D-resort je bil zgrajen s turškim denarjem. Foto: D-Resort
D-resort je bil zgrajen s turškim denarjem. Foto: D-Resort
Opatijska riviera z Lidom postavlja nove standarde. Foto: Lido Bevanda
Kopališče je lastnik Bevande (na sliki) načrtoval že od samega začetka, a se je izvedba malce zavlekla. Foto: Lido Bevanda
Šibeniška marina Mandalina je edina na Hrvaškem, ki si je prislužila pet sider. Foto: D-Resort

V Opatiji so končno razkrili dolgo napovedujoče se kopališče Lido Bevanda Beach Resort, ki so ga domači mediji že označili za najbolj luksuzno plažo na Hrvaškem. Tisoč kvadratnih metrov prostrani plažni kompleks je del luksuznega butičnega hotela Bevanda (o njem smo na MMC-jevih straneh že pisali), poleg lesenega podesta z ležalniki in senčniki pa ponuja še kavni bar, bar s prigrizki, ponudbo sladoleda in sadja, dnevni in nočni bar, lounge bar, restavracijo s specialitetami z žara in picami ter 100 kvadratnih metrov velik bazen z morsko vodo.

Kot poroča Jutarnji list, gostje namesto za vstopnino na kopališče plačajo 90 kun na dan za dizajnerski ležalnik z vzglavnikom, v ceno pa so vključeni še koktajl, brisača in omarica za osebne predmete.

Naložba je naročnika, lastnika Bevande Zorana Maržića, za zdaj stala 2,2 milijona evra, ker pa gre zgolj za prvo fazo velikopoteznega kompleksa, ki naj bi Bevando dokončno postavil tudi na svetovni zemljevid, naj bi se končna številka ustavila nekje pri petih milijonih ali več. Za zdaj so že preuredili peščeni del kopališča, zasadili 18 novih palm, obalno sprehajališče pa so premaknili nad hotel.

"Opatijski Nikki Beach"
Maržić z Lidom, ki ga nekateri imenujejo kar opatijski Nikki Beach, nadaljuje tisti visoki standard, ki ga je postavil že s hotelom z desetimi sobami - vse je luksuzno, veliko pozornosti so posvetili detajlom, Lido pa je kot prvi na Hrvaškem del elitne tržne znamke Moet&Chandon Ice Imperial.

"Osnovna ideja je bila, da se Lido zgradi po vzoru plaž na francoski rivieri. Skratka, da gre za multifunkcionalni objekt, ki bo združeval plažo z gostinsko ponudbo, zabavo in sprostitvijo, vse na istem mestu. V sprednjem delu imamo 350 posebno oblikovanih ležalnikov, "v zaledju" pa so lokali," razlaga Maržić. "To je plaža, ki je odporna proti dežju, glede na to, da imamo dobrih tisoč kvadratov pokritih površin, kjer lahko obiskovalci prevedrijo najhujše. Ni jim treba pobegniti domov, njihovo mesto pa jih bo čakalo. Poleg tega so tudi materiali taki, da se hitro sušijo."

Pod rekonstrukcijo Lida (na tem mestu je namreč stalo staro opatijsko leseno kopališče z istim imenom, ki je zgorelo leta 1989) se je podpisal arhitekturni biro Dražula Glušice (arhitekti Leora Dražul, Siniša Glušica, Gorana Stipeč, Dean Klemenc in Ivana Ljubanović), ki stoji tudi za Bevando. Vseh 3.500 kvadratov je "ozvočenih", glasba se na vsakem delu sliši enako, v kratkem pa načrtujejo še svetlobne učinke, živahnejše nočno življenje in obilico koncertov. "Vsak dan imamo skupine in didžeje, zabava traja ves čas. Ta plaža se ne zapušča," suvereno razlaga Maržić, ki še dodaja, da je Lido ena redkih plaž, kjer se penina naroča že opoldne.

V Šibeniški marini zrasel nadstandardni hotel
Hrvaška elita, politična smetana - vključno s hrvaškim premierjem Zoranom Milanovićem -, pa tudi številni tuji novinarji pa so se prejšnji teden zbrali v Šibeniku, kjer se je slovesno odprl še en nadstandardni hotelski kompleks. Gre za D-Resort Šibenik, hotel z 69 luksuznimi sobami in tremi ekskluzivnimi vilami z zasebno teraso, vrtom, bazenom in parkiriščem, zgrajenimi v marini Mandalina, edini hrvaški marini s kategorizacijo 5 sider, ki lahko sprejema tudi superjahte.

Za 45 milijonov evrov težkim projektom, ki je odprl 150 novih delovnih mest - eni največjih naložb v hrvaški turizem ta hip - stoji tuj investitor, turška skupina Doğuş, za izvedbo pa v celoti stojijo hrvaški arhitekti in notranji oblikovalci.

"Mi ne vlagamo v destinacije, ampak vlagamo v lokacije, ki jih spremenimo v destinacije. V Šibeniku smo našli vse, od prekrasne narave do zgodovine, bogate kulture in čudovite okolice," je ob odprtju povedal predsednik turške skupine Husni Akhanq, ki je prepričan, da bo z D-Resortom Šibenik postal evropska turistična vrhunska destinacija.