Tudi Googlov zemljevid umešča Sandy Island na območje med Avstralijo in Novo Kaledonijo. Foto: Google
Tudi Googlov zemljevid umešča Sandy Island na območje med Avstralijo in Novo Kaledonijo. Foto: Google

(Domnevno) zajeten kos zemlje, ki ga na Googlovih zemljevidih imenujejo "Sandy Island", naj bi ležal približno na pol poti med Avstralijo in Novo Kaledonijo. A ko so se znanstveniki s Sydneyjske univerze napotili na otok, so tam našli le Koralno morje.

"Pričakovali smo zemljo, ne pa 1.400 metrov globok ocean," je potožila znanstvenica Maria Seton po 25-dnevni odpravi. "Na Googlovem in drugih zemljevidih je, zato smo se odpravili tja, tam pa ni bilo ničesar. Res smo zmedeni. Precej bizarno je vse skupaj." Znanstveniki nimajo pojma, kako se je fantomski otok znašel v zemljevidih, nameravajo pa stvar podrobneje raziskati.

Kot poroča BBC, se Sandy Island v najrazličnejših publikacijah omenja že najmanj desetletje. Avstralski časniki so poročali, da bi nevidni otok sodil pod francoske teritorialne vode, a na francoskih vladnih zemljevidih Sandy Islanda ne najdemo.

Po navedbah avstralske hidrografične uprave, ki izdeluje avstralske navtične zemljevide, bi bil Sandy Island lahko preprosto posledica človeške napake, ki so jo v vseh teh letih ponavljali. Predstavnik Google Eartha pa je povedal, da se pri izdelavi svojih zemljevidov posvetujejo z vrsto verodostojnih virov.