Fascinantni hoteli
(9)

Poudarki

  • Raffles eden najslavnejših hotelov sveta
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 4.4 od 13 glasov Ocenite to novico!
Neorenesančno kolonialno pročelje hotela Raffles. Foto: Reuters

Dodaj v

125 let hotela, ki je videl in doživel že vse

Hotel Raffles iznašel koktajl Singapore Sling
25. avgust 2012 ob 21:03
Singapur - MMC RTV SLO

Raffles je legenda med hoteli. Eden tistih klasičnih kolonialnih hotelov, ki je v zlati dobi gostil svetovne zvezdnike, izumljal svoje koktajle in - če gre verjeti legendi - so v njem celo ustrelili tigra.

V Singapurju hoteli rastejo kot gobe po dežju, a Raffles Hotel med vsemi novimi, brezdušnimi stavbami izstopa s svojo eleganco in duhom časa neke pretekle dobe.

Ikona te azijske mestne države septembra praznuje svojo 125-letnico: 125 let sladkobnih koktajlov, visokih gostov in bahavega razkošja. Zgodovina hotela si nedvomno zasluži posebno praznovanje ob jubileju.

Raffles Hotel je svoja vrata odprl leta 1887 kot bungalov z 10 sobami, ime pa je dobil po siru Stamfordu Rafflesu, ustanovitelju Singapurja. Leta 1904 so dodali krilo Bras Basah, ki tvori prepoznavno neorenesančno stavbo, kot jo vidimo danes, namestili prve električne luči v Singapurju in pripeljali francoskega kuharja.

"Najveličastnejši kompleks svoje vrste vzhodno od Sueza," so navdušeno pisali zahodni mediji o Rafflesu - ne da bi imel v tistem času veliko konkurence. Zvezdniki so drli vanj - pisatelji Ernest Hemingway, Rudyard Kipling in Somerset Maugham, igralca Charlie Chaplin in Ava Gardner ter številne kronane glave in svetovni politiki.

Tisti sloviti koktajl ...
Vsi so posedali v hotelskem baru (Raffles Long Bar), kjer so enkrat med letoma 1910 in 1915 tamkajšnji barmani izumili "Singapore Sling", skorajda nevzdržno sladek koktajl, v izvirniku narejen iz džina, češnjevega likerja, zeliščnega likerja Bénédictine in lokalnega super sladkega ananasa, ki daje rožnatemu koktajlu njegovo prepoznavno peno na vrhu.

Singapore Sling ostaja do danes ena tistih najbolj klišejskih izkušenj, ki jih mora bojda izkusiti vsak obiskovalec mesta, če je mogoče, prav v Long Baru, kjer lahko na tla mečete arašidove luščine, ki jih dobite ob pijači.

Ob 125-letnici pa bodo, kot poroča CNN, v Rafflesu pili še eno, slavnostno alkoholno pijačo: omejeno izdajo šampanjca Billecart-Salmon Brut Réserve. Šampanjec zasebne znamke, ustekleničen posebej za priložnost visokega jubileja, ne bo na voljo le v singapurskem Raffles Hotelu, ampak tudi v njegovih hčerinskih hišah v Parizu, na Sejšelih, v Kambodži in na Kitajskem.

Leto slavij
Šampanjec bodo odprli 16. septembra, ko se bo uradno začelo leto slavij v hotelu. Gostje bodo steklenico lahko kupili po dostopni ceni 148 evrov na steklenico. Se je pa Rafflesu ob 125-letnici poklonil tudi prestižni izdelovalec ur Jaeger-LeCoultre, ki je ustvaril dve posebni ročni uri s paščki iz aligatorjevega usnja. Uri - zanjo in zanj - imata vgraviran napis "Raffles Hotel 1887-2012".

Hotel, ki je med drugim preživel skorajšnji bankrot, japonsko okupacijo in 160 milijonov dolarjev draga obnovitvena dela leta 1989, se danes ponaša še z atrijem s tropskim vrtom, muzejem, gledališčem v viktorijanskem slogu, butiki prestižnih znamk ter vrhunskimi restavracijami. Legenda pa govori, da so v hotelski biljardnici ustrelili zadnjega preživelega divjega tigra v Singapurju (bojda je pobegnil iz bližnje predstave), ki se je potem uradno vpisal med izumrle vrste.

K. S.
Prijavi napako
Komentarji
malidelnicar
# 25.08.2012 ob 23:39
Mene nekaj zanima. zakaj so vso človeško zgodovino do obdobja po koncu 2. sv. vojne (antične umetnine, srednjeveška arhitektura, japonska + kitajska arhitektura, romanika, gotika, barok, rokoko, klasicizem in neo-klasicizem, viktorijanska arhitektura, secesija, art deco, modernizem, bauhaus stil) gradili estetsko dovršene stavbe, sedaj v moderni dobi pa arhitekti ustvarjajo samo še stekleno-aluminijaste kubuse??? Zelo malo moderne arhitekture bo zgodovina cenila kot presežke ...
guren
# 26.08.2012 ob 11:01
@malidelnicar tudi vsi našteti stili so bili nekoč nekomu "grdi" in čez 30 let se bo spet nekomu tožilo po današnjih časih. moderna arhitektura je lahko zelo lepa, je pa res da v sloveniji tega ne vidimo prav veliko - če že ne zaradi drage gradnje pa zaradi neinovativnosti arhitekturnih birojev ki zmagujejo na naših natečajih.
no odgovor na tvoje vprašanje je napredek. ne moraš pričakovati gradnje 1,5m debelih zidov v času ko poznamo okolju bolj prijazne in varčne materiale, izkoristek prostora pa je ključen. ko se razvijajo materiali se temu primerno tudi arhitektura in design le-te. no. moderna arhitektura je pa vse več kot pa "stekleno-aluminijast kubus" le malo čez naše meje moraš pogledat (s tvoje strani omenjena japonska je lep primer)
Večni-študent
# 25.08.2012 ob 21:35
Znajo tržit svoje stvari. Pri nas pa Palace 20 let najprej propada, potem ga obnovijo, pa je prazn oziroma najdš ponudbe na straneh s popusti... kar je smešno za tak hotel.
semrola
# 25.08.2012 ob 21:30
pomoje je več "vidu" Kempinski v Portorožu...še pred obnovitvijo seveda (Palace)
horus1
# 26.08.2012 ob 06:00
stokrat manj vreden kot moja zidanca!
janeznovak
# 25.08.2012 ob 21:23
...če koga zanima....
soba za dva 400 EUR...velikost malo več kot 60 kvadratov...nočitev + zajtrk
:-)
tom
# 27.08.2012 ob 09:18
vsak ima svoj okus...
tily
# 26.08.2012 ob 00:28
Ponosen da sem ga videl, čeprav ni nič posebnega
ma(r)kovec
# 26.08.2012 ob 14:08
ob koktajlu dobiš arašidove luščine??? samo zato, da jih lahko mečem na tla? bi bil boljzadovoljen, če bi mi ponudli arašide, bom že sam poskrbel za luščine! ;)
Kazalo