Neorenesančno kolonialno pročelje hotela Raffles. Foto: Reuters
Neorenesančno kolonialno pročelje hotela Raffles. Foto: Reuters

V Singapurju hoteli rastejo kot gobe po dežju, a Raffles Hotel med vsemi novimi, brezdušnimi stavbami izstopa s svojo eleganco in duhom časa neke pretekle dobe.

Ikona te azijske mestne države septembra praznuje svojo 125-letnico: 125 let sladkobnih koktajlov, visokih gostov in bahavega razkošja. Zgodovina hotela si nedvomno zasluži posebno praznovanje ob jubileju.
Raffles Hotel je svoja vrata odprl leta 1887 kot bungalov z 10 sobami, ime pa je dobil po siru Stamfordu Rafflesu, ustanovitelju Singapurja. Leta 1904 so dodali krilo Bras Basah, ki tvori prepoznavno neorenesančno stavbo, kot jo vidimo danes, namestili prve električne luči v Singapurju in pripeljali francoskega kuharja.
"Najveličastnejši kompleks svoje vrste vzhodno od Sueza," so navdušeno pisali zahodni mediji o Rafflesu - ne da bi imel v tistem času veliko konkurence. Zvezdniki so drli vanj - pisatelji Ernest Hemingway, Rudyard Kipling in Somerset Maugham, igralca Charlie Chaplin in Ava Gardner ter številne kronane glave in svetovni politiki.

Tisti sloviti koktajl ...
Vsi so posedali v hotelskem baru (Raffles Long Bar), kjer so enkrat med letoma 1910 in 1915 tamkajšnji barmani izumili "Singapore Sling", skorajda nevzdržno sladek koktajl, v izvirniku narejen iz džina, češnjevega likerja, zeliščnega likerja Bénédictine in lokalnega super sladkega ananasa, ki daje rožnatemu koktajlu njegovo prepoznavno peno na vrhu.
Singapore Sling ostaja do danes ena tistih najbolj klišejskih izkušenj, ki jih mora bojda izkusiti vsak obiskovalec mesta, če je mogoče, prav v Long Baru, kjer lahko na tla mečete arašidove luščine, ki jih dobite ob pijači.

Ob 125-letnici pa bodo, kot poroča CNN, v Rafflesu pili še eno, slavnostno alkoholno pijačo: omejeno izdajo šampanjca Billecart-Salmon Brut Réserve. Šampanjec zasebne znamke, ustekleničen posebej za priložnost visokega jubileja, ne bo na voljo le v singapurskem Raffles Hotelu, ampak tudi v njegovih hčerinskih hišah v Parizu, na Sejšelih, v Kambodži in na Kitajskem.
Leto slavij
Šampanjec bodo odprli 16. septembra, ko se bo uradno začelo leto slavij v hotelu. Gostje bodo steklenico lahko kupili po dostopni ceni 148 evrov na steklenico. Se je pa Rafflesu ob 125-letnici poklonil tudi prestižni izdelovalec ur Jaeger-LeCoultre, ki je ustvaril dve posebni ročni uri s paščki iz aligatorjevega usnja. Uri - zanjo in zanj - imata vgraviran napis "Raffles Hotel 1887-2012".

Hotel, ki je med drugim preživel skorajšnji bankrot, japonsko okupacijo in 160 milijonov dolarjev draga obnovitvena dela leta 1989, se danes ponaša še z atrijem s tropskim vrtom, muzejem, gledališčem v viktorijanskem slogu, butiki prestižnih znamk ter vrhunskimi restavracijami. Legenda pa govori, da so v hotelski biljardnici ustrelili zadnjega preživelega divjega tigra v Singapurju (bojda je pobegnil iz bližnje predstave), ki se je potem uradno vpisal med izumrle vrste.