal, da Sirija podpira vsakršen mednarodni napor, ki je usmerjen v boj proti terorizmu, vendar pri tem opozarja, da je treba spoštovati življenja civilistov.

Čeprav ni izrecno obsodil zračnih napadov, ki jih koalicija pod vodstvom ZDA izvaja nad pripadniki skrajne skupine Islamska država na sirskem in iraškem ozemlju, pa je opozoril, da bi se lahko ustvarile razmere, ko bo mednarodna koalicija prenehala obstajati, če bo potekala vojaška akcija, medtem ko bodo nekatere države še naprej podpirale skrajneže.

"Skupaj ustavimo to ideologijo in njene izvoznike, sočasno izvajajmo pritisk na države, ki so se pridružile ameriški koaliciji, da ustavijo podporo oboroženim terorističnim skupinam," je pozval in dodal, da je le tako lahko boj proti terorizmu uspešen.

Damask je že večkrat obtožil Katar, Savdsko Arabijo in Turčijo, da podpirajo skrajne islamske upornike v sirski državljanski vojni, ki traja že tri leta in pol. Omenjene države zanikajo tako podporo, a na Zahodu pravijo, da se je v preteklosti to vseeno dogajalo.

Al Mualem je še dejal, da si režim predsednika Bašarja Al Asada prizadeva za politično rešitev v Siriji in dialog z vsemi predstavniki sirske opozicije, ki nasprotujejo terorizmu. Vseeno je dal jasno vedeti, da kot opozicije ne priznavajo Sirske nacionalne koalicije in Svobodne sirske vojske, ki jo podpira Zahod. Sirska vlada si po njegovih besedah želi opozicije, ki prihaja iz Sirije in iz hotelov ter zahodnih prestolnic.

Napadi na skrajneže ne popuščajo
Medtem ko se nadaljujejo zračni napadi ZDA in zaveznic na cilje Islamske države (IS) v Siriji in v bližini kurdskega mesta Kobani, se je ta skrajna organizacija povezala s sirsko Fronto Al Nusra, ki je blizu teroristični mreži Al Kaida.

Islamistična skupina, ki je bila večino zadnjega leta v sporu z IS-jem, je obljubila povračilne ukrepe za ameriške napade, v katerih je bilo ubitih več njenih članov. Prav napadi so mnogo enot Al Nusre na severu Sirije pripravili do tega, da je ponudila roko sprave IS-ju, s katerim je sicer še do pred kratkim bila ogorčen boj. Po poročanju Guardiana so voditelji obeh skupin že začeli srečanja, na katerih načrtujejo vojaške taktike.

In čeprav dogovor med obema stranema še ni formaliziran, bo vključitev pripadnikov Al Nusre (tudi če bi jih bilo samo peščica) močno okrepila IS v času, ko so zračni napadi močno ohromili njeno napredovanje v Siriji in Iraku. Al Nusra, ki ima neposredne povezave z vodjo Al Kaide Ajmanom Al Zavahirijem, je napade označila za "vojno proti islamu" in samo v petek naj bi na stran IS-ja prestopilo 73 njenih članov.

"Smo v dolgi vojni," je na posnetku, ki so ga objavili na številnih spletnih omrežjih, dejal predstavnik Al Nusre Abu Firas Al Suri. "Ta vojna se ne bo končala v nekaj mesecih ali letih, ampak bi lahko trajala več desetletij."

Ključni Kobani
Na severu, ki ga držijo v rokah uporniki, med islamističnimi uporniki sirske opozicije (prav te, ki jo je še do pred kratkim brezpogojno podpiral Zahod) vse bolj raste zamera, ker zračni napadi niso ohromili sirskega režima. "K tovrstnim napadom pozivamo že tri leta, ko pa so končno tu, nam ne pomagajo," je dejal vodja Islamske fronte, ki jo podpira Katar. "Ljudje so izgubili vero. In so jezni."

ZDA naj bi v zadnjih dneh izvedle najmanj šest zračnih napadov blizu Kobanija, da bi tako pomagale kurdskim civilistom, ki jih trenutno branijo kurdske sile, a IS na drugi strani ne popušča. Kobani, od koder za Delo poroča tudi Boštjan Videmšek, je tretja največja kurdska enklava v Siriji, zmaga za IS pa bi bila ključna za prizadevanje islamistov, da bi izgnali Kurde z ozemlja, na katerem živijo že tisočletja.

Nadzor nad območjem bi bil za skupino izjemnega strateškega pomena, saj bi imela tako močno olajšan dostop do severozahodnega Iraka.

Sile IS-ja medtem kljub močni obrambi šiitske milice napredujejo tudi na zahodnem robu Bagdada, kjer je bila skupina dejavna zadnjih devet mesecev.

ZDA podcenile IS
Ameriški predsednik Barack Obama je sicer v pogovoru za CBS priznal, da so ZDA podcenile skrajneže in precenile sposobnosti iraške vojske, pri tem pa se spretno izogiba obtožbam, da je IS pravzaprav nezakonski otrok ameriške politike na Bližnjem vzhodu v zadnjih 13 letih in več.

In ko padajo bombe, vse več kritikov in analitikov opozarja, da bodo zračni napadi na islamiste samo še okrepili skrajneže v državah, kot je denimo Velika Britanija, od koder se je že do zdaj več tisoč posameznikov odpravilo v Sirijo borit na strani IS-ja in drugih skrajnih skupin.

Islamska država ustavljena pred Bagdadom