Butiki visoke mode, trendovski bari in restavracije, kopičenje bogastva v nebotičnikih. Dobrodošli v Gangnamu! Foto: Reuters
Butiki visoke mode, trendovski bari in restavracije, kopičenje bogastva v nebotičnikih. Dobrodošli v Gangnamu! Foto: Reuters
Gangnam
Opevani Gangnam - Psyjeva pesem ima na YouTubu kar 454 milijonov klikov. Foto: Reuters
Gangnam
Ena najbolj priljubljenih restavracij v Ganganmu je japonski lokal Ičie. Foto: Reuters

Gangnam, uradno Gangnam-gu, je eno izmed 25 okrožij, ki sestavljajo južnokorejsko prestolnico Seul. Leta 2010 je v Gangnamu živelo nekaj več kot pol milijona ljudi, kar pomeni, da gre za četrto najbolj poseljeno mestno okrožje v Seulu.

Gangnam je "in"
A Gangnam ni "navadna" soseska, daleč od tega. Gangnam je v očeh vseh Seulčanov, še več, vseh Južnih Korejcev, prava obljubljena dežela, nekakšen korejski Beverly Hills. To je namreč območje, ki je doseglo izjemen razcvet, saj je še konec 80. let 20. stoletja veljalo za najmanj razvito mestno sosesko, v zadnjih 30 letih pa je zaradi obsežnih vlaganj doseglo nesluten razvoj. Gangnam je zdaj sinonim za najbogatejšo, najsodobnejšo, najbolj dinamično, najbolj "in" območje v Seulu in državi.

Globoki, res globoki žepi
Da je v Gangnamu nakopičeno bogastvo enega izmed azijskih tigrov, je jasno že ob prvem sprehodu po soseski, predvidevanje pa potrdijo cene nepremičnin, ki se dvigajo v nebo. Lani je bilo v Seulu za en kvadratni meter nepremičnine v povprečju treba odšteti 4.200 evrov. Se vam zdi cena visoka? Potem ne berite naprej - v Gangnamu je namreč ta številka še dvakrat višja! Povedano drugače - zemljišča v predelu Gangnam so tako dragocena, da je 40 kvadratnih kilometrov zemlje tukaj vrednih toliko, kot celotno zemljišče v Busanu, drugem največjem mestu v državi. Še ena številka - skupaj s sosednjima mestnima predeloma Seočo in Songpa predstavlja širše območje Gangnama kar deset odstotkov vrednosti zemljišč v vsej Južni Koreji.

Če te ni v Gangnamu, ne obstajaš, je vodilo mnogih podjetij, ki so morala seči v žep in tu postaviti svoje trgovine. Ni pomembno, ali gre za računalniška ali avtomobilska podjetja, restavracije, banke, zavarovalnice ali znamke oblačil, Gangnam oziroma njena glavna ulica Teherano kar kipi od napisov in uglednih izložb. Nad njimi so v pretežno nebotičnikih nanizani uradi in stanovanja, v katerih so doma mnogi ugledneži in korejski zvezdniki vseh vrst.

Odlična podlaga za dobro izobrazbo
Gangnam blesti tudi pri izobraževanju. Južna Koreja je na splošno znana po odličnem šolskem sistemu, toda uspehu študentov iz Gangnama nihče ne seže do kolen. To dokazuje podatek, da je na seulsko državno univerzo, najuglednejšo izobraževalno ustanovo v državi, uspelo priti kar šestim odstotkom študentov s prebivališčem v Gangnamu, čeprav jih je komaj en odstotek celotne populacije v državi.

Vse to v uspešnici Gangnam style "opeva" Psy, ki pa cinično in norčavo gleda na ves ta blišč. A nekaj mu je uspelo - s preprosto pesmijo je svet opozoril na sijoči, a morda nekoliko izumetničeni Gangnam. Seveda je tudi nekaj kadrov v videospotu, ki je obkrožil svet, posnetihna kraju samem.

Ko so Psyja pri CNN-u vprašali, zakaj si je za temo pesmi izbral prav Gangnam, je raper odgovoril: "Slišal sem, da je Gangnam korejski Beverly Hills. V tem predelu živi veliko pozerjev in napihnjencev, ki se ves čas hvalisajo, da prihajajo iz Gangnama, zato sem se želel s pesmijo ponorčevati iz njih. Toliko ljudi je, ki se pretvarjajo, da so nekaj, kar v resnici niso, dajejo vtis, da živijo v 'gangnamovskem slogu'."

Po ulicah Gangnama se je sprehodil fotograf agencije Reuters. Ali vam je utrip soseske všeč, presodite sami - ob obveznem poslušanju pesmi Gangnam Style v ozadju, seveda.