Turisti, ki nimajo jamarskih izkušenj, si lahko v Budimpešti ogledajo le dve jami –
Turisti, ki nimajo jamarskih izkušenj, si lahko v Budimpešti ogledajo le dve jami – "muzejsko" Szemlőhegyi in "adrenalinsko" Pálvölgyi. Foto: MMC/Pija Svetec
Budimpešto zaradi arhitekturnega razkošja imenujejo tudi biser Donave ali vzhodni Pariz. Na sliki v ospredju Ribiška utrdba, v ozadju parlament. Foto: MMC/Pija Svetec
Želite nekaj bolj pustolovskega od običajnega ogleda znamenitosti mesta? Foto: MMC/Pija Svetec

Med najbolj priljubljene znamenitosti madžarske prestolnice spadata parlament, 268 metrov dolga palača z mogočno kupolo, in slikovita Ribiška utrdba na grajskem griču. Veliko turistov se odloči tudi za sproščujoč dan v termah, zvečer pa se prileže pijača v kateri izmed edinstvenih pivnic (ruševinski pubi) v stari Judovski četrti.

Budimpešta je zanimiva tudi za ljubitelje formule ena in za glasbene navdušence, saj gosti enega izmed najboljših festivalov v Evropi, glasbeni festival Sziget. Tisti, ki želijo nekaj drugačnega, lahko obiščejo hišo kraljevih vin, labirint gradu Budim ali se odločijo za spust po Donavi s kanujem. Prav poseben pa je obisk podzemnega sveta Budimpešte.

Več kot 170 labirintov jam
Pod čudovitimi zgradbami madžarske prestolnice, ki je nastala z združitvijo treh samostojnih mest, Starega Budima, Budima in Pešte, se namreč skriva največji jamski sistem na svetu, ki ga polni termalna voda. Večina jam se razprostira pod griči Budima, do danes pa je bilo v odkritih že več kot 170 jam. Gre za prave labirinte jam hidrotermalnega nastanka, ki po večini ne premorejo posebnih lepot in velikih dvoran. Obiskovalcem tako ponudijo popolnoma drugačno izkušnjo, kot je na primer obisk Postojnske jame z ogromnimi sobanami in čudovitimi kapniki.

Ena od najbolj znanih madžarskih jam je jama Pálvölgyi, ki s približno 30 kilometri velja tudi za eno najdaljših v državi. Turistom je na ogled le manjši del jame, izbirajo pa lahko med 45-minutnim ogledom po osvetljeni poti ali pa avanturistično turo, ki vključuje plezanje, plazenje in stiskanje skozi ozke prehode.

Osvojiti je treba položaj položaj Supermana
"Je zunaj prevroče? Pridite k nam v jamo! Je zunaj premrzlo? Pridite k nam v jamo! Najboljši ekstremni program za vsak letni čas. In tokrat ekstremen pomeni zares ekstremen,"
se glasi povabilo v jamo, sledi pa opozorilo: "Če niste klavstrofobični, se lahko prijavite na vodeni ogled jame," ki ga je treba vzeti precej resno. V dve uri in pol trajajočem "sprehodu" skozi podzemne hodnike je namreč treba osvojiti kar nekaj novih veščin za premagovanje ozkih rovov in premagati strah, za katerega morda niste niti vedeli, da obstaja.

Ob začetku avanture vodnik, ki skupino spremlja na celotni poti skozi jamo, poda nekaj osnovnih navodil ter obiskovalcem preda kombinezone in čelade z lučmi, saj notranjost jame ni osvetljena. Obiskovalcem tako kmalu postane jasno (predvsem če je vajen obiska večjih jam), da bo doživel nekaj popolnoma novega.

Avantura poteka tako, da člani skupine hodijo v vrsti eden za drugim (saj prostora, da bi hodili drug ob drugem, ni). V manjših sobicah, kjer se skupina vsaj približno lahko nabere na kupu in za trenutek odpočije, vodnik mimogrede pove kaj o madžarski zgodovini, kulinariki in jamah, nato pa sledi napotek, kako premagati naslednjo oviro na poti: "Sledi zelo ozek predel, ki se bo nekoliko dvigal. Skozi pojdite z glavo naprej, eno roko imejte ob telesu, drugo pa stegnite naprej, temu pravimo položaj Supermana."

Veselje ob prihodu na površje
Zaradi specifične narave obiska jame se med pogostimi vprašanji pojavi tudi, kaj storiti, če je obiskovalec nekoliko močnejše postave. Pustolovski izlet je primeren za skoraj vse ljudi, kljub ozkim prehodom, je zapisano na spletni strani Caving under Budapest. Pogosto pa je težava pri ljudeh z višjo telesno težo kondicija, saj je za celotno turo, ki vključuje plezanje čez skale, hojo po vseh štirih in plazenje po trebuhu, potrebujete kar nekaj.

Kaj pa tisti, ki jih je strah zaprtih prostorov? Vodniki znake klavstrofobije pri ljudeh običajno opazijo že pri vhodu v jamo in zato tem ljudem podvig odsvetujejo. Je pa izkušnja lahko neprijetna, ali bolje rečeno adrenalinska, tudi za tiste, ki načeloma nimajo težav s klavstrofobijo. V takšnem primeru je občutek, ko ponovno stopiš na površje res neverjeten, jamarska izkušnja pa ostane v spominu za vedno.