Na spletni strani podjetja je med drugim zapisano: Za nas niste le običajen klient. Vi ste naš gost. Foto: divorcehotel.com
Na spletni strani podjetja je med drugim zapisano: Za nas niste le običajen klient. Vi ste naš gost. Foto: divorcehotel.com

Tako je vsaj prepričan Jim Halfens, ki je ustanovil podjetje Hotel Ločitev. Nizozemec parom, ki bi se radi ločili, ponuja hitro in preprosto pot do samskega življenja.

Bistvo ponudbe je skrajšanje ločitvenega postopka iz nekaj mesecev na nekaj dni. Pari naj bi se s pomočjo strokovnjakov in pogovorov v čim krajšem času dogovorili o potrebnih zadevah za ločitev, od delitve premoženja do skrbništva nad otroki.

Halfens za svojo dejavnost uporablja različne prefinjene hotele po celotni državi, kjer se pari za nekaj dni nastanijo, večinoma v ločenih sobah. V ceno prenočišča je poleg zajtrka vključena tudi cena mediatorja, ki sodeluje v pogovorih med možmi in ženami, in pravnika, ki ponuja pravne nasvete. Pari, ki zapustijo hotel, morajo podpisani dogovor (če ga dosežejo) predložiti sodniku, ki v nekaj tednih uradno razglasi ločitev.

Halfens pa pravi, da je ponudba namenjena le parom, ki nimajo resnejših težav in pri katerih gre le za težave pri dogovoru, komu kaj pripada. Žena in mož morata biti pripravljena na ločitev in na sodelovanje.

Direktor trženja Ninke Bons je za Sky News povedal, da pare obravnavajo kot povprečne hotelske goste, a pri tem pazijo, da jim ne postavljajo neprijetnih vprašanj, kot je, ali so bili zadovoljni z bivanjem v hotelu.

Ideja je v Ameriki postala tako zanimiva, da so se že pojavile televizijske hiše, ki pošiljajo ponudbe, da bi v hotelih snemali oddaje in spremljali zgodbe obiskovalcev. Zaradi vse večje priljubljenosti storitve pa Halfens razmišlja, da bi podobne hotele odprl tudi v Nemčiji in v Ameriki.