Evropa
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 3.4 od 33 glasov Ocenite to novico!
Pogled na Montmartre in baziliko 'Svetega srca'. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic

Dodaj v

Foto: Romantični Pariz z vrha Eifflovega stolpa

Stolp postavljen za svetovno razstavo
5. september 2012 ob 10:44
Pariz - MMC RTV SLO

Ko so leta 1889 v Parizu za svetovno razstavo slovesno odprli Eifflov stolp, ta 300 metrov visoka železna konstrukcija ni bila sprejeta z navdušenjem. "Nepotrebni in monstruozni projekt" je danes simbol Pariza in ena najbolj obiskanih turističnih atrakcij sveta.

Proti stolpu, ki ga je zasnoval Gustave Eiffel, je pariška umetniško-kulturniška srenja celo zbirala podpise, za nameček pa niti Eiffel sam ni najbolj verjel v projekt.

A 123 let po odprtju Eifflov stolp vsako leto pritegne okoli sedem milijonov obiskovalcev, ki so pripravljeni tudi več ur čakati v vrsti, da se za 14 evrov povzpnejo prav na vrh stolpa.

Od tam se ponuja neprecenljiv razgled na "mesto luči".

Vidite lahko Elizejske poljane, Seno s svojimi turističnimi ladjicami, lično urejene vrtove, široke mestne avenije in praktično vse arhitekturne znamenitosti, vključno s Slavolokom zmage in čebulastimi kupolami bazilike Sacré-Cœur, ki se dviga na gričku Montmartra.

K. S., (foto: Kaja Sajovic)
Prijavi napako
Komentarji
Fleaa
# 05.09.2012 ob 13:56
p..da ste usekani ... če tema ni taka, da bi lahko kritiziral, morte pa Kajo! članek je dober, Kaja, kar tako naprej.

dej no dej, pretiravat pa ni treba. zakaj je dober članek?
kr nekaj, kot če bi jaz spisal par odstavkov in objavil svoje fotke.
are
# 05.09.2012 ob 14:57
Se strinjam s Fleaa. Da so ljudje za take članke plačani je smešno. Še en povprečen srednješolec bi se bolj potrudil.
sajovick
# 05.09.2012 ob 11:12
Slike so mešane, nekatere so z vrha, nekatere s srednje ploščadi, lp ks
Ambroise
# 05.09.2012 ob 21:09
O ne!
Veleum Kaje Sajovic je napisal še en popolnoma nepotreben in aboten prispevek. Kaj je hotela s tem člankom povedat??? Da je v Parizu Ajflov stolp? Da gre človek lahko gor? Da je od tam res lep razgled? Ma ne me.... Nič od tega nismo vedeli.
Beda na kubik.
milkshake
# 05.09.2012 ob 15:04
V Parizu je pa res že vsak mungl bil...Kaja ne rabiš za vsako svojo pot do wcja člankov pisat za mmc. Za kaj takega si raje naredi blog ali pa svoje slike objavljaj na facebooku.
marjan01
# 06.09.2012 ob 10:26
Lahko bi jo vsaj pohvalili, da ima smisel za slikanje.

Verjamem, da je blo to mišljeno sarkastično.
fafner
# 06.09.2012 ob 10:01
odprte oči: Ok, razumem tvoj point. Samo, kaj si pa ti izvedel iz teh fotografij in teg aprispevka treh odstavkov? Fotke niti niso take, da bi te zamikale it tja... še ena žalost KS.
milkshake
# 05.09.2012 ob 21:02
v kakšno jamo ponižanja?? haha ti si tudi smešen.

Meni se zdi Paris super mesto, ga obožujem...samo kritiziram, da za vsak turistični članek pać ni potrebno biti plačan. potemtakem je bolje pisati blog, če že želi, da vsi vidimo, da je pa Kaja odpotovala v Paris. Tko kot to počnemo "normalni" državljani...Ok ful podpiram opis nekega kraja, nam oddaljenega, kar sem tudi že prebral napisanega pod njenim imenom in sem vedno pohvalil, ampak pač Paris - in 3 odstavki o Eifflovem stolpu me pač ne prepričajo. To je le moje mnenje in upam, da koga ne užalim s tem. Nikogar pa nočem poniževat, daleč od tega...
are
# 05.09.2012 ob 17:07
DemosuNePartiji mene skrbi za tvoje blagostanje, ko se tu spravljaš in ponižuješ ljudi, ki samo povejo svoje mnenje. Članek je zanič, slike pa tudi niso nevem kaj. Za polovico sploh ne veš če da so bile v Parizu posnete. Kokr je reku milkshake, v Parizu je blo verjetno že tri četrt Slovencev. Profi fotoaparate ma pa že skor vsak otrok na ulici in lahk nardi take al pa še boljše slike.
Khallesh
# 05.09.2012 ob 23:24
Mene pa predvsem na tiste Crnkovičeve "instagram fotosešne" spominjajo, ki jih tako rad tlači h kolumnam v Sobotni prilogi Dela. Nikoli ne veš, mogoče pa kdaj skupaj naredita fotografsko razstavo ;)
eos
# 05.09.2012 ob 22:07
Ampak prav nobene samokritike Kaje do svojih fotografij. Skoraj vse nekam čudno visijo, ene so prežgane, stresene. A lahko še jaz kakšno mojo, slikano s krompirjem, prispevam? Kvaliteta zelo podobna.
Breathe
# 05.09.2012 ob 15:01
Kaja je šla malo v Pariz in obenem še nekaj malega objavila.

Hm, jaz bi tudi...
dubliner
# 06.09.2012 ob 11:32
Lepe fotografije? Ne bodite smešni, no. - Goddamned instagram!
"Portrait of an Instagram Artist"
milkshake
# 05.09.2012 ob 17:48
DemosuNePartiji no dej dej KAKŠNA FOUŠIJA NEKI ... pač se mi zdi neumno, da si za vsakih par besed, ki jih napišeš o nekem mestu - pa ko bi bilo res nekaj zanimivega, kar se še ne bi vedelo ali pisalo o tem- plačan in ta članek lahko pristane na nacionalnem portalu.

Jaz sem bil 2 tedna nazaj v Parizu, že sedmič...kam lahko naslovim 2 odstavka in moje kvazi profi fotke??
genesiss
# 05.09.2012 ob 11:17
Meni so všeč.
milkshake
# 05.09.2012 ob 21:25
Ambroise točno to je bil tut moj point
milkshake
# 05.09.2012 ob 21:05
@les yeux ouverts tudi, če ni bil, je pa o njem že ogromno prebral in slišal, tako da v tem članku ni izvedel nič novega
elaine
# 06.09.2012 ob 11:21
Hvala za fotografije. Meni je v Parizu bilo škoda časa za čakanje v vrsti in sem stolp gledal le od spodaj.
les yeux ouverts
# 05.09.2012 ob 21:57
@ milkshake

Razumem. Ampak, tisti, ki pa še niso bili tam, pa ne. Ker Pariza še niso občutili. Zmotilo me je predvsem to: jaz sem bil tam že tolikokrat ... članek je bedarija. Za tiste, ki tam še niso bili, po mojem mnenju ni. In če tole bere en osnovno/srednješolec, ki si neverjetno želi v Pariz, pa zaradi kakršnihkoli razlogov ne more, je tako komentiranje zelo ponižujoče. Pri tem ne komentiram članka (če to sploh je), ampak manvrednostni odnos do potovalnih zmožnosti drugih ljudi.
tureavanture
# 05.09.2012 ob 20:28
Sobražim turistični obisk mest, vendar je pariz res nekaj posebnega.
les yeux ouverts
# 05.09.2012 ob 19:22
V Parizu je pa res že vsak mungl bil.

Lahko tudi ne sodiš po sebi. Jaz poznam veliko ljudi, ki tam še niso bili. Predvsem mlajši, ki si tega ne morejo privoščiti. Če imaš sam, to ne pomeni, da imajo tudi drugi.
kozorog1973
# 12.05.2015 ob 21:10
no Kajin prispevek akj naj rečem a zato jo plačuje država da se okoli po svetu fjaka?
kozorog1973
# 12.05.2015 ob 21:04
itak sedaj se bost epa hvalil kok poznate Pariz če ste bli parkat tam. tam morate živeti in to nekaj let da se lahko hvalite.
DemosuNePartiji
# 05.09.2012 ob 18:25
@milkshake: Evo, krasno si povzel mojo tezo koristnega in prijetnega z roko v roki.

Če strneva, ta članek (in zadnje vprašanje) je ena izmed razlik med sposobnimi in nesposobnimi ljudmi, ki grejo v Pariz.

K.S. se ne zdi neumno, ker si je s tem denarjem lahko privoščila kakšen luksuzni priboljšek na račun lepega dopusta.

Morda sadno kupo, izlet na morje, nov toaster, kakšno knjigo (po naslednjem članku priporočam zelo objektivno knjigo s strahotno tematiko, ki širi obzorja - Fojbe; Jože Pirjevec), morda štirislojni wc papir ali pa zgolj novo dišavo za v avtomobil.
In prav ima. Postani novinar, pa boš lahko prejel plačilo za 2 odstavka in tvoje kvazi profi fotke. Ali pa vodovodar, pa bo 20€ za menjavo enega ventila. (ravno danes, ne boš verjel ...)

Zadnjič sem sedel (in fotografiral) na nekem vaškem srečanju, ko mi je nek zrelejši kmet razlagal, da si želi slišat tisti francoski ansambel Moulin Rouge, če bo šel kdaj v Pariz.

Hočem samo rečt, da nacionalni medij ni namenjen samo aleternativnim študentom, kvazi profesionalcem fotografije in političnim anal.itikom ampak tudi večini, ki je pošastno nerazgledana (poglej samo vodeči stranki po podpori volilcev !?). In nek članek o Parizu, ki si ga ti verjetno v The Guardianu prebral že leta 1993, bo do tega gospoda morda prišel čez par let. In želim si, da boš takrat ti na tem portalu objavil fotozgodbo s 14 fotografijami Moulin Rougea, če bodo kvalitetne vsaj toliko, kot so te, potem smo zmagali.

Za kaj res zanimivega, pa niso Ture avanture z Mojco Mavec, kamermanom in asistentom, hotelom za 3 zvezdice in kamelo. Če ti je Pariz dolgočasen, pejt pomagat Križnarju reševat življenja, namesto, da tukaj v neko jamo ponižanja porivaš K.S.
DemosuNePartiji
# 05.09.2012 ob 17:48
@are: V Ljubljani je bil tut že vsak slovenec, pa se kljub pogostemu bljuvanju ob poslušanju mojega Župana, kr strinjam z njim, da je Ljubljana preveč lepa in mesečno zagotovo zasledim vsaj eno fotografijo mesta na raznoraznih fotografskih portalih, ki je prečudovita.

Verjetno se mi ne splača razlagat o nekem izkustvu trenutka, mesta in energije, ki je nepojemljiva neglede na pogostost obiska. Si mislim, da je večja verjetnost uspeha, če si za cilj zadanem ustanovit zajčji godalni kvartet s klavirsko podporo gospoda kenguruja.

In na tem mestu, se ti iskreno opravičim za tisti stavek, da je K.S. lepo strnila neko romantično videnje znamenitosti za primitivne ljudske množice. Kljub stalnemu opažanju realne situacije, velikokrat precenjujem t.i. "primitivne ljudske množice".

Verjetno bi bila edina uspešna in primerna predstavitev skeniranje panoramske razglednice, kasnejša pretvorba v BW in za piko na I, slika rdečega "nagelna" v spodnjem desnem kotu. Pa kakšen magnetek za na hladilnik, da ne bo triglav osamljen.
Skippy
# 06.09.2012 ob 03:45
p..da ste usekani ... če tema ni taka, da bi lahko kritiziral, morte pa Kajo! članek je dober, Kaja, kar tako naprej.

Za temi svojimi napadi skrivajo nevoščljivost. Kaja pa se jim je verjetno zamerila, ker je objavila toliko slik iz ZDA. Nič pa ne bi bilo narobe, če bi bile iz Venezuele.
skesh
# 05.09.2012 ob 13:07
p..da ste usekani ... če tema ni taka, da bi lahko kritiziral, morte pa Kajo! članek je dober, Kaja, kar tako naprej.
cheyenne
# 05.09.2012 ob 11:13
malo težko tega ne bi opazila, glede na to da jo je od vrha ločilo še več kot 150 metrov!
DemosuNePartiji
# 05.09.2012 ob 16:52
Uhhhhh, kakšna fovšija pa seka ven iz propadlih kvaziintelektualcev, ki se skrivajo za svojimi anonimnimi lcd ali led zasloni. Prva beseda naslova članka je foto ? Za reportaže si pa naročite national geographic.

Jz sem se ob članku spomnil na vse lepe dni, ki sem jih do današnjega dne preživel v Parizu, na čudovite majhne detajle, ki jih je K.S. lepo strnila za primitivne ljudske množice.

Skrbi me za vaše blagostanje komentatorji, ker namesto tega srda, ki ga zlivate na ljudi, ki so uspešni in dovolj inteligentni, da znajo užitek združit z koristnim (€€€), se je v meni takoj zbudilo hudo zanimanje za v moji domišljiji napredno Kajo Sajovic. Sem si jo zvizualiziral kot eno bohemsko vilo z občutkom za fotografijo.

Škoda, da sem potem v tem entuziazmu zgooglal njeno ime in prebral tisto njeno izrečeno sovražno, zaostalo, nedemokratično sranje. Pa dobro, ne more bit vsakdo vila, če je v Parizu s fotoaparatom. Vseeno pa ne spremeni, da imajo fotografije tak prijeten pariški duh. Mmmm, takoj bi leže na elizejskih poljanah opazoval mimoidoče in srebal kaj opojnega.
[ana]
# 05.09.2012 ob 11:09
Mogoče pa ni opazila, da je še par stopničk...
cheyenne
# 05.09.2012 ob 11:06
te slike sploh niso slikane z vrha, ampak s tiste nižje ploščadi! očitno se kaji sajovic ni zdelo vredno odšteti še tistih par evrov za vzpon do vrha!
RoSeR
# 06.09.2012 ob 09:59
Lahko bi jo vsaj pohvalili, da ima smisel za slikanje.
Evropa
link
Samo na Grenlandiji: Plaža, na kateri lahko smučate
10
18. januar 2018 ob 06:29 Ko plujete po kristalno modrem morju ob zahodni obali Grenlandije, se pred vami naslika zelen otok, obdan z belimi ledenimi gorami. Dobrodošli na otoku Disko.
Več novic ...
Francija
link
Cannes za filmski festival uvaža mivko za svojo plažo
3
7. februar 2018 ob 15:30 Vsako leto Cannes za najbolj glamurozni filmski festival na svetu razgrne rdečo preprogo za največje filmske zvezdnike. Zdaj si mondeno letovišče na Azurni obali želi za zvezde tudi večjo plažo.
Več novic ...
Kazalo