Pot jih je vodila tudi po slovenskih cestah (fotografija je simbolična). Foto: BoBo
Pot jih je vodila tudi po slovenskih cestah (fotografija je simbolična). Foto: BoBo
Del poti so prevozili v pokvarjenem avtomobilu. Foto: BoBo

Gunnar Garfors, Øyvind Djupvik in Tay-yong Pak so v 24 urah obiskali 19 različnih držav. Skrbno so proučili letalske povezave in vmesno pot - torej tisto, ki je niso preživeli v zraku - prevozili v najetih avtomobilih. Pot so začeli v Grčiji le nekaj minut čez polnoč in pripotovali vse do Lihtenštajna 20 minut pred novim dnevom.

V enem dnevu so obiskali Grčijo, Makedonijo, Bolgarijo, Kosovo, Srbijo, Hrvaško, Bosno in Hercegovino, Slovenijo, Avstrijo, Slovaško, Madžarsko, Češko, Nemčijo, Nizozemsko, Belgijo, Luksemburg, Francijo, Švico in Lihtenštajn.

V duhu Julesa Verna, avtorja znamenite knjižne uspešnice V 80 dneh okoli sveta, je bila tudi njihova pot polna zapletov in podvigov. Vrsta na meji s Kosovim je bila tako dolga, da so izstopili iz avta, tekli do meje in nazaj k avtomobilu, samo zato, da so lahko prišteli še eno državo več na njihov seznam. Medtem ko so sredi Grčije aretirali njihovega snemalca, ker je brez dovoljenja snemal na meji z Bolgarijo.

Trojica je poskušala preseči rekord že maja, toda dosegli so le predhodni najboljši rezultat - 17 obiskanih držav. Tokrat pa so veliko bolj skrbno načrtovali "izlet". Djupvik je bil mož za volanom, Garfords je prevzel vlogo navigatorja, medtem ko jih je Pak zalagal s sendviči in energijskimi pijačami.

Vendar se tudi skrbno načrtovanje ni izkazalo za najbolj zanesljivo pot. Ko so prišli v Makedonijo, so ugotovili, da jim je nekdo odpeljal najeto vozilo, zato so nekaj kilometrov morali prevoziti s pokvarjenim Fordom Focusom. "Mislim, da sem si zlomil vrat, ko sem vozil avto," je dejal Djupvik.

Vse prej kot običajni "izlet"
"To bi lahko imenovali izlet treh fantov, ki so obiskali vse te države in se ob tem še malo zabavali,"
je dejal Garfords za britanski Telegraph. In čeprav se je začelo kot samostojni podvig, so za njihovo odpravo kmalu izvedeli norveški mojstri stavnic in začeli služiti na račun vprašanj, katero državo bodo obiskali naslednjo.