Maldivi so s svojimi rajskimi plažami pravi magnet za pare, željne oddiha v lepem (in sproščenem) okolju. Foto: Reuters
Maldivi so s svojimi rajskimi plažami pravi magnet za pare, željne oddiha v lepem (in sproščenem) okolju. Foto: Reuters
Konservativnejša struja muslimanov bi prepovedala plaže za mešana spola. Foto: EPA
Letovišča danes mastno služijo tudi z alkoholno ponudbo in wellness centri. Foto: Reuters

, prvi demokratično izvoljeni voditelj Maldivov, ki je zaradi nemirov odstopil februarja, pravi, da bi lahko vpliv konservativnejše struje v aktualni koaliciji pod vodstvom nekdanjega podpredsednika Mohameda Vahida Hasana imel dramatični vpliv na prihodnost turizma v otočju.
"Mislim, da je to smer, kamor država drvi," je povedal za The Telegraph. "Govorijo o letoviščih brez alkohola in o abstinenčnih turistih iz Irana. Z lahkoto si predstavljam, da bi turiste tudi začeli preganjati zaradi poljubljanja v javnosti, kot to počnejo v nekaterih muslimanskih državah."

"Ples v javnosti, petje in centre dobrega počutja so v Maléju (prestolnici) že prepovedali. Toda neislamsko obnašanje je neislamsko obnašanje, ne glede na to, ali se dogaja v Maléju ali v letovišču," spominja Našid na nedavno kampanjo ministrstva za islamske zadeve, ki ima za cilj "krepitev islamskih vrednot".

"Če se država iz dneva v dan bolj radikalizira, potem se radikalizira tudi osebje v letoviščih in njihove družine. To srednje- in dolgoročno prav gotovo vpliva tudi na letovišča."

Raj za mladoporočence
Maldive, priljubljeno destinacijo za pare na medenih tednih, imajo navadno za strpnejšo od preostalih muslimanskih držav, a zadnji dogodki kažejo drugače. Prejšnji teden, po objavi spornega, do preroka Mohameda žaljivega ameriškega filma Nedolžnost muslimanov, so v Maléju potekali besni protesti, ki so vrhunec doživeli s sežigom ameriške zastave. Pred tedni pa je sodišče 16-letno dekle obsodilo na javno bičanje.

Vsak poskus prepovedi alkohola ali centrov dobrega počutja bi naletel na oster odpor, glede na to, kako odvisni so Maldivi od turizma, ki predstavlja kar tretjino BDP-ja. Minister za turizem je sicer v začetku leta izključil prepovedi wellnessov ali omejitev pri prodaji alkohola v počitniških letoviščih. Tudi vlada sama je skušala zmanjšati pomen kampanje ministrstva za islamske zadeve.

Našid, ki se je na predsedniško mesto zavihtel leta 2008 po 30-letni dikaturi Maumuna Abdula Gajuma, trdi, da ga je s stolčka odnesel "državni udar" z Gajumom na čelu in s podporo posameznih lastnikov letovišč. Zavrača tudi nedavno vladno preiskavo dogodkov 7. februarja, ki je prišla do sklepa, da je bil prenos oblasti zakonit.

Zaskrbljen tudi Amnesty
Našid je izrazil tudi zaskrbljenost nad obnašanjem vladnih varnostnih sil, na kar sta v svojih zadnjih poročilih opozorila tudi Amnesty International in Mednarodna zveza za človekove pravice. Obe organizaciji izpostavljata nasilno zatrtje prodemokratičnih demonstracij ter ogroženost svobode zbiranja, tiska in govora. Pomisleke vzbujajo tudi nedavna ponovna ustoličenja politikov, ki so bili na oblasti pod Gajumovo vladavino, medtem ko Našidovo Maldivsko demokratično stranko (MDP) potiskajo vse bolj na obrobje.

Našid poziva turiste, naj se izogibajo letovišč, katerih lastniki naj bi bili soodgovorni za njegovo strmoglavljenje. Nekdanji predsednik trdi, da so ga številni lastniki letovišč želeli odstraniti z oblasti zaradi njegove gospodarske politike (vpeljava davka na dohodek in obdavčenje korporacij), odprtja države turizmu srednjega razreda in ambicioznega programa za vabljenje tujih vlagateljev.
"Lastniki letovišč niso hoteli, da bi kdor koli pristavljal pipico. Nasprotovali so tudi našim programom za zaščito družbe, po katerih navadnim Maldivcem ni bilo več treba prosjačiti lastnikov letovišč za pomoč," razlaga.