Uporniki iz Oregona so oproščeni krivde zaradi zavzetja zvezne zgradbe. Foto: Reuters
Uporniki iz Oregona so oproščeni krivde zaradi zavzetja zvezne zgradbe. Foto: Reuters
Ammon Bundy
Ammon Bundy je vodil zasedbo zveznih objektov. Foto: Reuters

Oboroženi uporniki proti zvezni vladi so bili v zvezni zgradbi mesec in pol, preden so jih aretirali, pri čemer je bil eden ubit. Tožilstvo je predstavilo enostaven primer, saj ni bilo nobenega dvoma, da je Bundy z več deset drugimi uporniki zavzel zgradbo z orožjem. Obtožen je bil le posedovanja orožja v zvezni zgradbi in oviranja zveznih uslužbencev pri opravljanju dela. Kot kaže, tožilci niso bili dovolj previdni pri izbiri porote, ki se je postavila na stran upornikov in jih oprostila krivde.

Bundy obtožen tudi v Nevadi
Bundyja sicer niso izpustili iz zapora, ker se s podobno obtožnico spoprijema v Nevadi, kjer je z očetom Clivenom Bundyjem leta 2014 prav tako vodil upor proti zvezni vladi. Bundyji so leta dolgo pasli živino na zveznih travnikih Nevade, vendar niso plačevali ničesar z utemeljitvijo, da jim trava pripada zastonj. Zvezne oblasti so hotele priti do denarja, Bundyji pa so organizirali upor, na katerega so prišli somišljeniki iz vseh ZDA.

Upor v Nevadi se je končal z umikom zvezne vlade, vendar le začasnim, saj je bil sprožen sodni postopek in težave se bodo ponovile. Po odločitvi porote v Oregonu je šel v zapor Bundyjev odvetnik Marcus Mumford, ki je zagnal kraval, ker oproščenih niso nemudoma izpustili iz zapora. Policisti so ga obvladali z elektrošokom in odvlekli v pridržanje.

Ena žrtev zavzetja zgradbe
Policija je v zvezi z zavzetjem zgradbe v Oregonu aretirala 27 oseb. Od tega jih je 11 priznalo krivdo za nižjo kazen, kar zdaj verjetno obžalujejo. Sedmim bodo še sodili, ena oseba pa je bila izpuščena brez obtožnice. Mesec in pol trajajoča zasedba zvezne zgradbe v Oregnu se je končala z eno smrtno žrtvijo. To je bil Robert Finicum, ki se konec januarja med cestno blokado ni hotel predati in je streljal na policiste. Beli kmetje so zvezno zgradbo zasedli na začetku januarja, najprej v protest zaradi aretacije dveh kolegov iz Oregona, ki sta bila obsojena zaradi požiga.

Potem ko sta se jim ta dva odpovedala, pa so uporniki začeli nizati nove zahteve, med njimi prepis vseh zemljišč v zvezni lasti zasebnim lastnikom. S tem niso mislili na domorodne prebivalce ZDA, ki so jim zemljo plenili tja do 20. stoletja, ampak belcem, ki so prišli iz Evrope, oziroma njihovim potomcem.