Druženje z domačini je prepovedano. Foto: Reuters
Druženje z domačini je prepovedano. Foto: Reuters

Tudi prestolnica Pjongjang se lahko pohvali s številnimi parki, čisto in pitno vodo ter trgi, ki jih krasijo veličastni spomeniki. Poleg tega je za Evropejce in Američane zanimivo, da na cestah skoraj ni avtomobilov, saj se ljudje vozijo s kolesi ali pa pešačijo.

Tako svoj izlet v oddaljeno državo opisuje novinar Washington Posta, ki je povedal, da so ga pred vstopom v Severno Korejo opozorili, naj ne slika ali snema domačinov. Vendar pravi tudi, da se je ta nepoznana dežela počasi začela odpirati za turiste.

Ti lahko obiščejo Severno Korejo, vendar morajo upoštevati nekatera njihova pravila, pravi novinar. Svetuje, da naj se izogibajo uporabi prenosnega telefona ali pametnega telefona v javnosti, naj ne govorijo z domačini in naj ne fotografirajo mimoidočih.

Severnokorejska oblast zaradi propadajočega gospodarstva turistom dovoljuje vstop v državo, vendar vse skupaj strogo nadzoruje z raznimi pravili, saj želi preprečiti stik z običajnimi prebivalci države. Ti so namreč tudi sicer pod budnim očesom oblasti, saj v veliki večini nimajo dostopa do spleta in prenosnih telefonov.

Tudi domač televizijski program je zelo omejen, saj obstajata le dva programa, ki pa ju nadzoruje vlada. Na njiju tako prikazujejo le filme in propagando, s katero poveličujejo nedavno umrlega vodjo Kim Džong Ila in njegovega naslednika Kim Džong Una.

Spodaj si lahko ogledate nekaj redkih posnetkov iz Severne Koreje.