Foto: Primorski dnevnik Foto:
Foto: Primorski dnevnik Foto:

TRST, BARKOVLJE - Barkovljanski kulinarični praznik, ki že po tradiciji poteka aprila, je tudi tokrat minil v prešernem vzdušju. Slovensko kulturno društvo Barkovlje je v soboto zvečer gostilo prireditev Pokušnja kruha, olja in vina, v sklopu katere so se za naziv najboljšega potegovali domači pridelovalci vina in oljčnega olja, odlično pa so se izkazali pekarice in peki, ki so pripravili bogato in raznoliko ponudbo vseh vrst kruha in peciva.

Da se je praznik odlično prijel, dokazuje nabito polna dvorana, v kateri je okoli 80 gostov pokušalo lokalne dobrote. Kruh je letos speklo 12 oseb, med katerimi je bilo kar šest moških pekov - rekordno število doslej. Med številkami pa velja omeniti tudi zavidanja vrednih 29 pinc in potic, ki jih je za loterijo spekla gospa Sabina Nibrant, ki šteje častitljivih 87 pomladi. Kaj pa vino in olje? Degustacija je predstavljala poseben obred in družabni dogodek, ob koncu katerega je občinstvo razglasilo zmagovalca večera. Ocena občinstva je bila tudi tokrat nekoliko drugačna od tiste, ki jo je podala strokovna žirija, ki se je sestala že preteklo sredo.

Strokovna žirija je letos ocenjevala 16 vzorcev bele sorte vin in 8 vzorcev rdeče sorte. Vina so prispevali vinogradniki s področja Brega, gre pa, kot znano, za kmetovalce, katerim vinogradništvo predstavlja večinoma in predvsem ljubiteljsko dejavnost. In kdo so zmagovalci za leto 2017? Najboljši vinar v kategoriji rdečih vin je postal Savino Bevilacqua, drugo mesto je zasedel Ivan Taučer, na tretjem mestu je pristal Livio Pertot, na četrtem pa Franko Starec. Občinstvo je rdeča vina ocenilo nekoliko drugače: za zmagovalca je izbralo Ivana Taučarja, na drugo mesto je postavilo Livia Pertota, na tretje Franka Starca, Savino Bevilacqua pa si po oceni občinstva zasluži četrto mesto.

Pri ocenjevanju belih vin sta si bila občinstvo in žirija bolj enotna. Soglasno sta za zmagovalca izbrala Aljošo Taučerja, na drugo mesto je žirija postavila Emila Martellanija (publika mu je dodelila tretje mesto), na tretje pa Ivana Taučerja (drugo mesto po oceni publike). Četrto mesto je soglasno zasedel Igor Vodopivec. Okoliška ekstra deviška oljčna olja je ocenjevala samo strokovna žirija. V njej je bila letos prvič ena največjih poznavalk olj na Tržaškem Marisa Cepach, ki je bila navdušena nad barkovljanskim praznikom. Med sedmimi oljčnimi vzorci je komisija med prve tri uvrstila olja, ki jih pridelujejo: Ermes Sartori (prvo mesto), Franko Starec (drugo mesto) in Paolo Brecelli (tretje mesto).



Več novic na www.primorski.eu