Hugo Wolf. Foto: Wikipedia
Hugo Wolf. Foto: Wikipedia
Korotan, Hugo Wolf
Foto: uszs.gov.si

Na stenskih panojih predstavljeno življenje Wolfa

Soba Huga Wolfa je prva spominska soba v hotelskem delu Korotana, ki je v lasti slovenske države in kjer poleg hotelske dejavnosti opravljajo tudi dejavnost študentskega doma, večinoma za slovenske študente na Dunaju. Hkrati Korotan po besedah ministra Žmavca vse bolj postaja kulturno središče. V sobi Huga Wolfa je na stenskih panojih predstavljen delček življenja in dela skladatelja, vsebinsko pa sobo dopolnjuje razstava o Wolfu, ki so jo v prostorih Korotana pripravili sodelavci Koroškega pokrajinskega muzeja in Društva Hugo Wolf Slovenj Gradec. Ti so sodelovali tudi pri ureditvi sobe.

Še več sob v spomin na prepoznavne Slovence

To pa ne bo edina spominska soba v hotelu Korotan, ki ima 60 sob. Direktor hotela Anton Levstek je napovedal odprtje še več podobnih sob v spomin na prepoznavne Slovence, ki so živeli in delali na Dunaju ali bili z mestom kakorkoli povezani. Tako bodo naslednjo sobo predvidoma uredili v spomin na arhitekta Jožeta Plečnika. Po njegovih besedah bo soba Huga Wolfa „narekovala ton“ naslednjim sobam, s katerimi želijo turistom na Dunaju, Dunajčanom in Slovencem pokazati „slovenski Dunaj“.

Slovesnosti v Korotanu se je udeležil tudi minister Žmavc, ki dogodek prepoznava kot nadgradnjo ideje, da Korotan „vse bolj postaja slovenska hiša“, ki predstavlja okno v svet, skozi katerega se vidi Slovenija, njena identiteta in kultura, na drugi strani pa raznolikost in bogastvo Dunaja. Ob tem odpiranje spominskih sob prepoznava kot pomembno prenašanja izročila uspešnih Slovencev nekdaj na Dunaju na mlado generacijo študentov, ki danes živijo in študirajo na Dunaju.

Prav z njimi sta se ob robu četrtkovega dogajanja srečala minister Žmavc in državni sekretar z ministrstva za izobraževanje Tomaž Boh. Ob tem je minister za medije izpostavil pomen obstoja Korotana kot hiše, ki omogoča mladim študij na Dunaju in se zavzel za iskanje dodatnih rešitev za štipendiranje predvsem nadarjenih študentov, ki imajo možnost nadaljevanja študija v avstrijskem glavnem mestu.

Razstava fotografij srednjeveškega Slovenj Gradca

Slovenjgradčani so dogodek na Dunaju izkoristili za predstavitev letošnjega praznovanja 750. obletnice prve omembe mestnih pravic, ki jo v koroškem mestu s številnimi dogodki obeležujejo vse leto in kamor je Dunajčane povabil slovenjgraški župan Andrej Čas.

V tem sklopu so avli Korotana odprli razstavo s fotografijami Toma Jeseničnika, ki predstavljajo srednjeveško podobo Slovenj Gradca. Člani fotografskega krožka na univerzi za tretje življenjsko obdobje pod okriljem zavoda Mocis so pripravili razstavo fotografij slovenjgraških vedut in detajlov mestnega jedra, poleg tega je v Korotanu od četrtka na ogled tudi razstava izdelkov nekaterih znanih slovenjgraških rokodelcev.

Slovesnega odprtja spominskega sobe Huga Wolfa in razstav so se udeležili številni Slovenjgradčani, med drugim začetnik odkrivanja Wolfovih slovenjgraških korenin in poznavalec njegovega dela, glasbeni pedagog Jože Leskovar, člani okteta Lesna, pianistka in sopranistka Maja Kastratovik in Tanja Klančnik, ki sta nastopili s programom Wolfovih del.


Več na slovenci.orf.at