Evropa
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 3.6 od 19 glasov Ocenite to novico!
Podgane so v zadnjem času zavzele tudi priljubljene turistične lokacije. Foto: Reuters
Podgane se razmnožujejo s svetlobno hitrostjo. Foto: Reuters
S podganami imajo težave tudi v Maraisu, eni najstarejših pariških četrti. Foto: Reuters
Podganam v bran so stopili aktivisti za pravice živali. Foto: Reuters

Dodaj v

V Parizu je podgan dvakrat toliko kot prebivalcev

V boj proti glodavcem
7. januar 2017 ob 06:34
Pariz - MMC RTV SLO

Glodavci niso za velemesta nič posebnega, a v Parizu se je namnožilo že štiri milijone podgan, zaradi česar so mestne oblasti zdaj prisiljene ukrepati. A reševanje podganje problematike jim otežuje EU-regulacija, ki je omejila uporabo strupov.

Pariška četrt Marais je ena najstarejših v prestolnici in ena izmed najbolj priljubljenih med turisti. A kaj, ko ni nič manj priljubljena tudi med podganami. "Tu živim že deset let, pa nisem na tem trgu nikoli videla podgan. Ampak zdaj so zelo prisotne. Podnevi jih redko vidiš, a ko pade mrak, tekajo po pločnikih in cestah ter povsem izropajo koše za smeti," je za Guardian povedala ena izmed tamkajšnjih prebivalk.

"Zdaj smo se podgan že navadili. Pridejo in grejo. V resnici niso nič slabše od golobov, a vseeno jih ni prijetno videti toliko," pa pripomni neka druga domačinka.

Parižani živijo s podganami že vse od ustanovitve mesta. Če se kaj trese v živi meji, je velika verjetnost, da gre za podgano. In ob mraku jih lahko vidite po vsem mestu, tudi na najslavnejšem bulvarju na svetu, Elizejskih poljanah. Celo na podzemni železnici brzijo po peronih in iščejo hrano, ki so jo za seboj na postajah pustili potniki ali brezdomci. Večinoma se držijo kanalizacije, a v zadnjem času v vse večjem številu prihajajo na površje, kamor jih premami odvržena hrana.

Podganja eksplozija
Kot piše Guardian, jih je Disneyjeva animirana uspešnica Ratatouille skušala narediti simpatičnejše, predvsem z likom Remyja, vrhunskega kuharskega mojstra, a prizor, ko na tisoče podgan pade čez strop na glavo starejšega upokojenca, ostaja precej neprijeten.

Zdaj, ko je pariška podganja populacija eksplodirala na več kot štiri milijone, kar je za mesto z 2,3 milijona prebivalci izjemna številka, so se pariške mestne oblasti ponovno lotile izkoreninjenja te nadloge. A Georges Salines, vodja pariške okoljske agencije, ki se ukvarja s podganami, toži, da jim boj proti glodavcem močno otežuje sprememba evropske zakonodaje glede strupov, zato ne morejo več uporabljati zastrupljenega žita, ki so ga prej nastavljali po parkih.

Konec novembra so zaradi deratizacije oblasti zaprle devet mestnih parkov, oblasti in strokovnjaki pa upajo, da bodo z umikom ljudi, ki puščajo hrano po parku, podgane zdaj privabile strupene pasti.

Dve podgani v dveh letih z 936 mladiči
Kot poroča Le Parisien, lahko par podgan v dveh letih izleže kar 936 mladičev. Mestna hiša vztraja, da imajo podganjo populacijo še pod nadzorom in da se jih Parižani v zadnjem času bolj zavedajo zgolj zaradi bombastičnih medijskih poročil. Kot je povedala predstavnica mestne hiše, težava "ni nič slabša kot prej". "O njih se piše v medijih in opažajo jih v turističnih predelih, kot so Elizejske poljane, zato vsi mislijo, da jih je več. Parke smo zaprli, ker - če verjamete ali ne - jih ljudje dejansko hranijo."

Pierre Falgayrac, neodvisni strokovnjak, ki je v pariških kanalizacijah več ur preučeval podgane, je za Le Monde zatrdil, da ni razloga za paniko. "V velikih mestih, kot je Pariz, ki je bil zgrajen v 19. stoletju in obdarjen s kanalizacijo v središču mesta, je približno 1,75 podgane na prebivalca. Težave pa se začnejo šele, ko ta delež naraste na več kot dve podgani na prebivalca."

Po Falgayracovih besedah podgane za razcvet potrebujejo tri stvari: vodo, hrano in prostor za gnezdenje. Če so prikrajšane za eno izmed teh stvari, se nehajo razmnoževati. "Niso zavojevalke ali osvajalke ... njihov življenjski prostor je omejen na 20 kvadratnih metrov in 75 odstotkov življenja bodo preživele tam. Nehati moramo s tem ustrahovanjem glede podgan. One same po sebi niso agresivne ... večinoma so nežne, miroljubne in boječe. In ko bo enkrat število podgan padlo na manj kot eno na prebivalca, jih nihče ne bo niti opazil," meni avtor knjige Ljudje in podgane, ki je prepričan, da francoska družba trpi za hudim pomanjkanjem znanja o podganah.

Aktivisti skočili v zrak
Še bolj v bran podganam je stopila pariška aktivistka za pravice živali Josette Benchetrit, katere spletna peticija z naslovom Ustavite podganji genocid je zbrala že več kot 22.000 podpisov. Benchetritova ostro obsoja "podganjo fobijo" mestnih oblasti in pravi, da podgane ne ubijajo nikogar, zato namesto iztrebljanja zagovarja kontracepcijo. "V imenu fobije do podgan pobijamo te nesrečnike brez usmiljenja … A podganja fobija je družbena fobija, kot je tudi fobija do pajkov," je povedala za portal Heat Street.

A Salines, ki ga Benchetritova označuje za "vrhovnega ubijalca", kritike zavrača. "Ljubiteljem živali to ni všeč, niti ni všeč meni, ker imam tudi jaz rad živali ... A ko je nuja, moramo izvesti določene operacije, da jih uničimo. Podgane se zelo, zelo hitro razmnožujejo ... dokler imajo hrano, vodo in prostor, se razmnožujejo," je dejal za AFP, ob tem pa dodal, da je težava tudi "vizualna nadloga", ki bi lahko škodila podobi Pariza.

K. S.
Prijavi napako
Komentarji
dStroj
# 07.01.2017 ob 08:53
2 miljona podgan pomeni 8 miljonov ninja želv
drevo1
# 07.01.2017 ob 08:26
Podganam v bran so stopili aktivisti za pravice živali.

Bog pomagaj, v kakšni družbi živimo. Nič čudnega, da nam grozi propad.
mostnica
# 07.01.2017 ob 07:09
V Parizu nihče noče stanovati v pritličju, ker tam švigajo in kraljujejo podgane. Tako je to.
k500
# 07.01.2017 ob 07:45
izgleda, da dotični aktivisti še niso slišali za črno smrt (black death), katero povzroča bakterija yersinia pestis.

kar, naj skrbijo za te podgane, vendar ko bo izbruhnila kuga, naj nič ne prosijo za pomoč pri zdravljenju. kar mirno naj počakajo, da se zreducira število prebivalcev ter podgan na znosno raven.

upam, da mestne oblasti v parizu izvajajo deratizacijo na polno. ter da omejijo število glodalcev pod 2 oz. pod enega glodalca na prebvalca.

aktivisti z podpisniki, pa naj gredo prebivat skupaj s podganami, če so jim tako všeč.
los-t
# 07.01.2017 ob 08:15
Haha, ene par izjav je kot moja prva misel ob naslovu, raj ne napišem...
luckyss
# 07.01.2017 ob 07:49
Čez sto let bodo podgane prilagodile...
Že od daleč boš lahko ločil samca od samice..
Več ne upam napisati...;)
presenečen
# 07.01.2017 ob 07:28
Baje da je podobna številka tudi v Ljubljani, 2x več podgan kot prebivalcev, torej več kot 400 tisoč!! Ni čudno, ljudje v odtoke mečejo hrano, kuhane makarone, meso..
skoviik
# 07.01.2017 ob 06:42
mogoče pa potepuški psi in mačke kdaj pa kdaj prav pridejo
whisky
# 07.01.2017 ob 07:17
strup ne bo pomagal, ker so podgane izredno inteligentne in se bodo hitro naučile kaj ne smejo jest.. Tko bo naslednjo generacijo še težje nadzirat. Pomoje bi bila najboljša kontracepcija, verjetno jo majo, saj na podganah testirajo vse živo.
tulumba
# 07.01.2017 ob 09:04
A ne gledajo discoverija?!
Obstaja kvazi cepivo, ki ga podgana zaužije in se potem poigra z njenimi reproduktivnimi organi...neke vrste sterilizacija, oz kastracija. Konec.
presenečen
# 07.01.2017 ob 07:30
Paris za elito in TV, za rajo pa ulice in kosmati prebivalci;)
Vitamin-B
# 07.01.2017 ob 09:48
jah, naj vsak ujame dve, pa je
Krimsky
# 07.01.2017 ob 06:54
Prispevka sploh ni treba prebrati dvakrat ... za ugotovitev, da problem niso podgane ... ampak – Parižani!
NoriGoban
# 07.01.2017 ob 09:10
Vsaj ni dileme kaj bo na kroznikih v casu lakote! Ratburgerji bodo cveteli kot gobe po dezju!
Tetameta
# 07.01.2017 ob 08:33
Ma ja, ko mečejo ljudje v WC vso možno hrano in potem mislijo, da bo čudežno izginila, ko potegnejo vodo...raj za podgane...
zamudnik
# 07.01.2017 ob 09:33
Res zaniiva kombinacija prve fotografije in zapisa pod njo. K. S., B. V. te bo prijavil. :-)
heron
# 07.01.2017 ob 13:59
Razni aktivisti delajo zdraho čisto povsod, kamor se obrneš in kot kaže se je njih bolj za bati, kot podgan
Naročnina
# 07.01.2017 ob 13:18
sem bil ze v marsikateri evropski prestolnici, pa je pariz dalec najbolj ogaben higiensko gledano.
Haloo
# 07.01.2017 ob 09:09
Zakaj jih pa ne pojejo. Francozi in kulinarika?
Sploh nebi smel biti vprašaj priprave ponudbe z ustreznim kozarčkom vinčka!
TineB
# 07.01.2017 ob 11:35
In vsak dan prihajajo še nove in nove ...
Tajana16
# 07.01.2017 ob 11:30
Haha, komentar pod prvo sliko pa zmaga.....
delfino_
# 07.01.2017 ob 09:59
Ratatuj :)
gkrosl
# 07.01.2017 ob 16:49
evaevi

# 07.01.2017 ob 15:07
Prijavi neprimerno vsebino Nimajo moje 6-kilske na pol divje mačke morilke :)


Hmm, okoli 45 let nazaj sem na kmetiji opazoval spopad mačke in podgane. Čeprav je mačka zmagala, ni bilo zlahka in je bila tudi sama ranjena z nekaj lepimi ugrizi.

Naravni "sovražniki" podgan so v glavnem ptice, predvsem sove kot nočne ptice. Najbolj pa populacijo kontrolira količina razpoložljive hrane.
pikulin
# 07.01.2017 ob 15:45
Pariz v 2017 - ne hvala

Pariz kadarkoli.....NE HVALA!

Enkrat in nikoli več. Brezposelnost bi lahko reševali z več komunalnimi delavci. Tako nagravžno svinjsko mesto. Tiste 3 turistične ulico so še nekako, pa glavne postaje podzemne, ostalo je pa slabše kot v srednjem veku. Čudno, da nimajo več izbruhov bolezni.
luckyss
# 07.01.2017 ob 11:05
Verjetno najbogatejši vir beljakovin za Evropejce po tretji svetovni vojni..
Tako, da lahko butasti kuharski "showi" počasi začnejo z recepti..
pikulin
# 07.01.2017 ob 15:50
Komentar pod prvo sliko pa je res ''highlight'' članka.

Ampak, je rahlo rasistično in ksenofobično.
Na sliki so v ospredju muslimanska dekleta in azijska družina. Zadaj pa belci.
Niti enega črnca. Spet so prikrajšani.
7up
# 07.01.2017 ob 14:01
2M ima "center" Pariza. Celotno mesto ima približno 12M prebivalcev,...

Ne morem pa razumeti kakšna vrsta ljudi, lahko zagovarja podgane in ostale glodalce,..
astro
# 07.01.2017 ob 11:02
Ko pa preberete, da so podgane ogrizle otroka ali brezdomca, upam, da ne boste zagovarjali teh glodalcev.
Sicer podpiram kontracepcijo podgan, kajti skupaj z mišmi in ščurki lahko povzročijo človeku izredne nevšečnosti.
P.S. Čakam še aktiviste, ki se borijo proti uničevanju komarjev, bolh in uši.
mrittu
# 07.01.2017 ob 10:58
"podgane" ;)
brehme
# 07.01.2017 ob 10:56
Ljubljana in Piran sta jih tudi polna, pa sigurno še kako mesto. Problem je v ljudeh, predvsem v blokih, mečejo hrano v WC, in zgodi se, da kdo dobi obisk kar v stanovanju.
evaevi
# 07.01.2017 ob 15:07
Nimajo moje 6-kilske na pol divje mačke morilke :)
Koprčan98
# 07.01.2017 ob 11:15
Pariz v 2017 - ne hvala
gispa
# 08.01.2017 ob 00:19
Našo mačko bi rabili, zmešana totalno. Bi naredila red :)
Kekec99
# 07.01.2017 ob 09:52
V Parizu je podgan dvakrat toliko kot prebivalcev

Na kmetiji ki se preživlja z gojenjem koruze je podgan dvakrat toliko kot prebivalcev kmetije.
Kakšne traparije, novinar naj gre kar domov saj to kar dela ni nič.
antartide
# 07.01.2017 ob 19:42
Med francosko prusko vojno v 70. letih 19. stoletja so bile podgane v Parizu po 10 frankov,
mile10
# 07.01.2017 ob 17:44
U Ljubljani jih je tudi 2krat več so zadnjič rekli po tv
vojnaslo91
# 07.01.2017 ob 15:13
Kaj pa... Kitajska restavracija... ?
Mogoče bi bila to rešitev?
pace
# 07.01.2017 ob 13:14
"Podgane se razmnožujejo s svetlobno hitrostjo."

V naravi je ravnotežje običajno postavljeno tako, da imajo tiste vrste, ki se zelo razmnožujejo svoje naravne sovražnike, ki jih uničujejo tako, da se z njimi prehranjujejo, ker obstoj narave tako zahteva. Ali kdo ve, katere živalske vrste so postavljene kontra podganam, da jih uničujejo? Zdi se mi tudi, da podgane na naših tleh niso ravno avtohtona vrsta.
Najhujše bo nastopilo, če se bo razširila kakšna kužna bolezen in bodo podgane njene prenašalke.
Sussudio
# 07.01.2017 ob 11:40
In kako bi zgledala kontracepcija pri milijonih podganah?
kiliboy
# 07.01.2017 ob 20:59
Težko je imeti podgano za domačo žival. Je pa možno. Zelo nenavadno, a okusi so pač različni.
kiliboy
# 07.01.2017 ob 17:30
Pa dajmo biti hudo politično-nekorektni.

To, da je podgan dvakrat več kot ljudi ni nič nenavadnega. Pri mojih sosedih je še huje.
mariborchan2
# 07.01.2017 ob 16:22
Smrt deratizaciji, svobada podganstvu!
cairns
# 07.01.2017 ob 15:57
Zadeti Derviš
Svet pesti lakota, zato ne bi bila odveč študija Organizacije OZN za Kmetijstvo in prehrano o blagodejnosti uživanja mesa teh inteligentnih glodalcev.

Običajna hrana večine ilegalcev v njihovih matičnih državah. Naj jih Francozi izkoristijo za lov.
Branko57
# 07.01.2017 ob 10:51
tudi podgane so prebivalci.
smajček
# 06.07.2017 ob 08:15
če katerim živalim NI POTREBNO stopiti v bran so to vsekakor podgane.. te nas bodo vse preživele.. :)
galoper
# 07.01.2017 ob 15:04
Naselijo naj naravne sovražnike, da bo še druge nesnage nekaj. V Parizu so turisti glavni onesnaževalci.
cockatoo
# 07.01.2017 ob 22:04
Bravo, dobrodošle med nami .. Na tem planetu je prostora za vse.
7up
# 07.01.2017 ob 20:45
miami-havana

Ja prav imaš, resnično ne prenesem neumnih in nestrpnih ljudi,.. s preostalimi ne glede na vero, barvo kože, spol, seksualno orientiranost in politično prepričanje brez težav prijatujem he he
clutch00
# 07.01.2017 ob 09:55
zavajujoc naslov
Zadeti Derviš
# 07.01.2017 ob 13:59
O podganah imamo pogosto neutemeljene predsodke. Svet pesti lakota, zato ne bi bila odveč študija Organizacije OZN za Kmetijstvo in prehrano o blagodejnosti uživanja mesa teh inteligentnih glodalcev.
Francija
link
Cannes za filmski festival uvaža mivko za svojo plažo
3
7. februar 2018 ob 15:30 Vsako leto Cannes za najbolj glamurozni filmski festival na svetu razgrne rdečo preprogo za največje filmske zvezdnike. Zdaj si mondeno letovišče na Azurni obali želi za zvezde tudi večjo plažo.
Več novic ...
Kazalo