Ob koncu šolskega leta so učenci dopolnilnega pouka slovenskega jezika dobili potrdila o rednem obiskovanju učnih ur. Foto: Radio Koper/Barbara Kampos
Ob koncu šolskega leta so učenci dopolnilnega pouka slovenskega jezika dobili potrdila o rednem obiskovanju učnih ur. Foto: Radio Koper/Barbara Kampos

Še malo, pa se bo končalo letošnje šolsko leto. Za učence dopolnilnega pouka slovenskega jezika v Umagu se je s podelitvijo potrdil o rednem obiskovanju učnih ur, zaključilo včeraj. Skozi pasti jezika se je uspešno prebilo 16 učencev. Letos prvič so se slovenščino učili tudi osnovnošolci umaške šole Marije in Line ter osnovne šole z italijanskim učnim jezikom.

Kar 11 osnovnošolcev je s slovenščino vztrajalo celo šolsko leto. Znanje slovenskega jezika je zanje stopnica na poti izobraževanja. ima dober razlog: "Zato, ker bom šel v srednjo šolo v Izoli, tako da se učim slovenščino, da imam bazo."

Skupina odraslih se je slovenščino učila iz popolnoma drugih razlogov. Doris Vidović ima službo v Sloveniji in pouk ji je pomagal pri delu. "Naredila sem izpit iz slovenščine na višji ravni, super izkušnja."

Orijana Zakinja je dosegla cilj, ki si ga je zastavila oktobra: "Sem sobodajalka in imam precej slovenskih gostov. Za poboljšanje komunikacije in pisanje 'mailov''." Pred dnevi je prvič napisala elektronsko pismo v slovenščini, ponosno pove.

Ponosna nase je tudi Neda Nežić: "Bila sem pridna zaradi tega, ker je moj mož Slovenec in zdaj se za družinsko mizo za kosilo pogovarjamo vsi v slovenščini. Ne prilagajajo se vsi meni, ampak se jaz prilagajam njim."

Prav na vse učence pa je ponosna njihova učiteljica, Vida Srdoč, ki pravi, da je bilo letošnje šolsko leto, zelo uspešno: "Preverjanja znanja nimamo, ampak so na koncu take vaje, kjer je treba uporabiti vse znanje od prve lekcije naprej. In sem opazila, da so nekatere stvari šle kar gladko."

V slovenskem kulturnem društvu Ajda, ki skrbi za dopolnilni pouk slovenskega jezika, napovedujejo, da bo ta tudi prihodnje šolsko leto organiziran tako za osnovnošolce kot za odrasle.

Prispevek Barbare Kampos: