Azija
(4)
Bo kdaj Mjanmar bolj na široko odprl vrata turistom? Foto: Tomaž Stubelj
Prevladujoča vera je budizem. Foto: Tomaž Stubelj

Dodaj v

Burma: mnogokrat spregledana dežela

Državo letno obišče okoli 750.000 turistov
10. september 2009 ob 07:47
MMC RTV SLO

Burma oz. Mjanmar se zadnje leto v medijih pojavlja predvsem zaradi Aung San Su Či in nasilnega zatrtja uporov, ki so jih vodili menihi.

A ta azijski biser skriva v sebi lepoto, ki jo je za zdaj uzrlo le malo radovednih popotnikov. Po dolgoletni britanski kolonialni oblasti je 4. januarja 1949 država postala neodvisna republika z imenom Unija Burme, kot prvi predsednik pa je prisegel Sao Šve Taik. A demokratična vladavina se je končala zelo hitro: že leta 1962 je general Ne Vin izvedel vojaški napad in vladal državi dolgih 26 let. V tem obdobju se je stopnja revščine močno povišala, vse poskuse protestov pa so oblasti zatrle.

Leta 1990 so po 30 letih izvedli svobodne volitve, na katerih je zmagala stranka Aung San Su Či, vendar so izide kmalu razveljavili in nadaljevala se je vladavine vojaške hunte, ki je na oblasti še danes. Aung San Su Či, sicer Nobelova nagrajenka za mir, je postala simbol mirnega upora zoper vojaško oblast, kljub številnim prizadevanjem mednarodne skupnosti pa že dolga leta živi v hišnem priporu.

Ime Burma izhaja iz burmanske besede Bamar, ki izvira iz pogovorne besede za Mjanmar, obe pa se zgodovinsko nanašata na večinsko prebivalstvo Bamar (oz. Burmanci). Ime Burma je v uporabi vse od britanske kolonialne vladavine. Leta 1989 je vojaška oblast spremenila številne angleške prevode besed, ki izvirajo iz časa kolonializma, med njimi tudi ime državo. In tako so uvedle znova ime Mjanmar. Medtem ko večina držav sprejema ime Mjanmar, nekatere države, med njimi so ZDA, Velika Britanija, Avstralija in druge, še vedno naslavljajo državo z imenom Burma.
Če je bila nekdaj Mjanmar ena najbogatejših držav na Indokitajskem polotoku, pa je v zadnjih desetletjih postala ena najrevnejših, povrh vsega pa je še močno izolirana iz mednarodne skupnosti. Po letu 1992 je država začela spodbujati turizem, ki pa je zaradi negotovih političnih razmer, pa tudi pomanjkljive infrastrukture še v povojih. Letno tako državo, ki ima 56 milijonov prebivalcev, obišče okoli 750.000 turistov, ki pa imajo omejeno gibanje po državi, saj so nekateri predeli zanje zaprti.

Država je zelo raznolika, ne le geografsko, temveč tudi družbeno: po nekaterih podatkih je v državi kar 135 etničnih manjšin, raznolika pa je tudi verska podoba države, čeprav so v večini budisti in pripadniki kulture Bamarjev, ki tvorijo tudi večinsko prebivalstvo.

Foto: Tomaž Stubelj

K. T.
Prijavi napako
Komentarji
prim00z
# 13.09.2009 ob 20:23
jaz bi tudi.
letos japonska,drugo leto očitno burma :D
pick
# 13.09.2009 ob 15:15
pozdravljena!!
a bi se dalo dobit kako informacijo več glede myanmarja marcoso oz urkeman. Plan imam it v myanmar naslednje leto.
kontakt:
lukmaj8587@gmail.com

lp
urkeman
# 13.09.2009 ob 13:59
Se strinjam s tabo Marcoso...
Tisti, ki ste bili na Tajskem in vam je ta država prirasla k srcu, to pri Burmi lahko pomnožite z 10x !! Ne samo ljudje in kultura temveč tudi naravna bogatstva, templji, še ne skomercializirani izleti in predvsem otoki, plaže.....perfektno!
Tajci recimo pravijo, da ko se Burma odpre, bodo v njih dobili zelo verodostojno konkurenco. To pa pomeni, da bodo vsi tisti, ki so že bili kdaj na Tajskem sedaj definitivno šli v Burmo. Jaz se tja definitvno vračam.
Marcoso
# 11.09.2009 ob 08:49
Izredno lepa in raznolika dežela z izredno prijaznimi ljudmi. Jaz osebo sem bil v burmi letos maja in junija in moram priznati, da mi je dobesedno prirasla k srcu. Edini pravi ovirajoči faktor pri samem potovanju pa je vojaška hunta in njihoca vojska, saj vsak dan vidiš kaj le ta počne s svojim lastnim narodom. In ko enkrat vidiš suženjska dela ob cesti, lačne otroke, black area... se ti ni težko odločiti med tem ali bom potoval lagodno in s tem puščal denar vladnim službam, kateri ga bodo nato zopet uporabili proti lastnemu narodu ali pa potoval malce manj lagodno in s tem puščal denar lokalnim ljudem in živel z dobrim občutkom, da je le ta pristal v rokah, ki ga potrebujejo in resnično zaslužijo.
Azija
link
Gaggan: Kako je videti večerja v najboljši restavraciji Azije?
24
8. marec 2018 ob 06:47 Bangkok opevajo kot svetovno prestolnico poulične hrane, toda tajska prestolnica ima tudi čedalje močnejše zaledje vrhunskih restavracij. Na samem vrhu je Gaggan z visoko indijsko kuhinjo.
Več novic ...
Kazalo