Evropa
(9)
Nekdanji politični zapornik Domingos Abrantes pred zaporom v Penichu. Foto: Reuters
Mnogi zaporniki so v zaporu preživeli desetletja ‒ nekateri nikdar niso več stopili na svobodo. Foto: Reuters
Zapor je bil največji svojega tipa za časa Salazarjeve diktature. Foto: Reuters

Dodaj v

Foto: Nova zgodba portugalskega zapora mučenja

Boleči spomini na diktaturo
31. avgust 2018 ob 16:45
Lizbona - MMC RTV SLO, Reuters

Portugalska namerava preurediti zloglasni zapor, kjer so svoj čas pretepali in mučili protifašistične aktiviste, v muzej, da bi tako ohranila spomin na temne čase Salazarjeve diktature.

V času, ko se po Evropi krepi podpora skrajno desnim skupinam, tisti, ki so zapor Peniche preživeli, pravijo, da je nujno potrebno, da se mlajši rodovi poučijo o njihovem trpljenju pod Antoniem Salazarjem, evropskim desničarskim diktatorjem z najdaljšim stažem.

Salazar je z železno pestjo vladal Portugalski od leta 1932 do svoje smrti leta 1968, čeprav je trajalo še šest let, da se je njegov režim leta 1974 z nageljnovo revolucijo končno zrušil.

Mogočni utrjeni zapor v kraju Peniche okoli 100 kilometrov severno od Lizbone je bil največji zapor svoje vrste Salazarjeve dobe. Tam je njegova tajna policija (PIDE) neusmiljeno obračunala z nasprotniki njegovega režima.

Odprtje aprila
Zapor se bo zdaj znova odprl aprila prihodnje leto, kot muzej, posvečen uporu proti Salazarju in boju za svobodo, potem ko je portugalska manjšinska socialistična vlada s podporo komunistov, ki so pomagali zrušiti režim leta 1974, razveljavila odločitev predaje poslopja zasebnim vlagateljem.

Stoječ v celici, v kateri je preživel skoraj desetletje svojega življenja, se danes 82-letni veteranski komunistični aktivist Domingos Abrantes spominja pomanjkanja spanja, skrajnih nihanj temperature in čustvenega izsiljevanja, kar vse je moral prestajati s svojimi sojetniki. "Preživeli smo 22, 23 ur na dan v celici in pogosto so nas kaznovali. A v zadnjih desetletjih sem obiskal na desetine šol po vsej državi, in ko povem svojo zgodbo učencem, me vprašajo, ali se je vse to res zgodilo," pravi Abrantes.

"Najboljši način za spoštovanje spomina tistih, ki so se žrtvovali, je, da zagotovimo, da se fašizem nikdar več ne vrne. Po Evropi raste skrajna desnica, zato je zdaj pomembneje kot kadar koli mladim povedati za vse to," je povedal za Reuters. Aktivisti pravijo, da so prejšnje vlade pogosto načrtno skušale izbrisati spomin na fašistično preteklost Portugalske. Tako so nekatere lokacije, vključno s Salazarjevim štabom tajne policije v Lizboni, preuredili v luksuzna stanovanja ali hotele.

Tudi v šolah premalo o diktaturi
Zgodovinarka Irene Pimentel meni, da tudi učni programi v šolah premalo pozornosti posvečajo Salazarjevi dobi. "A danes vnuki in vnukinje tistih, ki so živeli v diktaturi, vse bolj zanima, kaj se je zgodilo, tisti, ki pa so režim preživeli, se vse bolj starajo," je povedala.

Muzej Peniche pa ni edina aktualna pobuda, prek katere skušajo ohranjati spomine. Maja so utrdbo, ki jo je Salazar uporabljal za svojo počitniško rezidenco, preuredili v umetniški center. Filmski in gledališki ustvarjalci pa počasi začenjajo zgodbe o režimu spravljati na odrske deske in velika platna.

"Svoboda je človekova pravica, a lahko hitro izgine," je povedala Paula Silva, direktorica sklada za kulturno dediščino, ki bo muzej upravljal.

K. S.
Prijavi napako
Komentarji
Fritz.si
# 31.08.2018 ob 18:58
Tisti, ki seje veter bo žel nevihto. Tudi nestrpneži boste enkrat prišli na vrsto...
spela55
# 31.08.2018 ob 19:13
Tisti, ki seje veter bo žel nevihto. Tudi nestrpneži boste enkrat prišli na vrsto...

Žal šele takrat, ko se bodo njihovi spravili na njih, ker jim bo zmanjkalo drugih namišljenih sovražnikov.
hexen
# 01.09.2018 ob 11:11
@soc, Salazarjev režim je bil klasična sprega kapitala in države, točno to, kar fašizem je. Zatirali so sindikalna gibanja, socialiste, komuniste, vsakršen boj proti razredni neenakosti, kot v fašistični Italiji. Salazar je občudoval Mussolinija, razlikovala sta se le v stilu vodenja države. Rimokatoliška cerkev je uživala privilegije, kot v fašistični Italiji, le da je Salazar nekoliko bolj omejeval njihovo politični vpliv.
pepieinschlag
# 03.09.2018 ob 05:15
Portugalska, Španija, Argentina …
pa vsi vedo samo za »Titeja« in njegov Goli otok...
putko
# 01.09.2018 ob 11:57
Pri nas pa povojni dobičkarji in likvidatorji še vedno z vso podporo in zaščito države!
masterjoze
# 02.09.2018 ob 23:08
Spet enostranska "antifašistična" - beri globalistično ekstremistična propaganda. Za reference pa se zbira komunistične in marksistične aktiviste. Skratka tipično za RTV!
Če bi prebrali kaj še z druge strani (že neka Wikipedia bi bila boljše kot nič), bi videli, da je Salazar prišel na oblast po tem, ko so ga k temu dobesedno prosili in mu ponujali oblast (sam se je je precej časa otepal), ker je bila država več let v popolnem kaosu, on pa je bil sposoben ekonomist in je imel neke rešitve.
Ni bil noben "skrajnodesničarski" diktator, sprejel je avtoritarno vodenje (ker demokracija ni delovala), vendar s skrajno desnico nima povsem nikakršne veze. Razvijal je socialno (korporativistično) ekonomijo, imenovano Estado Novo (Nova država) v katerem se je veliki večini prebivalstva stanje drastično izboljšalo, pregnal je kriminal in ekonomijo spet postavil na noge. Uspešno je krmaril med drugo svetovno vojno, ter uspel obdržati Portugalsko neodvisno in neporušeno. Njegova vladavina ni bila demokratična - bila je avtoritarna, v tem ni dvoma, bile so tudi nekatere žrtve, a za razliko od Tita, Castra in podobnih "pravih" diktatorjev (ki jih človekoljubni RTV obožuje) so bile te žrtve minimalne in neprimerljive. Njegova vladavina je bila odgovor na prejšnje obdobje nedelujoče demokracije, zaznamovane s kriminalom, ekonomskim zlomom in splošnim propadom države. In ker je velika večina prebivalstva pod njegovo vladavino živela bistveno bolje kot prej, ga niti pod razno ne moremo metati v isti koš kot več milijonske morilce
Diego Armando
# 02.09.2018 ob 19:18
Pohvale vredno, zablode zgodovine je treba ohraniti v spominu, da se ne ponovijo.

Zdaj pa čakam, da podoben muzej dobimo še pri nas, kjer so politične nasprotnike mučili še mnogo dlje oz. globoko v 80. letih.
soc
# 01.09.2018 ob 08:45
Salazar ni imel zveze s fašizmom in podobnimi egalitarnimi totalitarizmi. Bil je eden zelo redkih desničarskihi diktatorjev (kot recimo Franco in Pinochet).
soc
# 01.09.2018 ob 17:31
@ hexen

Lepo, da so vam te neomarksistične poglede ubijali v glavo na slovenskem uradnem družboslovju. Če dejstva govorijo drugače, toliko slabše za dejstva (glede RKC, recimo). Veljalo bi pa vendarle uporabiti lastno glavo in ugotoviti, kdo se je opiral na "zatirani proletariat" za prihod na oblast in njeno vzdrževanje (komunizem, nacional socializem, fašizem), kdo pa je angažiral moč vojske, kapitala in cerkve. Ko boš to dojel (literature je ogromno, a seveda na za FF&FDV in podobne trdnjave pravoreka), boš razumel tudi distinkcijo med čistim oblastništvom (tipa "za mano potop") in totalitarizmi 20. stoletja. Zato nekako brez rezerve vztrajam pri svojem mnenju.
Kazalo