Pogled na prodorno modro pročelje Šahi Zinde. Foto: Visit Uzbekistan
Pogled na prodorno modro pročelje Šahi Zinde. Foto: Visit Uzbekistan

Mesto je bilo ustanovljeno v 1. stoletju pred našim štetjem pod imenom Marakanda, v vsem tem času pa so na območju zrasli nešteti spomeniki, ki s svojo lepoto očarajo vsakogar. Rafinirane arhitekturne oblike, bogati in razdelani ornamenti, mozaiki, kupole in pročelja iz modrih ploščic pa so naravnost pravljične.

Med modrimi mošejami
Veličastni trg Registan sestavljajo tri madrase (islamske šole), Ulugbek, Šer-Dor in Tilla-Kari. Ogleda vredne so še arhitekturne mojstrovine, kakršne so, denimo, nekropola Šahi-Zinda, mavzolej Guri-Emir in mošeja Bibi-Kanim.

Mesto, sicer islamsko središče za visokošolstvo, slovi po svojem osrednjem strateškem položaju na Svilnati cesti med Kitajsko in Zahodom, kar daje Samarkandu še dodatni čar. Leta 2001 je to 2.750 let staro mesto Unesco vpisal na svoj seznam svetovne dediščine kot Samarkand - Križišče kultur.

Navdih umetnikom
Vseskozi zgodovino se Samarkand povezuje tudi z imeni velikih pisateljev, znanstvenikov in umetnikov z Vzhoda. Ime samo je dobilo neki čaroben pridih in še danes ga radi uporabljajo tako v filmih kot v pesmih in romanih. Tako kot je Samarkand nekoč opeval Marco Polo, ga danes popotniki, ki iščejo alternativo klasičnim turam.

K. S.