Mačke z Aoshime niso ravno izbirčne, živijo od prigrizkov, ki jih dobijo od turistov. Foto: Reuters
Mačke z Aoshime niso ravno izbirčne, živijo od prigrizkov, ki jih dobijo od turistov. Foto: Reuters
Ostarelim prebivalcem gredo pogosto na živce tudi turisti, ki verjamejo v zdravilno moč mačk. Nimajo nič proti njihovemu prihodu, a si želijo, da bi jih pustili na miru. Foto: Reuters

Da so mačke na Aošimi glavne, je jasno že na prvi pogled: mrgoli jih v razpadajočih hišah in na ulicah zapuščene ribiške vasice, kamor so jih najprej pripeljali zaradi izdatne populacije miši, ki so grenile življenje ribičem. Mačke so ostale in se razmnožile, danes jih tam prebiva več kot 120, medtem ko je človeških prebivalcev le peščica: v glavnem so to upokojenci, ki niso zajezdili vala odseljevanja v mesta po drugi svetovni vojni.

Japonci so že kar razvpiti ljubitelji mačk: prav Japonska je dom risane junakinje Hello Kitty, ki velja za poosebljenje "luškanosti" in prav iz Japonske prihaja ideja mačjih kavarn, kakršno smo pred dnevi dobili tudi v Ljubljani. Obiskal jo je tudi MMC.

Do Aošime je pol ure vožnje s trajektom z obale prefekture Ehime, tam je še leta 1945 živelo 900 ljudi. Danes o nekdanji človeški prisotnosti pričajo le ruševine, vsak dan pa tja prihajajo obiskovalci s celine, ki si želijo ogledati čudo, znano kot "mačji otok". Na Aošimi sicer ni restavracij, avtomobilov, trgovin ali kioskov s prigrizki, zato bi težko govorili o kakem turističnem raju, je pa to gotovo raj za ljubitelje mačk, ki verjamejo v njihovo zdravilno moč. In pekel za tiste, ki jim niso najbolj naklonjeni ...

Nekaj takšnih je tudi na Aošimi, saj jim mačke povzročajo nemalo preglavic, povzročajo škodo na vrtu in so nasploh precej objestnega vedenja. Ker na otoku ni plenilcev, je njihovo življenje zelo brezskrbno in se tako rekoč nikogar ne bojijo. Prav zato so kakih 10 mačk sterilizirali, saj je šlo njihovo razmnoževanje že čez vse meje.