Kim in Khloe pri spomeniku žrtev genocida, ki so ga nad Armenci na začetku 20. stoletja izvedli Turki. Foto: AP
Kim in Khloe pri spomeniku žrtev genocida, ki so ga nad Armenci na začetku 20. stoletja izvedli Turki. Foto: AP
Slavni sestri je sprejel celo sam armenski premier. Foto: Instagram

Kot piše New York Times, obisk Armenije tako ni bil zgolj še ena kaprica 34-letne resničnostne zvezdnice, ki si je za svojo lansko dekliščino izbrala Pariz, za poroko pa Firence.

Kim, njena sestra Khloe, hčerka North in mož Kanye West so se na teden dni dolgem obisku te južnokavkaške države ustavili na vrsti zgodovinsko pomembnih točk.

S Khloe sta popotovanje, ki je bilo ves čas intenzivno dokumentirano na Instagramu sester (Kim ima neverjetnih 30 milijonov sledilcev, Khloe pa 19, medtem ko Armenija na tem področju močno šepa), začeli pri kipu Matere Armenije v prestolnici Erevan, nato pa sta v dovršenih, precej izzivalnih in pregrešno dragih opravah pot nadaljevali do premierja Hovika Abrahamjana in se poklonili žrtvam genocida.

"V čast mi je bilo spoznati premierja Armenije, Hovika Abrahamjana, ki je dejal, kako ponosni so, da smo me ponosne Armenke in nismo pozabile svojih korenin," je na Instagramu zapisala Kim, katere stari starši po očetovi strani so prihajali iz Armenije. Robert Kardashian je umrl leta 2003.

Turizem v vzponu
Turizem je sicer v Armeniji od 90. let dalje eden ključnih sektorjev. Vsako leto državo z dobrimi tremi milijoni prebivalcev obišče približno 500.000 ljudi, večinoma etničnih Armencev iz ogromne diaspore (osem milijonov), razkropljene po vsem svetu.

Čeprav ima Armenija precej omejena sredstva, pa se država trudi vlagati v nove hotele in naravne ter kulturne znamenitosti, da bi tako privabila še več turistov, ki za zdaj še vedno precej množičnejše obiskujejo njeno sosedo Gruzijo. Po podatkih ministrstva za turizem se število turistov v zadnjih 10 letih vztrajno vzpenja.

A Armenija zato velja za skriti biser. Še posebej so ponosni na svojo neokrnjeno naravo - jezero Sevan je celo največje gorsko jezero na svetu, med smučarji je priljubljeno zimsko letovišče Cahkadzor, medtem ko se večina kulturnega in družabnega življenja dogaja v Erevanu.

Na turističnem zemljevidu so še starodavni armenski samostani, čudovita dolina Eghegis, zasneženi najvišji vrh v državi Aragac in kulinarika, ki počasi pridobiva veljavo, vključno z armenskimi vini, ki skušajo parirati gruzijskim.