Kim na ogledu lokacije. Foto: Reuters
Kim na ogledu lokacije. Foto: Reuters
Pogled na smučišče. Foto: Reuters
Kim je pozdravil veliko prizadevnost gradbene ekipe. Foto: Reuters

Kim je že pred meseci severnokorejski vojski ukazal začetek gradbenih del za smučišče "svetovnega kalibra", ki bi konkuriralo zimskim športnim objektom, ki jih gradijo v sosednji Južni Koreji, gostiteljici zimskih olimpijskih iger 2018.

A, kot poroča Telegraph, so hude julijske poplave močno ohromile Kimov "ljubiteljski projekt". Kim je kljub temu na obisku gradbišča ta konec tedna izrazil "veliko zadovoljstvo" nad napredkom projekta in pohvalil "nečloveške napore, ki so jih izkazali graditelji".

Kim trdi, da poplave niso poškodovale smučišča
Med poplavami je bilo po navedbah južnokorejskega časnika Chosun Ilbo več stavb v letovišču Masik pokopanih pod plazovi, ki so jih sprožili hudi nalivi, v katerih je življenje izgubilo 28 ljudi. Blato in voda, ki sta tekla po smučišču, sta ob tem povsem poplavila večje dele obdelovalnih površin in mest ob vznožju.

Kim, ki letovišče opisuje kot "velikansko domoljubno delo", si želi, da bi bilo letovišče s 110 kilometri smučarskih prog, hotelom, pristajališčem za helikopterje in gondolami dokončano že do konca leta. Po navedbah Chosun Ilba je bil hotel med stavbami, ki jih je poškodoval plaz.
Severnokorejska tiskovna agencija KCNA medtem navaja Kimovo izjavo, da letovišče v poplavah sploh ni bilo prizadeto. Po pisanju KCNA-ja naj bi Kim za projekt namenil toliko denarja, kot bo treba, sam pa naj bi si želel zgraditi "vrhunsko smučišče, ljudem, mladini in otrokom pa omogočiti bolj civilizirane in srečnejše življenjske pogoje".

Se je nad smučanjem navdušil v Švici?
Kim je sicer znan kot veliki ljubitelj košarke, a je med letoma 1993 in 2000 obiskoval mednarodne šole v švicarskem Bernu, kjer bi lahko razvil ljubezen do smučanja.
Njegov oče, pokojni ljubljeni vodja Kim Džong Il, je bil navdušen športnik, ki naj bi prvič, ko je prijel golf palico, zadel kar 11 lukenj v prvem poskusu. In nemudoma naznanil svojo upokojitev od športa.

A letovišče gradijo v času, ko revščina v tej izolirani državi ostaja pereč problem. V četrtek je tako ZN objavil, da do konca leta nujno potrebuje 98 milijonov dolarjev za humanitarno pomoč Severni Koreji. Kar okoli 2,4 milijona prebivalcev živi v obupnih razmerah, zmanjkuje jim hrane in osnovnih življenjskih potrebščin.