Prekrasen razgled na klife Moher. Foto: MMC RTV/Ksenja Tratnik
Prekrasen razgled na klife Moher. Foto: MMC RTV/Ksenja Tratnik
Napis, ki opominja. Foto: MMC RTV SLO/Ksenja Tratnik
Stolp O'Brien Foto: MMC RTV SLO/Ksenja Tratnik

Osupljive pečine v Moherju so najbolj obiskana irska naravna znamenitost. Osem kilometrov pečin na Atlantski obali ponuja enkraten razgled, ki privablja trume turistov. Na najvišji točki so visoke kar 214 metrov. Ko stopiš ob rob strme stene, se res počutiš majhnega. Mi smo se na enodnevni izlet na pečine odpravili iz Dublina in na poti do tja uzrli drugo plat Irske, kot ga ponuja prestolnica. Zelena, zelena, zelena, ljubke majhne hiše in prijazni domačini, ki jih sicer malo težje opazuješ. In seveda polno kolesarjev, saj razgibana pokrajina kar kliče po vrtenju pedalov.

V starem galskem jeziku beseda Mothar, iz katere izvira ime Moher, pomeni poškodovano utrdbo. V prvem stoletju pred našim štetjem je na Hag's Head, kjer zdaj stoji Moherski stolp, dejansko stala utrdba, po kateri pečine nosijo ime. Čeprav danes ni nobenih sledov o več kot 2000 let stari utrdbi, naravna znamenitost, ki jo letno obišče blizu milijona obiskovalcev, nosi njeno ime.

Mož pred svojim časom
Ena od središčnih točk pečin je opazovalni stolp O'Brien, ki ga je leta 1835 zgradil sir Cornelius O'Brien, potomec Briana Boruja, irskega kralja. Cornelius je veljal za zelo naprednega možaka, ki je verjel, da bo razvoj turizma prinesel korist tamkajšnjemu gospodarstvu in prebivalce rešil revščine. Na lep dan lahko obiskovalci s pečin občudujejo Aranske otoke, zaliv Galway, gore Maumturks in Twelve Pins na severu dežele Galway in Loop Head na jugu.

Zaradi izjemne naravne kulise so pečine pogosto tudi kraj snemanja različnih filmov, med njimi so bili tudi Harry Potter in Princ mešane krvi, Poslušaj mojo pesem in Prestopno leto.