Protesti so zajeli vso državo. Foto: EPA
Protesti so zajeli vso državo. Foto: EPA

23-letno študentko medicine so pred skoraj dvema tednoma hudo pretepli, jo najmanj eno uro posiljevali in jo nato odvrgli z vozečega avtobusa. Iz Indije so jo prepeljali na zdravljenje v Singapur, kjer se po besedah tamkajšnjih zdravnikov dolgo bojevala za življenje.

Po zastoju srca je dobila še pljučnico in vnetje trebuha, imela je tudi hude poškodbe glave. Pred prihodom v Singapur je študentka že v Indiji prestala tri operacije.

Po brutalnem posilstvu so po vsej Indiji izbruhnili protesti zaradi slabe zaščite žensk. V New Delhiju so se celo spopadli policija in protestniki.

"Z državo delimo bolečino in jezo zaradi tega gnusnega zločina," je dejal premier Manmoham Sing, čigar vlado sta dogodek in odziv nanj ujela povsem nepripravljeno, zaradi česar so se že začela medsebojna obtoževanja med politiki in policijo.

Izmed vseh mest v Indiji ima New Delhi najvišjo stopnjo spolnega nasilja, saj posilstvo po podatkih policije v povprečju prijavijo vsakih 18 ur. Vladna statistika pove, da je med letoma 2007 in 2011 število prijavljenih posilstev v državi narastlo za 17 odstotkov.