Islandska turistična zveza je objavila natečaj za novo ime, njeni prebivalci pa niso prepričani, ali je stvar resna ali samo propagandni nateg. Med predlaganimi novimi imeni za to otoško državico najdemo, denimo, take različice na izvirnik, kot so Niceland ("Lepolandija"), Rockland ("Sklalandija") in Catch-A-Cloud-Land ("Ujamioblaklandija"). Glede na njene nedavne težave (tako naravne kot nenaravne) pa nekateri predlagajo, da bi bila še najboljša ideja "Restartland" ("Restartlandija").

Preimenovalna akcija poteka na spletni strani Inspired by Iceland, kjer si tudi lahko ogledate vse predloge.

Islandiji, otok kadečih se ognjenikov, polj magme in arktičnega ledu, je pred več kot tisočletjem njeno trenutno ime dal vikinški raziskovalec. Nekdaj je bila ena najbolj cvetočih in uspešnih evropskih držav, in to čeprav jo s 320.000 prebivalci uvrščamo med ene najmanjših evropskih držav. Potem pa so jo leta 2008 zadeli bančni zlom, inflacija in porast nezaposlenosti. Mnogi mladi so zapustili otok v iskanju boljše prihodnosti, spet drugi so svojo nejevoljo izrazili z besnimi pouličnimi protesti, ki so nazadnje povzročili padec vlade.

Islandija se je nato ponovno znašla na naslovnicah svetovnih medijev v letih 2010 in 2011, ko so zaradi prahu dveh ognjenikov morali odpovedati na tisoče mednarodnih poletov.

Velik odziv na akcijo
Sprememba imena se je začela kot promocija Islandske turistične zveze. Potem ko je predlog sprožil pravi val razprav na družabnih omrežjih, je islandska vlada septembra napovedala, da sprejema predloge za alternativno ime. Natečaj se bo končal 21. marca 2013, zmagovalca pa bo izbral posebni odbor turistične zveze.
Prvouvrščenemu obljubljajo nagrade in morda vabilo na Islandijo, ni pa jasno, kaj se zgodi potem. Nekateri Islandci menijo, da je celotna zamisel slaba šala in da z imenom Islandija ni nič narobe. Spet drugi pozdravljajo idejo, da bi se Islandija otresla podobe izoliranih skupnosti Bogu za hrbtom sredi večnega ledu.

Med predlogi so se znašle številne reference na islandsko naravo, kot denimo "Birdsland" ("Ptičlandija") in "Volcanicland" ("Vulkanlandija"). Nekateri so si za navdih vzeli nedavne katastrofe, ki so dali Islandiji slab sloves, kot denimo "Eyjafjlakojland" ("Eyjafjlakojlandija" - po ognjeniku,ki je izbruhnil leta 2010). "Islandija je edino ime, ki ga država ima, in ime je znano," je za USA Today povedal Ingjaldur Hannibalsson, dekan Poslovne fakultete Islandske univerze. Hannibalsson pravi, da se ne spomni nobene države, kjer bi ime dejansko odražalo njeno topografijo ali narodne značilnosti. "Ideja o spremembi imena je absurdna."

Vikinga zavajala s poimenovanjem
Nekateri trdijo, da je bilo ime tako ali tako namerno napačno označeno in del srednjeveške oglaševalske kampanje, uperjene bolj v odganjanje ljudi kot pa privabljanje. Norveški raziskovalec Floki Vilgerdarson, ki je na otok prišel v 9. stoletju in ga oklical za Islandijo, ga je preklel kot zaledenelo pustinjo, ki ni vredna obiska. A kljub temu se je pozneje preselil na Islandijo in s tem sprožil govorice, da je lagal o čaru tega severnjaškega otoka, da bi ga tako ohranil zase.
Podobno namerno napačno naj bi bila poimenovana tudi Grenlandija - ko je bil Viking Erik Rdeči izgnan na orjaški zaledeneli otok, ga je nemudoma poimenoval Grenlandija v upanju, da bi se mu še kdo pridružil. Še celo do danes jih je to storilo le malo, saj prebivalstvo največjega otoka na svetu šteje le 57.000 duš.
Zgodovina sprememb
Ni skrivnost, da si Islandija želi povrniti ugled in prosperiteto, pri tem pa je dohodek od turizma ključnega pomena. Turisti imajo sicer radi to čudovito otoško državico, ki je, ironično, mnogim postala dostopna šele po zlomu, ki je sprožil padec sicer vrtoglavih cen. A velika večina jih otok obišče poleti, predstavniki turizma pa bi jih srčno privabili še v tistih hladnejših (in ledenejši) mesecih.

Če bi Islandija dejansko spremenila ime, ne bi bila prva država, ki je to storila, res pa je, da so bile v preteklosti spremembe imen pogosto povezane s koncem kolonialističnega obdobja v tej državi. Rodezija je tako postala Zimbabve, Zlata obala Gana, Britanski Honduras pa Belize. Kongo je celo večkrat zamenjal ime - sprva je bil Belgijski Kongo, nato Republika Kongo, potem Zair, zdaj pa je Demokratična republika Kongo.