Zvezna država Washington, katere glavno mesto je Olympia, največje pa Seattle, velja za eno najbolj liberalnih predelov ZDA, zato predvidevajo, da bo zakon dobil večinsko podporo tudi na referendumu. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic
Zvezna država Washington, katere glavno mesto je Olympia, največje pa Seattle, velja za eno najbolj liberalnih predelov ZDA, zato predvidevajo, da bo zakon dobil večinsko podporo tudi na referendumu. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic

Predstavniki obeh strank, demokratske in republikanske, so izglasovali zakon, po katerem je Washington postal sedma zvezna država v ZDA, ki dovoljuje poroke homoseksualnim parom. Zakon, ki bo začel veljati junija letos, so že prejšnji teden v senatu podprli z 28 glasovi za in 21 proti.

"Vsak se lahko poroči z ljubljeno osebo"
"Z današnjim glasovanjem smo povedali ljudem, da država Washington ne bo več onemogočala našim državljanom priložnosti, da se poročijo z osebo, ki jo ljubijo. Vsakemu otroku iz istospolne družine govorimo, da je njihova družina prav tako enakovredna in pomembna kot druge družine v naši državi. Naredili smo velik korak h koncu dolgega in pomembnega potovanja pri izničevanju diskriminacije na podlagi spolne usmerjenosti,"
je po sprejetju zakona v nagovoru poudaril demokratska guvernerka Washingtona Chris Gregoire, ki bo tudi podpisala zakon.

Nacionalna organizacija za poroko, ki po vseh Združenih državah vodi kampanjo za ohranitev tradicionalnega pojmovanja poroke, je že napovedala vložitev zahteve za referendum. Vplivna skupina je že pred glasovanjem zbrala zahtevanih 120 tisoč podpisov podpore, kar pomeni, da Washington novembra sočasno s predsedniškimi volitvami čaka tudi referendum o istospolnih porokah.

Dan predtem "zmaga" v Kaliforniji
Sprejetje zakona v Washingtonu je prišlo le dan zatem, ko je zvezno sodišče v Kaliforniji prepoved homoseksualnih porok na referendumu novembra 2008 označil za neustavno. Vseeno prepoved istospolnih porok v Kaliforniji zaradi pritožbe še velja, najverjetneje pa bo primer končal na vrhovnem sodišču ZDA.

V ZDA so istospolne poroke dovoljene v Massachusettsu, Vermontu, New Hampshiru, Connecticutu, Iowi, New Yorku in zveznem okrožju Columbia. V zvezni državi Maine so jih dovolili leta 2009, a so jih nato tako kot v Kaliforniji prepovedali na referendumu. Letos bodo imeli referendum o tem vprašanju tudi v zvezni državi Maryland.