Afrika
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 1.8 od 33 glasov Ocenite to novico!
Pogled na plažo Lido Beach. Foto: Reuters
Prebivalci Mogadiša pravijo, da se stvari v prestolnici obračajo na bolje. Foto: Reuters
Modrina Indijskega oceana. Foto: Reuters
Igra v pesku za konec tedna. Foto: Reuters
Tudi Indijski ocean naj bi bil zdaj varnejši, potem ko je vse manj poročil o napadih piratov. Foto: Reuters

Dodaj v

Foto: Lido Beach, somalijski Miami

Turisti počasi kapljajo v Mogadiš
11. junij 2014 ob 06:10,
zadnji poseg: 11. junij 2014 ob 07:54
Mogadiš - MMC RTV SLO

Mogadiš - ali pa Somalija na splošno - zadnja leta ni ravno med najbolj zaželenimi turističnimi destinacijami. Državljanska vojna, pirati in teroristične skupine so to afriško državo ob Indijskem oceanu spremenile bolj v pekel kot pa dopustniški raj.

A tudi sredi uničenja se najde kakšen biser in tudi v Somaliji ni vse tako črno, kot se zdi, opozarjajo domačini, ki izpostavljajo precejšnje izboljšanje na področju infrastrukture, hotelov in restavracij. "Miami Mogadiša" so celo zapisali januarja letos v Somali Currentu o Lido Beachu, plaži Lido, ki je na čelu tega somalijskega preporoda.

"Kljub dolgemu seznamu izzivov, ki jih prinašajo nenehni senzacionalistični medijski naslovi 'izrednih novic' uničenja in katastrof, najdemo v Somaliji pod vsem tem vznemirljive zgodbe o razvoju in okrevanju," še piše ta somalijski časopis. Stereotipiziranje neke države "tretjega sveta" v zahodnih medijih sicer ni nič novega, tudi poročanje o negativnih namesto pozitivnih novicah ne.

Po vojni še Al Šabab
Dejstvo je, da iz Somalije v zadnjih letih res niso prihajale dobre novice (ali pa so bile spregledane) - kar 15 let je trajala državljanska vojna, ki se je sicer, potem ko je zahtevala več 100.000 življenj, uradno končala leta 2006, a napetosti ostajajo. V zadnjih letih predvsem zaradi uporniške džihadistične skupine Al Šabab, celice Al Kaide, ki je sejala strah in grozo na jugu države in se je oblikovala po koncu vojne. Lani so enote Afriške unije Al Šabab le pregnale iz mesta, čeprav je vprašanje, koliko njenih članov se je infiltriralo med prebivalstvo.

A če se turisti danes Somalije izogibajo, prestolnica Mogadiš pa se je še pred kratkim uvrščala na sam vrh seznamov najnevarnejših krajev sveta, ni bilo vedno tako. Pred državljansko vojno je bil Mogadiš znan kot "beli biser Indijskega oceana", pomembno trgovsko in pristaniško središče, svetovljanska prestolnica s prostranimi avenijami in živahnim dogajanjem. Danes se v medijih Mogadiš omenja predvsem v povezavi s spopadi, eksplozijami, samomorilskimi napadi in ugrabitvami, država pa je še vedno na seznamu zunanjih ministrstev uvrščena pod "nevarne".

Krivično, menijo domačini, ki pravijo, da tuji novinarji poročajo samo po nareku nevladnih organizacij, v izoliranem zavetju svojega hotela, ne gredo pa med ljudi in po državi, da bi se na lastne oči prepričali o napredku, o lepi naravi in o uspešnih farmah.

Plaža kot vse druge
Zloglasnim piratom, ki so ropali in morili v zalivu, so menda le pristrigli peruti, težava ostajajo sporadični napadi Al Šababa, številne stavbe ostajajo prerešetane s kroglami, zlovešč opomnik vojne, a kljub temu se Mogadiš razvija, obnavlja in raste. Odpirajo se razkošni hoteli, restavracije in koktajlbari, nabrežje ob oceanu pa si je za cilj zastavilo postati kar somalijski Miami.

Središče živahnega dogajanja je Lido Beach z belo peščeno plažo, ki je med islamistično vladavino postal popolnoma zapuščen, zdaj pa ponovno pridobiva zagon. Ob koncih tedna je Lido priljubljeno shajališče družin, ki se pridejo sem kopat, udejstvovat v najrazličnejših športno-družabnih dejavnostih, ob večerih pa opazovat pravljične sončne zahode. Ženske prodajajo doma spečen kruh, sladoled, hladne pijače in sadje.

Neizmerne turistične možnosti
Somalija je s 3.100 kilometri obale afriška rekorderka, bele peščene plaže Indijskega oceana, ki slovijo po svoji neokrnjeni lepoti, pa bi lahko postale prava turistična meka. In, če gre verjeti navedbam iz Afrike, se stvari v zadnjem času hitro premikajo. Posel na Lidu naj bi tako že cvetel. Potem ko je mesto zdaj prvič po 20 letih pod centralno oblastjo, iz Mogadiša poročajo o pravem nepremičninskem in vlagateljskem razcvetu, ki naj bi ga spodbudila predvsem številčna somalijska diaspora, ki je med vojno pobegnila v tujino, zdaj pa se počasi vrača domov.

Hoteli, ki so še pred kratkim gostili samo novinarje in pripadnike človekoljubnih organizacij, zdaj počasi sprejemajo popolnoma drug tip gostov - turiste. Za zdaj so ti še vedno predvsem premožnejši somalijski izseljenci na obisku v domovini, a hotelirji in gostinci pravijo, da je samo še vprašanje časa, kdaj bodo Mogadiš odkrili tudi zahodnjaki. Za prvo neposredno letalsko povezavo iz Evrope po letu 1991 je poskrbela družba Turkish Airlines, ko je marca lani njeno letalo pristalo v Mogadišu.

K. S.
Prijavi napako
Komentarji
Xhingis Khan
# 11.06.2014 ob 08:07
Zadnja slika - morska deklica :)
pido in ševorov
# 11.06.2014 ob 07:10
Oblečene ženske v vodi, res idila.
jernejU
# 11.06.2014 ob 08:41
Sem pa opazil, da je zelo veliko navijačev v Somaliji. Skoraj vsak tretji ima nek dres na sebi :)
Glimseye
# 11.06.2014 ob 08:33
Če greš zdaj ležat na to plažo, bo okoli tebe kot na šesti sliki...
kanalija
# 11.06.2014 ob 14:07
kao miami pa niti ene silikonke nikjer.. pft.
Dam
# 11.06.2014 ob 16:29
Fotografije v prispevku kažejo popolno nasprotje napisanega!
gusztav
# 11.06.2014 ob 08:52
Popolnoma zfrešen članek. Somalija je največji "uvoznik" nevarnih odpadkov, morje in zemlja sta zastrupljena do konca.
ce-popotnik
# 11.06.2014 ob 08:06
zahodni del somalije,nepriznani somaliland brez prestanka sprejema turiste in las geel so super jame, priporočam
Skippy
# 11.06.2014 ob 08:57
Ja Somalija ima ful naravnih bogastev. Vso krivdo neprestano valit na zahodnega človeka, ker sami niso sposobni funkcionirati in vzpostaviti delujoče države.
Henrik
# 13.06.2014 ob 11:32
Slika 9 je naravnost idilična za podsaharsko Afriko ... množica pisano oblečenih ljudi, malo smeti, kar nekaj kalašnikov ...
SF010
# 11.06.2014 ob 09:25
za razliko od slovenskih plaž je tole fantazija

pa še unih šlap mi ni treba kupit za v vodo it. pa voda ni mrzla kot pir
Lupo
# 11.06.2014 ob 09:06
1993 so zaradi razkrivanja trgovine z radioaktivnimi odpadki umorili tržaškega snemalca Mirana Hrovatina. In mnogi rojaki so bili v Somalijo poslani kot italijanski vojaki pred drugo svetovno vojno.
kaj_kaj?
# 11.06.2014 ob 08:24
Somaliland je res zanimiva tvorba. Proračun imajo nizek, pa vendar zaradi nevmešavanja tujih sil (ker nimajo naravnih bogastev) živijo bolje od somalijcev.
zo-diacal
# 11.06.2014 ob 07:38
..sporadični spopadi... Hehe
janezdolzan
# 20.05.2015 ob 15:42
zgleda jim nič ne manjka, ni treba ilegalno v Evropo...
Crveni
# 12.06.2014 ob 08:43
970 € je stala letalska karta, ko sem nazadnje preverjal. Bom še malo počakal, za ta denar grem raje kam drugam.
troha
# 11.06.2014 ob 14:58
Vsi oblečeni ...
kaj_kaj?
# 11.06.2014 ob 09:08
Kdo pa je kriv, da je Somalija svetovno odlagališče nevarnih odpadkov če ne zahod?

Če me kaj nervira so to ljudje, ki nimajo pojma in pametujejo.

Zakaj je Somalija tako težavna država in zakaj Somaliland nima takšnih problemov? Kdo sponzorira razne somalijske klane? Ko boš to pojasnil lahko pametuješ. Do takrat pa prste stran od tipkovnice.
vipmit
# 11.06.2014 ob 07:46
Kje pa je sedaj druščina od Jack Sparrow - a ?
VinBencin
# 12.06.2014 ob 15:10
kaj_kaj?
zahod je kriv ja... zahod veliko proizvaja in povzroči tudi veliko odpadkov. Ja bodi brez skrbi, da brez vseh teh odpadkov ti veliko stvari, ki si jih rad privoščiš ne bi imel.
Odpadki drugače na zahodu gredo na trg. Vlade afriških in azijskih držav pa so v zameno za denar pripravljene prevzet te odpadke. Seveda tudi po bolj konkurenčni ceni kot pa podjetja na zahodu, ki nudijo primerna odlagališča oz. primerne postopke uničenja za nevarne odpadke. Ampak seveda je tak postopek dražji. Če je Somalija v zameno za manj denarja pripravljena pobirat odpadke potem tudi sama nosi krivdo.
Ali pa delaš tako kot smo mi delali pod Jugoslavijo. Samo preprosto pokoplješ nevarne odpadke pod zemljo brez kakršnihkoli primernih zaščit... ne glede na posledice, ki bodo prišle v prihodnosti.
frozen pingvin 2
# 11.06.2014 ob 13:26
tle bi jaz naše poslance z ministri vred poslal na eksplozivne počitnice....
tvuser
# 11.06.2014 ob 07:33
Preberite si naslednji članek:
http://www.razgledi.net/2010/02/22/somal
ija-kako-so-kolonialne-sile-drzavo-spravile-v-kaos/

Potem pa lahko še kaj od operacije Restore Hope oz. Battle of Mogadishu 1993, pa boste dobili sliko, kakšna je v resnici Somalijska država in zakaj jo t.i. zahodna demokracija noče spraviti v red.
VinBencin
# 12.06.2014 ob 15:00
tvuser
po podatkih večina afriških držav po osamosvojitvah so ekonomsko konkretno nazadovale. Marsikdo tam dol pogreša čase kolonij.
Kazalo