Hotela nikakor ni mogoče spregledati, na prvi pogled je videti kot velika, pisana oglasna tabla. Foto: Reuters
Hotela nikakor ni mogoče spregledati, na prvi pogled je videti kot velika, pisana oglasna tabla. Foto: Reuters

Idejo za nenavadno stavbo, ki se imenuje Corona Save the Beach Hotel, je dal nemški "ekoumetnik" H. A. Schult, ki je za postavitev hotela porabil kar 12 ton najrazličnejših odpadkov. Nabral jih je ob obalah Španije, Italije, Francije in Belgije ter na več divjih odlagališčih in bolšjih trgih.

Ideja za projektom je seveda plemenita in okoljsko zavedna - opozoriti ljudi na množico odpadkov, ki jih brez vesti pustijo za seboj ob obiskih čudovitih plaž.

Ogorek na ogorek, pločevinka na pločevinko
Hotel, ki zbuja pozornost že z zunanjostjo, je postavljen na enem največjih madridskih trgov Plaza de Callao. Odprli so ga v sredo, v sklopu mednarodnega turističnega sejma Fitur, ima pa le pet dvoposteljnih sob. Zgradba je del širše zastavljene kampanje Save the Beach (Rešimo plažo), ki Evropejce od leta 2008 opozarja na uničevanje obalnih območij.

"Vsak, ki enkrat na leto obišče plažo, pusti v povprečju tri ali štiri cigaretne ogorke in pločevinko kokakole. Če pa to pomnožimo s 47 milijoni Špancev, 300 milijoni Evropejcev ali kar s 6,5 milijarde Zemljanov, pridemo to tega, kar vidimo zdaj," je opozoril soustanovitelj kampanje Fernando Godoy.

Zanimivo je, da bo za zdaj hotel smetišče odprt le do nedelje, gostom pa za prenočevanje ne bo treba plačati, saj bodo stroške krila različna podjetja.

Brez neprijetnega vonja
In kako je spati dobesedno med smetmi? Obiskovalci, ki so to izkušnjo doživeli, pravijo, da prav nič neudobno ali neprijetno. "Nikakršnega vonja po odpadkih ni, presenetile so me tudi postelje, ki so povsem običajne," je dejala Virginia Moreno.

Schult pa je dejal, da je želel postaviti hotel iz odpadkov zato, ker so oceani na našem planetu postali ogromna smetišča, hkrati pa je želel opozoriti na to, kako hitro se lahko vabljive, slikovite fotografije iz turističnih katalogov spremenijo v umazana, smrdeča odlagališča.