Treba se bo navaditi, da je piranska benečanka odslej svetle opečnate barve in ne več živordeča. Foto: Lea Širok
Treba se bo navaditi, da je piranska benečanka odslej svetle opečnate barve in ne več živordeča. Foto: Lea Širok
benečanka
V drugem nadstropju in v mansardi sta dve sobi višjega kakovostnega razreda za turiste. Foto: RTV SLO / Lea Širok
Prenovljena benečanka

Po prvih odzivih sodeč je nova notranja podoba 'benečanke' prepričala tudi tiste, ki se vztrajno zavzemajo, da bi bila njena zunanjost nekoč spet rdeča.

Notranja prenova je zaradi znanih zapletov okrog zunanje podobe trajala najmanj mesec dlje, kot so načrtovali. Kljub temu so v podjetju Etigraf zadovoljni, saj so svoje zamisli vendarle uresničili, pravijo.

"Piano nobile" zdaj ponuja izdelke iz kristala, nakit in penine, pojasnjuje Gorazd Senčar: "Želimo promovirati dobro slovensko blago oziroma izdelke, ki promovirajo nas, Slovenijo in slovenske proizvajalce."

V drugem nadstropju in v mansardi sta dve sobi višjega kakovostnega razreda za turiste. Opremo so si zamislili v družinskem podjetju Etigraf, izdelali pa so jo obrtniki. "Danes je zelo malo proizvajalcev novega lesenega pohištva. Na koncu so pohištvo izdelali v mizarstvu v Kopru, tudi prebarvali so ga," je pojasnil Senčar.

Podrobnosti o najemu in ceni obeh sob bodo objavljene na posebni spletni strani beneške hiše. Glede cene je Senčar za zdaj povedal: "Dali bomo tako ceno, da bo dostopna širši množici, še posebej zgornja soba."

Dolgoletna turistična delavka Irena Dolinšek, ki je, tako kot velik del Pirančanov, vztrajna zagovornica rdeče 'benečanke', poudarja, da jo je notranja ureditev prepričala: "Notranjost si velja zapomniti, ker mislim, da je to družina s štirimi rodovi, ki bo hiši dala nov duh. Prej Del Bello, zdaj pa Senčar."

Prenovljeno beneško hišo bodo predstavili tudi na zloženkah. Prav tako razmišljajo, da bi katero izmed sob poimenovali po Pirančanki, v katero naj bi se v 15. stoletju zaljubil beneški trgovec in zanjo zgradil 'benečanko', kjer sta se dobivala. Irena Dolinšek pa o paru, ki ga zlobni jeziki, kot pravi legenda, niso pustili pri miru, že snuje zgodbo.

Prenovljena benečanka