Prehod v mestecu Ripatransone. Foto: Mestni turistični urad
Prehod v mestecu Ripatransone. Foto: Mestni turistični urad
V Citta della Pieve nameravajo še naprej trditi, da imajo najožjo ulico. Foto: Mestni turistični urad

Prvi kandidat, Termoli, utrjeno mestece v deželi Molize na jadranski obali, se ponaša z Rejiecelle ("mala ulica"). Po navedbah Oscarja De Lene, predsednika lokalnega arheološkega društva, sega v čas francoske invazije leta 1799 in na določenih mestih meri le 38 centimetrov.

"To ulico poznam že od rojstva, zato sem jo meril znova in znova, gor in dol, dol in gor. Pokril sem vsak centimeter," je povedal za CNN. "Široka je zgolj 41 centimetrov, na nekaterih mestih pa se zoža na 38 centimetrov. Če te je malo preveč skupaj in ti trebušček štrli kot meni, potem se moraš skoznjo premikati bočno. In nikakor ne smeš odpirati dežnika."

De Lena je tako ponosen na "svojo" uličico, da potuje po Italiji z metrom in meri potencialne tekmece. "Kamor koli grem, premerim vsako ulico, da bi se prepričal, da smo res zmagovalci. Za zdaj nas ni premagal še nihče," zatrjuje.

"Kjer se telesa skrčijo"
Eden od teh tekmecev je mestece Ripatransone, v deželi Marke, kjer trdijo, da je najožja italijanska uličica pri njih. Prehod, "kjer se telesa skrčijo in sanje postanejo resničnost", je s 43 centimetri dejansko širši od tistega v Termoliju, a to mesteca ne odvrača, da ne bi na steno ponosno nabilo znak z napisom, da gre za najožjo italijansko ulico.

"Vpisani smo v Guinnessovo knjigo rekordov in do konca se bomo borili in branili našo največjo zanimivost," je odločna Ilene Acquaroli, kuratorka v lokalnem arheološkem muzeju. Acquarolijeva zavrača trditev Termolija in vztraja, da njihov prehod ne izpolnjuje meril za pravo ulico, ki mora imeti "okno ali vhod in pločnik, ob tem pa mora povezovati dve cesti".

"Del naše identitete"
Tu pa je še tretji tekmec, "Vicolo Bacciadonne" (v dobesednem prevodu: "Uličica poljubiženske") v umbrijskem mestu Citta della Pieve. Čeprav je ulica slikovitega imena s 45 centimetri nedvomno širša od drugih dveh kandidatk, Fiorella Fringuello iz tamkajšnjega turističnega urada sproščeno pravi, da bodo še naprej trdili, da imajo najožjo ulico v Italiji.
"To je pač del naše identitete. Ulica je tako ozka, da si lahko zlahka predstavljate renesančne dame in viteze, kako so se v njej sramežljivo dotaknili drug drugega, gospodje pa so poljubljali roke dam," je povedala za CNN.

Najožjo ulico na svetu imajo Nemci - Spreuerhofstraße v Reutlingenu na najožjem delu meri komaj 31 centimetrov.