Srednjeveške vasice so videti, kot da bi jih vzel iz Grimmovih pripovedk. Foto: Wikipedia
Srednjeveške vasice so videti, kot da bi jih vzel iz Grimmovih pripovedk. Foto: Wikipedia
V Transilvaniji se je čas ustavil. Foto: Uradna turistična stran
Princ Charles na ogledu. Foto: Uradna turistična stran
Neokrnjena pobočja, porasla z divjim cvetjem. Foto: Uradna turistična stran

63-letni prestolonaslednik idilično in spokojno Transilvanijo, ki je videti, kot da bi jo vzel iz kake Grimmove pripovedke, označuje za "dragulj v romunski kroni".
In v Saschizu, majhnem kraju iz 13. stoletja, se dejansko zdi, da se je čas ustavil. Saschiz je s svojo saksonsko cerkvijo (pod zaščito Unesca), gozdovi z medvedi in volkovi ter bujnimi travniki in sadovnjaki nedotaknjen zaklad, ki mami zahodnjake, kot je princ Charles.
"To območje je ena zadnjih velikih nižinskih pokrajin Evrope. In ta del Transilvanije je edinstven - kilometri in kilometri trat, polnih divjih cvetlic, valovitih gričkov s hrastovimi in brezovimi gozdovi, ki so dom volkovom, medvedom in orlom. In vse to še vedno ekološko deluje, saj mali kmetje sobivajo z najbogatejšo naravno raznolikostjo kjer koli v Evropi," je povedal Nat Page, nekdanji britanski diplomat, ki zdaj dela kot okoljevarstvenik.
Beg možganov
Po koncu komunizma leta 1989 je območje doživelo hud gospodarski in socialni padec in na desettisoče izobraženih mladih se je v iskanju služb in boljšega življenja izselilo v Nemčijo. Za seboj so pustili veliko praznino, a zdaj to praznino polnijo podjetniki in okoljevarstveniki, večinoma Britanci, ki se selijo v Transilvanijo, da bi deželo spremenili v dobičkonosno destinacijo, pri tem pa zaščitili okolje in zagotovili službe tamkajšnjemu prebivalstvu.
Ena izmed tukajšnjih povrtnin, na kateri bi Britanci gradili to zgodbo, je rabarbara. Saksonci so to rastlino pripeljali v Romunijo pred 800 leti in danes skupaj z bezgom predstavlja pravi posel. Marmelade in vloženo sadje po tradicionalnih saksonskih receptih prodajajo povsod od letališča v Bukarešti do prestižnih londonskih butičnih trgovin.
Na tone bezga
Bezeg je prav tako kralj med povrtninami. Tu obrodi tako bogato, da 26 ton bezgovih cvetov, ki jih je neka britanska družba kupila od 1.200 prebivalcev, predstavlja le 3-4 odstotke pridelka. Iz cvetov delajo bezgov sok, ki ga nato izvažajo v Veliko Britanijo. Pri tem prednjači podjetje Jima Turnbulla, pri katerem nameravajo samo letos obrati za 13 ton bezgovih cvetov. Princ Charles je pred kratkim obiskal Turnbullovo posestvo in dal zeleno luč transilvanskemu "kraljevemu" medu, ki ga bodo kmalu prodajali v Londonu.

Charles med svojimi obiski Transilvanije prenočuje bodisi v obnovljeni graščini iz 19. stoletja v višje ležeči vasi Valea Zalanului bodisi nižje v dolini v kočah v vasi Miclosoara. Tu je veliko noč preživel tudi Charlesov najmlajši sin, princ Harry.
Charles največja reklama
Župan Saschiza Ovidiu Soaita pravi, da so kraljevi obiski pri 30-odstotni nezaposlenosti dar z neba. Charles ne skriva svoje ljubezni do Transilvanije in celo trdi, da je v daljnem sorodstvu z romunskim princem Vladom Tepešem, ki je služil Bramu Stokerju kot navdih za njegov slavni roman o Drakuli. Vse to je nedvomno vzbudilo zanimanje javnosti za to območje.
Pravljično mesto Sighisoara, Vladov rojstni kraj, je od Saschiza oddaljen 15 kilometrov. Page pravi, da se obiskovalci, vključno s princem Charlesom, v te kraje tako zaljubijo zato, ker se jim zdi, da je Transilvanija taka, kot bi moral biti cel svet.