Azija
Kitajski turisti še vedno prednjačijo med obiskovalci Severne Koreje. Foto: Reuters
Vodička pred palačo Mangjongdae, okrašeno s portretoma nekdanjih severnokorejskih voditeljev Kim Il Sunga in Kim Džong Ila v središču Pjongjanga. Foto: Reuters
Severna Koreja rada za promocije angažira brhke mladenke. Na sliki hostesa s pivom med lanskim letalskim mitingom v Vonsanu, s katerim so želeli privabiti več turistov v to obalno mesto. Foto: AP
false
Turisti bodo v sklopu ture "v popolnosti doživeli severnokorejsko kulturo", ob tem pa se bodo lahko še sprostili na plaži. Na fotografiji poroka na eni od severnokorejskih plaž. Foto: AP

Dodaj v

Severna Koreja dvori ruskim turistom: "Obiščite eno najvarnejših držav sveta"

Državi kljub sankcijam ostajata povezani
24. avgust 2017 ob 18:03
Moskva - MMC RTV SLO, Reuters

Potem ko so po smrti ameriškega študenta Otta Warmbierja ZDA izdale prepoved potovanj svojih državljanov v Severno Korejo, se je Pjongjang osredotočil na ruske turiste, ki jim obljublja "popolno doživetje severnokorejske kulture" in uživanje v državi, "varnejši od večernega sprehoda po Londonu".

V četrtek se je v ta namen v Moskvi z blagoslovom severnokorejske vlade odprla turistična agencija NKOREAN, odprtja pa sta se udeležila tudi predsednik sindikata ruskih turističnih agencij Sergej Golov in svetovalec severnokorejskega veleposlanika v Moskvi Kim Sung Hun.

"Upam, da bo družbi NKOREAN uspelo," je na tiskovni konferenci povedal Golov. "Mislim, da so obeti za rast pozitivni. Z naše strani bomo družbo neformalno podpirali."

NKOREAN, prva severnokorejska potovalna agencija v Rusiji, bo delovala s podporo severnokorejskega veleposlaništva v Moskvi, Kim Sung Hun pa je dejal, da turistom ni treba skrbeti za varnost ob obisku njihove države.

"Demokratična ljudska republika Koreja je ena najvarnejših držav na svetu. Zagotavljamo celovito varnost turistov, ki se držijo zakona in reda države," je dejal Kim in dodal, da jedrske zmogljivosti Severne Koreje - razlog za ameriške sankcije proti državi - "popolnoma zagotavljajo varnost in mir na Korejskem polotoku".

Opozarjajo pa, da bodo vse prijavljene pred potovanjem "preverili", na vsakem koraku pa jih bo spremljal vodič, ki bo "nadziral ustrezno vedenje turista in zagotavljal njegovo varnost". Fotografiranje strateških in vojaških točk ter kompleksov je strogo prepovedano, daljše pogovore z domačini pa "odsvetujejo". Mimogrede, oblasti v Pjongjangu so v uvodu omenjenega 21-letnega Warmbierja aretirale leta 2016, ker naj bi iz hotelske sobe skušal kot spominek ukrasti propagandni plakat. Letos so ga osvobodili, a je imel fant tako hude možganske poškodbe, da je kmalu po prihodu v domovino umrl.

Aranžmaji iz Vladivostoka
Uradna ruska spletna stran agencije ponuja turistične aranžmaje iz Vladivostoka, pristanišča na skrajnem vzhodu Rusije, ture, namenjene posameznikom in skupinam do deset ljudi, pa so na voljo v ruščini, angleščini, francoščini in mandarinščini.

Agencija je že začela na Facebooku objavljati propagandne fotografije iz države, med katerimi je na primer slika prometnice s pripisom, da je v Pjongjangu usmerjanje prometa eden od častnih poklicev in da celo v prestolnici promet ni nikdar pregost, zato niti semaforjev ne potrebujejo kaj dosti. Za poklic prometnic naj bi načrtno najemali prikupna dekleta, da bi kar najbolje predstavljala mesto in postala "obraz Pjongjanga".

Spletna kampanja
Na drugi fotografiji je prikazan Slavolok zmage, zgrajen leta 1982 v čast uporu proti japonski okupaciji med letoma 1925 in 1945. 60 metrov visoki slavolok velja za drugega največjega na svetu, vsak od 25.500 belih granitnih blokov pa simbolizira število dni, "ki jih je veliki poglavar potreboval za odprtje slavoloka".

Najdražja tura, 15-dnevno "popolno doživetje kulture Severne Koreje", stane 118.090 rubljev (1.700 evrov) in vključuje obisk farme, polnilnice mineralne vode, budističnega templja, pohod v gore in predstavitev nacionalne kuhinje. Na voljo so tudi obiski muzejev, posvečenih ustanovnemu očetu Severne Koreje Kim Il Sungu, sproščanje na plaži, obisk letalskega mitinga in celo festivala piva.

Čeprav sta tudi običajno omahljivejši Rusija in Kitajska v začetku meseca podprli nove ameriške sankcije proti Severni Koreji v Varnostnem svetu ZN-a, se Rusiji po dogovoru ne bo treba odreči kaj dosti trgovskim interesom, ki jih ima v Severni Koreji. V Rusiji dela na tisoče severnokorejskih delavcev, po sankcijah pa njihovo gibanje ne bo omejeno, navaja Newsweek.

Da sta državi res povezani, dokazuje tudi prvi potniški trajekt iz Severne Koreje, ki je maja prispel v Vladivostok. Gre za novost, saj potniške ladje prej iz Severne Koreje v Rusijo niso vozile.

K. S.
Prijavi napako
Komentarji
josh k.
# 24.08.2017 ob 18:23
Bodo pa horde pijanih Rusov.
sas
# 24.08.2017 ob 20:27
vse preverili, nadzirali vedenje, brez vodiča nikamor, odsverujejo pogovore z domačini, ...

To se bere kot kak flajer, ki ga dobiš pred prihodom v zapor :)
webman
# 24.08.2017 ob 22:19
Če ni gsm signala so me skoraj prepričali. Ker si težko predstavljam kako lepo je blo, ko ni vsak bulil v svoj telefon.
zajlazajla
# 24.08.2017 ob 18:33
Mogoče še zadnja država za oddih kjer ni hord pijanih Britancev, Skandinavcev in Američanov

Tukaj se pa žal motiš. Obstaja namreč že ogromno agencij, ki za relativno malo denarja vodijo mlade turiste, v glavnem Britance in Američane, v Severno Korejo in jim obljubljajo poceni alkohol. Tudi Otto Warmbier, ki je pred kratkim škripnil, je bil na takem ogledu. Malo poišči slike, ki jih objavljajo na instagramu, kako se pred glavnimi znamenitostmi afnajo v korejski narodni noši, s piksnami piva v rokah.
megan
# 25.08.2017 ob 10:34
Zagotavljamo celovito varnost turistov, ki se držijo zakona in reda države

Ja, ampak tiste, ki pa naredijo samo minimalen in neškodljiv prekršek, ali pa se nekomu samo zazdi, da so ga morda naredili, pa obsodijo na 15 let prisilnega dela ...

Zgodba ameriškega študenta je bila pač preveč odmevna, da bi v Severno Korejo potoval še kdo, razen tistih, ki rabijo precej tveganja in razburjenja, da sploh lahko živijo t.i. thrillsickersi, Čeprav je zelo malo znanega, kaj se je sploh zgodilo pred in po obsodbi in kaj od povedanega je res, je grozljiva. Obstaja tudi možnost, da bi bilo čisto drugače, če bi isto neumnost naredil kak Rus ali Kitajec. Morda bi še z Evropejci bili bolj prizanesljivi, kot so bili z Američanom, ni pa nujno.
Jaz bi težko bila sproščena, ker ne bi nikoli vedela, kdaj bi kakšno dejanje, ki bi se meni zdelo čisto normalno, tam razumeli, kot poizkus spodkopavanja oblasti ali pa neizkazovanje zadostnega "spoštovanja."
zapravico
# 25.08.2017 ob 07:29
Varen si,nisi pa svoboden,pa verjetno z domačini se ne smeš pogovarjati
SamoRes
# 24.08.2017 ob 18:12
Mogoče še zadnja država za oddih kjer ni hord pijanih Britancev, Skandinavcev in Američanov
webman
# 25.08.2017 ob 11:27
Pogledal sem video in se čudim koliko ljudi je moralo prisilno korakati po podzemni, se delati, da gredo v službo sproščeni, vnaprej naročeni taksiji in potniki seveda, pa še vedno nobenega prometa na cesti.
Sem čakal še kakšen video iz delovnega taborišča pa jim je traku zmanjkal :)
Soni
# 25.08.2017 ob 10:07
Ja, Koreja je res varna, vendar si mora turist nadeti plašnice in se strogo podrejati vodičem!
Hvala za tak turizem, jaz hočem v tuji deželi iti po svoje in si ogledati tisto, kar meni paše! Seveda pa nikoli ne bom silil v kakšne vojaške objekte države, ki so mi popolnoma nezanimivi.
Hallenbeck
# 24.08.2017 ob 20:22
No ja, Severna Koreja me pa niti malo ne mika.
DAbears
# 25.08.2017 ob 09:35
SamoRes

Lol a rusi in srbi ste pa kulturni ?
los-t
# 25.08.2017 ob 06:03
Drobni tisk je treba prebrat in razumet. Lahko vas peljejo tudi na predstavitev delovnega taborišča. Za deset let.
nikhrast
# 25.08.2017 ob 08:50
Ves teden ko boš tam sploh zvedel ne boš kaj se dogaja po svetu, odrezan boš od civilizacije, ta prav obisk ječe.
zapravico
# 25.08.2017 ob 07:27
Tudi če mi plačajo ne grem
Olorin
# 24.08.2017 ob 21:35
Navali narode, retro je "in".
presenečen
# 24.08.2017 ob 20:53
Bi bilo zanimivo obiskati, saj danes v turizmu cveti butičnost. Beton, nostalgija uradnikov iz osemdesetih.. Zakaj pa ne:)
maja kibira
# 25.08.2017 ob 23:34
Ljudem po svetu ne odpovedujejo mozgani tako nenavadno kot so ameriskemu studentu ki je prisel iz njihovih mucilnic..in zakaj ??.. zaradi navadnega plakata so ga psihicno izmucili do smrti ...in zdaj bi se sli turizem..naj se najprej civilizirajo
maja kibira
# 25.08.2017 ob 22:50
Najvarnejsa drzava na svetu kjer odsvetujejo pogovore z domacini..vodici te vodijo kamor oni zelijo...prepovedano fotografiranje..vzorno vedenje..ne smes gledati ne v levo ne v desno..in to naj bi bil turizem...presing od prve do zadnje minute in da zato se placam...halooo...a bodo turistom pokazali tudi njihova koncentracijska taborisca in mucilnice po vsej drzavi ?
frozen pingvin 2
# 25.08.2017 ob 09:15
Evo ga, sindikalc za našo LEVICO z Mesečnikom na čelu....
DrKult
# 24.08.2017 ob 18:25
Dok je Trump predsednik, ne grem. Sem pa imel do pred kratkim željo it pogledat, dok režim še stoji. Interesantni so mi ti ekstremni režimi, rad si pogledam dokumentarce o življenju v SZ, Nazi Nemčiji, Kubi itd.
O Jugoslaviji si je tudi zanimivo kaj pogledat, ker je sam nisem doživel, ampak ni bila tako drastično ideološko enoumna, posledično pa mi tudi ni tako interesantno.
foxhunt
# 24.08.2017 ob 22:10
Mogoce se zadnja drzava za oddih kjer ni muslimanskih fanatikov in ilegalcev, ter psiholosko motenih oseb z nozi na cesti. Kjer tovornjaki ne vozijo po pes conah.
smartass2011
# 08.09.2017 ob 13:10
V eni najvarnejših držav na svetu boste imeli vedno ob sebi vodiča, ki vam bo zagotavljal varnost.
Čudno!
božo1
# 07.09.2017 ob 21:55
"popolno doživetje severnokorejske kulture"

tale turizem zna biti za ene še hujši kot jedrski poizkusi.
barto_
# 26.08.2017 ob 10:29
Vse je res kar naštevate, a vseeno me mika ogled SK... Kakorkoli obračamo je res nekaj posebnega.
Na to temo mi je zelo všeč tale blog:
http://vienna-pyongyang.blogspot.si/
Po eni strani ta dva res malce preveč reskirala...kar preberite, kako sta vstopila v državo.
noprou
# 24.08.2017 ob 18:24
bravo, imajo DHL!
boro007
# 25.08.2017 ob 09:21
Dobro, Democratic peoples republic of Korea - Tuki je democratic sicer mal mem :) ... In če vozjo turiste ne morjo bit tako hudičevo zaprta kultura... Dejstvo pa je da se bodo do rusov obnašali precej drugače kot pa do ameriških študentov.
Emmure
# 08.09.2017 ob 22:19
jaz pa bi šel,mora biti zanimivo
Ples
# 25.08.2017 ob 09:48
Severna Koreja rada za promocije angažira brhke mladenke. Na sliki hostesa s pivom med lanskim letalskim mitingom v Vonsanu, s katerim so želeli privabiti več turistov v to obalno mesto. Foto: AP

Ne razumem tega poudarka. Ker v kapitalističnih demokracijah pa za promocijo radi angažirajo obnemogle starčke?
Azija
link
Gaggan: Kako je videti večerja v najboljši restavraciji Azije?
24
8. marec 2018 ob 06:47 Bangkok opevajo kot svetovno prestolnico poulične hrane, toda tajska prestolnica ima tudi čedalje močnejše zaledje vrhunskih restavracij. Na samem vrhu je Gaggan z visoko indijsko kuhinjo.
Več novic ...
Kazalo