Kdo se bo smejal zadnji? Predsednik katalonske vlade Carles Puigdemont bo v torek ob 18.00 nagovoril katalonski parlament. Kaj bo povedal, še ni znano. Foto: Reuters
Kdo se bo smejal zadnji? Predsednik katalonske vlade Carles Puigdemont bo v torek ob 18.00 nagovoril katalonski parlament. Kaj bo povedal, še ni znano. Foto: Reuters
Mariano Rajoy
Španski premier Mariano Rajoy lahko v skrajnem primeru po 155. členu španske ustave Kataloniji odvzame avtonomijo, kar bi bržkone pomenilo tudi napotitev vojske na katalonske ulice. Foto: EPA
V Kataloniji napeto pred govorom Puigdemonta

Colauova je namreč v ponedeljek pozvala Puigdemonta, naj ne razglasi enostranske samostojnosti, saj bi tako ogrozil družbeno kohezijo. Puigdemont je sicer v nedeljo kljub množičnim shodom v podporo enotnosti Španije dejal, da namerava njegova vlada vztrajati pri načrtu razglasitve neodvisnosti. "To je predvideno v zakonu o referendumu in mi bomo izpolnili zakon," je pojasnil Puigdemont v pogovoru za katalonsko televizijo TV3.

Referendumska zakonodaja, sprejeta septembra v katalonskem parlamentu, predvideva razglasitev neodvisnosti v 48 urah po razglasitvi uradnih izidov, kar se je zgodilo v petek. Spomnimo - ob 43-odstotni volilni udeležbi je na referendumu 1. oktobra 90 odstotkov volivcev glasovalo za samostojnost Katalonije, pri čemer je še približno 700.000 glasovnic zasegla španska policija.

BBC: Puidgemont naj bi v torek sprožil 48-urni rok
Kot poroča BBC, naj bi Puidgemont v torek s svojim govorom sprožil 48-urni rok, v katerem morajo poslanci oziroma katalonski parlament razglasiti samostojnost. "Vrata smo pustili odprta za mediacijo in doslej smo privolili že v številne možnosti posredovanja, ki so bile predlagane. Dnevi tečejo, in če španska država ne bo dala pritrdilnega odgovora, bomo storili, kar smo se namerili," je odločen Puigdemont. BBC sicer navaja izjavo enega od poslancev Puidgemontove stranke, po kateri naj bi namesto razglasitve neodvisnosti Puigdemont prebral le simbolično izjavo. Razglasitev neodvisnosti Katalonije naj bi bila tako preložena za nekaj časa.

Madrid grozi z uporabo 155. člena
Nasprotno pa iz Madrida prihajajo ostra nasprotovanja neodvisnosti. "Španija se ne bo delila in enotnost države bo ohranjena," je bil v nedeljo v pogovoru za časnik El Pais jasen španski premier Mariano Rajoy. Vztrajal je tudi, da bodo uporabili vsa v skladu z zakonodajo predvidena sredstva, da to zagotovijo. Izključil ni niti uporabe 155. člena ustave, ki predvideva odpravo regionalne avtonomije in vzpostavitev neposredne oblasti Madrida. A kot je dodal, je "še vedno čas", da katalonski voditelji naredijo korak nazaj in se temu izognejo.

Vodja opozicijskih španskih socialistov Pedro Sanchez je dejal, da bo njegova stranka podprla ukrepe vlade, če bo razglašena neodvisnost Katalonije.

Francija ne bo priznala neodvisne Katalonije
Medtem pa je francoska vlada sporočila, da ne bo priznala neodvisne Katalonije, če se bo ta odločila za to pot. Francoska ministrica za evropske zadeve Nathalie Loiseau je namreč sporočila, da se mora "kriza, ki jo je povzročil referendum 1. oktobra, rešiti v dialogu s Španijo". Loiseaujeva je dodala, da bi ob morebitni neodvisnosti Katalonija ostala zunaj Evropske unije.

Dijsselbloem: Notranja zadeva Španije
Tudi vodja evrske skupine Jeroen Dijsselbloem je na ponedeljkovem zasedanju v Luksemburgu presodil, da je katalonska kriza notranjepolitično vprašanje Španije. "Zame je to notranjepolitično vprašanje, ki ga ima španski minister povsem pod nadzorom. Vsa nadaljnja vprašanja je treba nasloviti nanj," je dejal Dijsselbloem in tako potrdil stališče institucij EU-ja, ki se od tega problema že ves čas ograjujejo. Španski finančni minister Luis De Guindos pa je ponovil stališča Madrida - uporabili bodo vsa razpoložljiva sredstva za preprečitev neodvisnosti Katalonije, ki je nezakonita. Politiko katalonske regionalne vlade je opisal kot "neracionalno in radikalno".

V Kataloniji napeto pred govorom Puigdemonta