V Mehiki iz stenic pripravljajo omake, jih pražijo ali pa zaužijejo kar žive. Foto: EPA
V Mehiki iz stenic pripravljajo omake, jih pražijo ali pa zaužijejo kar žive. Foto: EPA

Poročilo Organizacije ZN-a za prehrano in kmetijstvo (FAO) je pokazalo, da bi bili hrošči, gosenice, kobilice, kačji pastirji in druge žuželke dobra rešitev za svetovno prehransko krizo, saj imajo visoko hranilno vrednost, ne obremenjujejo preveč okolja in v številnih delih sveta skrbijo za delovna mesta. Izmed žuželk so še posebej užitne čebele in mravlje.

Predvsem pa žuželke prehranjujejo velik del prebivalstva, še poudarjajo v poročilu.

"Žuželke proizvedejo manj toplogrednih plinov in amonijaka kot na primer krave in prašiči. Za njihovo vzrejo prav tako ni treba zagotoviti toliko prostora in vode kot pri živinoreji," so zapisali pri FAO-ju v poročilu o užitnih žuželkah, ki bi jih lahko redili na posebnih farmah.

Vzreja žuželk na farmah je bolj ali manj nova oblika proizvodnje hrane, kljub temu pa je tovrstna vzreja murnov za človeško prehrano precej razširjena v Laosu, Vietnamu in na Tajskem. V teh državah se več milijonov ljudi prehranjuje z žuželkami.

Poročilo sicer priznava, da v številnih zahodnih državah še vedno obstaja odpor do prehranjevanja z žuželkami, zato predlaga, da bi lahko prehranska industrija njihov status dvignila z vključevanjem v nove recepte in uvrščanjem na jedilnike v restavracijah.

Ponekod žuželke sicer veljajo za poslastico, kot na primer gosenice v Južnoafriški republiki, ki dosegajo tudi visoke cene.