Za vstop v Paklenico boste odšteli 30 oziroma 40 kun, plezalci pa za dovoljenje za plezanje od 60 do 120 kun (odvisno od dolžine dovoljenja in datuma obiska). Foto: MMC RTV SLO/A.M.
Za vstop v Paklenico boste odšteli 30 oziroma 40 kun, plezalci pa za dovoljenje za plezanje od 60 do 120 kun (odvisno od dolžine dovoljenja in datuma obiska). Foto: MMC RTV SLO/A.M.

Svoje ime je Paklenica dobila po smoli črnega bora, imenovani paklina, ki se uporablja za premazovanje ladij. Vsako leto park obišče okoli 100.000 ljudi, od aprila do novembra tudi plezalci iz vse Evrope. Brez navdušenja pa ne ostanejo niti ljubitelji planinarjenja in gora, saj ima park več kot 150 kilometrov urejenih poti in stez, ki vodijo do jame Manita peč, dveh planinskih koč ali do različnih vrhov velebitske gore.

Park plezalcem ponuja več kot 400 urejenih plezalnih poti različnih težavnostnih stopenj in dolžin, med njimi pa najdemo tudi take s »slovenskimi imeni«. Plezalci morajo ob vstopu v park pridobiti dovoljenje za plezanje in ne smejo plezati zunaj urejenih plezalnih poti.

A. M.

Narodni park Paklenica je od leta 1978 vpisan v Unescovo mrežo naravnih rezervatov. Foto: MMC RTV SLO/A. M.
Največ plezalcev se v Paklenici zbere 1. maja, ko poteka mednarodno alpinistično srečanje Big Wall Speed Climbing, veliko pa jih je tudi konec julija, ko je tradicionalna zabavno-športna prireditev Sport&Fun Paklenica. Foto: MMC RTV SLO/A. M.
Alpinizem se je v Paklenici začel že davnega leta 1938, ko je skušal Dragutin Brahm preplezati steno Anića kuk. Foto: MMC RTV SLO/A. M.
Da se park ohranja v naravni podobi, skrbijo tudi čuvaji parka. Foto: MMC RTV SLO/A. M.
Najožji del kanjona je širok le 10 metrov. Foto: MMC RTV SLO/A. M.
Skozi kanjon teče tudi potok Velika Paklenica, ki v vročih poletnih dneh ponuja prijetno ohladitev. Foto: MMC RTV SLO/A. M.
Nekateri prizori filmov o Indijancu Winnetouju, ki so jih snemali v 70. letih prejšnjega stoletja, so bili posneti prav v Paklenici. Foto: MMC RTV SLO/A. M.
Najvišji vrh velebitske gore je Vaganski vrh s 1757 metri nadmorske višine. Foto: MMC RTV SLO/A. M.