... in mesto v zadnjih nekaj letih. Foto: Google
... in mesto v zadnjih nekaj letih. Foto: Google

Stavbe izmišljenega mesta Mos Espa, ki naj bi ležalo na puščavskem planetu Tatooine, domu mladega Anakina Skywalkerja, poznejšega Dartha Vaderja, so bile zgrajene za potrebe filma Epizoda I: Grozeča prikazen iz leta 1999.
Kot poroča BBC, so znanstveniki stavbe uporabili kot geografsko oporno točko pri merjenju gibanj orjaških peščenih sipin v obliki polmeseca. In študija nazorno prikazuje, zakaj na sipinah domovanja gradimo le redko.
Premiki peščenih sipin na Zemlji so kar desetkrat hitrejši od premikov sipin na Marsu.
Sipine tudi na drugih planetih
Peščene sipine lahko sredi izsušenih puščav gradijo orjaške griče. S konstantnim vetrom oblika sipine odseva smer vetra in lahko izoblikuje "krila" v obliki polmeseca. Posamezne take polmesečne sipine zasledimo tudi na nekaterih drugih planetih, med drugim tudi na Marsu in Titanu, največji Saturnovi luni.
Filmsko kuliso Mos Espa so leta 2009 obiskali Ralph Lorenz z ameriške univerze Johns Hopkins, Jason Barnes z univerze Brigham Young in Nabil Gasmi s tunizijske univerze Sousse. Ob tem so poročali, da je del bližnje filmske kulise, uporabljen v Epizodi IV: Novo upanje, že povsem zasut.
S pomočjo satelitskih posnetkov so nato lahko določili hitrost gibanja sipin, ki se s hitrostjo okoli 15 metrov na leto že bližajo fiktivnemu Anakinovemu domovanju. Sprednji del sipin se že dotika nekaterih stavb Mos Espa.